Kerékpáron fociznak

Gúta. Öt évvel ezelőtt, a gútai teremkerékpárklub megalakulásakor ugyan néhány vállalkozó szellemű helybeli fiatal a kerékpárlabdával is megpróbálkozott, ám a csehek sikersportága akkoriban képtelen volt gyökeret ereszteni a Vág-parti városban.

Gútán a kerékpárlabda is hódítFogas Ferenc felvételeAz első megszállottjai ugyanis nem tudták önerőből biztosítani a különleges, 15-40 ezer koronába kerülő kerékpárokat, valamint a kapukat és a pályát övező palánkot. Ugyancsak hiányzott a szakértelem, nem akadt olyan sportvezető, aki edzőként foglalkozhatott volna az érdeklődőkkel. Az elmúlt év végén fordult a kocka. „Ez idáig csupán a németek és a magyarok segítségére támaszkodhattunk. A sportág novemberi, franciaországi világbajnokságán kerültünk közeli kapcsolatba a cseh szövetség csúcsvezetőivel, köztük a kerékpárlabda húszszoros világbajnokaival, a Pospíšil testvérekkel. Ők eltökélték, hogy Szlovákiában is meghonosítják a kerékpárlabdát” – értesültünk az előzményekről Lengyel Istvántól, akinek a kislánya a klub egyik élversenyzője művészi kerékpározásban.

Megtudtuk, hogy a brünniek aktív versenyzője, a játékkaszinókat működtető Robert Rizman 100 ezer korona értékben felszerelést vásárolt. Mi több, Dalibor Rožník társaságában havonta két alkalommal edzéseket vezet Gútán. Ráadásul a cseh sportághonosítók hazai és nemzetközi versenyeken a gútai klubot, valamint Szlovákiát képviselik. „Én csupán segítői minőségben felügyelem a fiúk felkészülését, az edzéseket Varga László irányítja” – adta át a szót kollégájának Lengyel István. A vezetőedző nem titkolta, a gyerekekkel együtt tanulja a versenyszabályokat, a jövőben azonban edzői tanfolyamra is beiratkozik. „Februárban bemutatóval egybekötött tagtoborzót szerveztünk. Az első gyakorlásokon még 24-en vártak a sorukra, a folytatásban azonban csak a legrátermettebbek maradtak. Jelenleg öt srác, Czékus Tamás, Hankó Attila, Kiss Szilárd, Ján Nedešovský és Tankó László hetente háromszor ismerkedik a sportággal. Rajtuk kívül még a cseh légióstrió, vagyis Marek Krejčí, Robert Rizman és Dalibor Rožník alkotja a csapatot. Terveink között szerepel, hogy néhány dél-szlovákiai városban is megpróbáljuk meghonosítani a kerékpárlabdát” – vázolta fel a jelenlegi helyzetet és a jövőképet Varga László. Kiss Szilárd a hazaiak legidősebb és legrutinosabb játékosa, aki egykor művészi kerékpározással is foglalkozott. Később a futballpályán kergette a pattogó labdát, melyet most kerékpárral szelídít meg. „Végre azt csinálhatom, amit mindig is szerettem volna. Kerékpárfociban egyébként jóval rövidebb út vezet a válogatottságig” – nyilatkozta pálfordulásáról Szilárd egy huncut mosoly kíséretében.

A gútaiak természetesen versenyeken próbálnak tapasztalatot szerezni. Márciusban Bajon, áprilisban Bokodon, májusban a brünni Krtek-kupán álltak rajthoz. Az első félév kicsúcsosodását a holnap zajló Gúta-kupa jelenti majd, melyen városi sportcsarnokban Csehország, Magyarország és Szlovákia versenyzői mérik össze tudásukat az idősebb serdülők és a felnőttek korosztályában. A vendéglátók színeit a Hankó-Czékus, Kiss-Nedešovský (serdülők), valamint a Rizman-Rožník kettős képviseli.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?