Kellenek a rendőrök

Budapest. Egyetlen magánbiztonsági cég sem tudta volna megakadályozni a tömegverekedést az FTC–Debrecen mérkőzés után; a szakmai kamara elnöke szerint a rizikós sportesemények biztosításához elengedhetetlenek a rendőri csapaterők.

Budapest. Egyetlen magánbiztonsági cég sem tudta volna megakadályozni a tömegverekedést az FTC–Debrecen mérkőzés után; a szakmai kamara elnöke szerint a rizikós sportesemények biztosításához elengedhetetlenek a rendőri csapaterők.

Vörösmarti Mihály, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke kedden elmondta, hogy egy várhatóan normális körülmények között zajló sportrendezvény biztosítását nyugodtan rá lehet bízni magáncégre.

– Rizikós eseményeket, mint például a Ferencváros mérkőzéseit, azonban csak vegyesen, rendőri csapaterők bevonásával lehet megnyugtatóan biztosítani – tette hozzá. A kamarai elnök rámutatott arra, hogy a Ferencváros klub futballpályáján egy magáncég biztonsági emberei hatékonyan tudnak fellépni a szurkolók beléptetésénél, ki tudják szűrni a nézőtérre be nem vihető eszközöket. Ugyancsak alkalmasak arra, hogy apróbb rendzavarásokat megelőzzenek, megakadályozzanak a nézőtéren. Vörösmarti Mihály megítélése szerint, aki korábban a készenléti rendőrség parancsnoka is volt, elvadult huligánokkal szemben nincs esélyük a biztonsági embereknek: nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel az eredményes fellépéshez, és tekintélyük is kisebb a rendőrökénél.

– Tömegverekedés felszámolására, tömegoszlatásra csak megfelelő rendőri erők képesek–hangsúlyozta. A kamara elnöke szerint mindenképpen arra kell törekedni, hogy a jövőben vegyes, azaz rendőri és magánbiztonsági erők közösen, együttműködve védjék azokat az eseményeket, amelyeknél előre számítani lehet botrányos jelenetek előfordulására.

Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter kezdeményezésére Páva Zoltán vezetésével szakértői bizottság alakult kedden, hogy a futballstadionokban elharapódzó erőszak megfékezésére javaslatokat készítsen a kormány számára. A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium közleménye szerint a Páva Zoltán országgyűlési képviselő elnökletével megalakult bizottság tagjai rövid és hosszú távra szóló javaslatokat készítenek. Egyrészt már a következő szezon kezdetére szeretnék érvénybe léptetni az új szabályozásokat, amelyekkel jelentősen csökkenne az esélye a stadionokban történő botrányok megismétlődésének. De a tárca a probléma tartós megoldására is kidolgozott tervezetet vár a testülettől. A Páva-bizottság feladata annak megállapítása is, hogy a jogszabályi környezet vagy a jogalkalmazás hiányosságai vezetnek-e az olyan eseményekhez, mint amilyenek az elmúlt pénteken történtek az Üllői úton és Siófokon. A jelentés tervezetét jövő hét végén terjesztik a miniszter elé.

Szkukalek egyelőre nem nyilatkozhat

Budapest. Szlovákiai résztvevője is volt pénteken a Borsodi Ligában lebonyolított FTC–Debrecen labdarúgó-találkozó utáni példátlan szurkolói rohamnak, edző- és játékosverésnek. Szkukalek Igor, a zöld-fehérek középpályása végigjátszotta a mérkőzést, egyelőre azonban nem beszélhet a lefújása után történtekről. „A klubvezetés nyilatkozatzárlatot rendelt el, amint feloldja, elmondom élményeimet” – ígérte tegnap olvasóinknak a nemesócsai fiatalember. A másik szlovákiai Fradi-légiós, Marek Penksa – csereember lévén – már az összecsapás vége előtt az öltözőbe osonhatott. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?