Két meccsből egy pontot szereztek a szlovákok

<p>Két meccsből egy pontot szerzett a szlovák jégkorong-válogatott a minszki világbajnokságon. Šatanék a csehek ellen 58 percen át, a kanadaiak ellen két harmadon át állták a sarat, de végül mindkétszer kikaptak, igaz, a csehektől csak hosszabbításban. Ma a szlovák válogatott a franciákkal találkozik.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A jégkorong-vb első két napján a szlovákok rögtön két nagyon erős ellenféllel találkoztak: a mumusuknak számító Csehországgal, majd az olimpiai bajnok Kanadával (amelyet akkor sem lehet lebecsülni, ha a szocsi aranyérmes keretből egy játékos sincs ott Minszkben, s ha az első napon meglepetésre kikapott is a franciáktól). Ezen a két meccsen megmutatkozott, mire lehet képes Vladimír Vůjtek megfiatalított csapata, ahogy kiütköztek a tapasztalatlanságból eredő problémák is. Mindkét meccsen sok volt a bizonytalanság a szlovákok részéről az első harmadban, a második játékrészben mindkét nap feljavultak Šatanék, de az előnyüket nem tudták megtartani, a mérkőzés végére mintha elfogyott volna az erő.

Jágr fontos gólja

A pénteki nyitónapon a papírforma sima cseh győzelmet jósolt, s a 7. percben a csehek meg is szerezték a vezetést Němec révén. A szlovákok több gólt is kaphattak volna az első harmadban, a lövések aránya 17:5 volt a csehek javára. A szünet után azonban nagyobb sebességre kapcsoltak a szlovákok, s Miklík egy távoli lövéssel egyenlített, Viedenský pedig Réway álompassza után megszerezte a vezetést a szlovákoknak. Sokáig úgy tűnt, a szlovák csapat meglepetésre legyőzheti Csehországot, azonban 127 másodperccel a harmadik harmad vége előtt Jágr egyenlített. A hosszabbításban már a tapasztaltabb csehek akarata érvényesült, s Klepiš a 62. percben eldöntötte a meccset, a szlovákok így végül csak egy pontot zsákmányoltak az esélyesebb csehektől.

„Nagyon idegesen kezdtünk, főleg a hátvédek nem tudták hozni azt, amit a felkészülés során. Nagy nyomás alatt voltunk, ebből fakadtak a kiállítások. A második harmadban végre úgy játszottunk, ahogy elképzeltük, és akár győzhettünk is volna... Elég lett volna, ha 2:1-es vezetésünknél Réway kihasználja a ziccert” – nyilatkozta Vladimír Vůjtek, a szlovák csapat szövetségi kapitánya, aki azonban nem volt csalódott a vereség miatt: „Ez az egy pont számunkra olyan, mintha nyertünk volna.”

A csehek legendás 68-asa, Jaromír Jágr az Idnesnek adott interjújában elismerte, hogy csapatát meglepte a szlovákok jó játéka. „Sokkal jobban játszottak, mint vártam. Vůjtek úr azt mondta, hogy ez egy végső kétségbeesésben összeállított keret, de szerintem ebben kicsit tévedett. Mindenki remekül korcsolyázott, s az is meglepett, milyen erősek a pálya sarkaiban. Komoly gondjaink voltak az egy az egy elleni játékban. A szlovákok hatalmasak voltak, fürgék és főleg erősek” – dicsérte az ellenfelet a 42 éves játékos.

Vůjtek elégedett

az elszántsággal

Másnap Kanada ellen szintén rosszul kezdtek a szlovákok, az első húsz percben háromszor is játszottak emberhátrányban. A második harmadra azonban ismét feljavultak, és meg is szerezték a vezetést Sloboda lövésével: a kapus nem láthatta a korongot. A fiatal szlovák csapat jól tartotta magát, de a kanadaiak még a harmad vége előtt egyenlítettek, a harmadik játékrészben pedig háromszor is betaláltak: a végére szinte teljesen szétesett a szlovák csapat, s így Kanada 4:1-re győzött.

„Két nap alatt két nehéz meccset játszottunk kemény ellenfelekkel. A csehek ellen végig álltuk a sarat, Kanada ellen 47 percen át, amit sokra tartok. Sajnos, nem sikerült nyernünk, de elégedett vagyok a fegyelemmel, harciassággal, elszántsággal, viszont bizonyos fázisokban hibákat követünk el, amiket az ellenfeleink ki is használnak” – fogalmazott a találkozó után Vladimír Vůjtek.

A csapatkapitány Miroslav Šatan szerint az utolsó harmadban idegesen játszottak a szlovákok. „Két harmadon át jól hokiztunk, de az utolsóban sok hibát vétettünk. Nem tudom, hogy ez a tapasztalatlanságból fakad-e, de megint kiengedtünk a végén. Nem hiszem, hogy az erőnléttel lett volna gond, inkább a nyugalom hiányzott. Idegesek lettünk, felesleges hibákat csináltunk, és ezt Kanada büntette” – mondta a 39 éves támadó.

A szlovákok ma (15.45) a franciákkal találkoznak, akikkel szemben kedvező az egymás elleni mérlegük: 21 meccsen 16 szlovák győzelem mellett csak két döntetlen és két francia siker született. (SITA, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?