Két másodperce volt a játszma befejezéséig

A Dubaiban FIDE Grand Prix-t nyerő Lékó Péter, a világ legfiatalabb szupernagymestere csak két nap pihenőt engedélyez magának, utána készül a következő versenyekre.

A világ sakkelitje indult Dubaiban. Mikor érezte, hogy van esélye a torna megnyerésére?
Bizakodtam. Az utolsó pillanatig nyílt volt a küzdelem.

A Dubaiban FIDE Grand Prix-t nyerő Lékó Péter, a világ legfiatalabb szupernagymestere csak két nap pihenőt engedélyez magának, utána készül a következő versenyekre.

A világ sakkelitje indult Dubaiban. Mikor érezte, hogy van esélye a torna megnyerésére?

Bizakodtam. Az utolsó pillanatig nyílt volt a küzdelem. Az orosz Griscsuk ellen az ötödik, mindent eldöntő partiban mindössze két másodpercem volt a játszma befejezéséig, miközben ellenfelem túllépte a gondolkodási időt. Boldog vagyok, mert végre kijött a lépés.Nyilvánvaló a különbség a rapid sakk és a hagyományos, hat-nyolc órás játszmák között, de mennyivel más a felkészülés egy-egy rapid tornára, mint a hagyományosra?

Teljesen más felkészülést igényel, így felkészültem arra is, hogy ne csak a táblára, hanem a sakkórákra is jobban figyeljek. Egyébként a FIDE ezeket a rapid versenyeket forszírozza, hiszen a közönség élvezi ezeket, így pedig népszerűbbek is. A játszmák rövidítettek ugyan, de a többfordulós versenyek így is maratoni csatákat hoznak. Bevallom, én is jobban kedvelem a rapid versenyeket.A verseny előtt azt nyilatkozta, hogy ezentúl nem lesz gentleman. Mit értett ez alatt?

Valóban ezt mondtam. Mégpedig azért, mert több versenyen is időengedményt adtam ellenfeleimnek, s aztán az eredményességem bánta a túlzott sportszerűségemet. Talán könnyen vettem a rapid sakkot, nem tulajdonítottam neki akkora jelentőséget, mint a hagyományosnak, nem is tudom. Pedig tudomásul kell venni, hogy az ilyen sakktornák is profi sportesemények. A döntő megnyerését követően például Griscsuk sportszerűen gratulált, és hozzátette, hogy a sors igazságot szolgáltatott, ugyanis a torna első fordulójában ugyanúgy jutott tovább, mint ahogy végül én győztem ellene.Visszatérve Dubaira, rendkívül erős mezőny gyűlt össze, hiszen négy férfi világbajnok mellett a női világbajnok is asztalhoz ült.

Igen, a torna nyitányán a szervezők méltatták is a verseny jelentőségét. És a női világbajnok szolgáltatta a torna első szenzációját, ugyanis az első fordulóban ő búcsúztatta a legfrissebb férfi világbajnokot, Ruszlana Ponomarjovot. Egyedül utazott Dubaiba, vagy szekundánsa is volt?

Egyedül voltam, hiszen az ilyen rapid versenyeken nincs sok idő elemezgetni, felkészülni a következő játszmára. Problémát mindössze az okozott, hogy két nappal a verseny előtt még Monacóban versenyeztem, hazajöttem, lecseréltem a fehérneműmet, és már indultam is Dubaiba.Most pihenés következik, vagy rögtön készül a következő versenyre?

Nem. Kétnapos rendkívüli szabadsággal ajándékozom meg magamat. Imádom a futballt. Jó kikapcsolódás. Egyébként hosszú ideje nem voltam itthon, így aztán a magyar bajnokság most kicsit kiesett, de a német és az angol futballból naprakész vagyok.És a következő verseny?

Az április végén lesz Prágában. A mostani versenyhez hasonlóan ott is rapid játszmákkal és még erősebb mezőnnyel, hiszen a Dubaiban indulók mellett ott lesz Kaszparov és Kramnyik is. Ott is jó eredményt szeretnék elérni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?