Katarzis Győrben, a legvégén jött Löke gólja

Győr |

<p>Két másodperccel a lefújás előtt lőtte a győztes gólt a Győri Audi ETO KC a Vardar Szkopje ellen a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában. A Győr 28:27-re nyert, Görbicz Anita óriásit játszott.</p>

A Győr a Hypo elleni nagyarányú győzelemmel javított a hangulatán a Midtjylland és a Ferencváros elleni vereségek után, de azért egyértelmű volt, hogy az osztrák bajnok elleni összecsapásból nem lehet messzemenő következtetést levonni.

A Vardar az elmúlt szezonban elütötte a Győrt a Final Fourba jutástól, az idei csoportkör első meccsén azonban Tomoriék Szkopjében nyerni tudtak. A győri meccs első félidőben viszont úgy tűnt, ezúttal a Vardar túl nagy falat lesz.

A Győr mindössze egyszer vezetett az első harminc percben, 3:2-re, 9:9 után pedig 9:13-ra meglépett a Vardar. A győriek védekezésében sok volt a lyuk, a Vardar játékosainak olykor nem is kellett betörni, elég volt begyalogolni a hatosig. Támadásban sem villogtak a hazaiak, Tomori gyenge százalékkal lőtt, s viszonylag (a Győr szintjéhez képest) sok volt a rossz bejátszás és a blokkba lőtt labda. A kapuban Grimsbö fogott egy-két lövést, de sok pluszt nem tett hozzá a csapat játékához, a 25. percben be is állt helyette Kiss Éva. A Vardar 30 perc után 17:14-re vezetett.

A szünet azonban csodát tett – a győriek a második játékrészben egymásra találtak, és hirtelen minden elkezdett működni a pályán. A második félidő azzal indult, hogy Kiss Éva megfogta Sokac hetesét, a következő támadásból pedig Görbicz lőtt egy gólt. De milyen gólt! Laposan, bowlingos csuklómozdulattal engedte el a labdát, ami be is csavarodott a kapuba. Egy világklasszis gólja volt, és ebben a pillanatban a csordultig megtelt Audi Aréna is megérezte, itt a lehetőség. Zúgott a biztatás, a Győr pedig beindult. A Vardar ugyan lőtt még egy gólt 15:18-ra módosítva az állást, utána viszont csak kilenc perc múlva talált be: akkor már a Győr vezetett 22:18-ra.

Ami közte történt, az gyönyörű megtestesülése volt annak, amiért a kézilabda a világ egyik legnagyszerűbb sportága. A győriek szárnyakat kaptak, Görbicz gólt lőtt hetesből és átlövésből, zseniális passzokat adott a társaknak, Tomorit mintha kicserélték volna, vállalkozott és gólokat lőtt, Kiss zsinórban fogta a labdákat. Tombolt az Audi Aréna.

A meccshez azonban még a Vardarnak is volt egy-két szava. Elég volt néhány eladott labda, kimaradt helyzet, és a szívós macedón csapat lépésről lépésre felkapaszkodott. Másfél perccel a vége előtt Tomori estében lőtt, a labda a kapusé lett, 42 másodperccel a lefújás előtt pedig az exgyőri Radicevic 27:27-re egyenlített.

23 másodperccel a vége előtt Ambros Martín időt kért.

12 másodperccel a vége előtt Andrea Penezic brutálisan fellökte Tomorit, piros lappal mehetett is le a pályáról.

A Győr elindította az akciót. Görbicz álompasszot adott Lökének, a norvég beállós pedig befordult, ellőtte, és góóól! Felrobbant a csarnok, Görbicz elsírta magát, olyan örömünnep kezdődött, mintha a BL-t nyerte volna meg a csapat.

„Ilyet még nem láttam, hogy egy csoportmeccs után minden második embernek könnybe lábad a szeme. Final Fouros érzésem van abszolút” – mondta Bódi Bernadett, aki 3 gólt szerzett, és védekezésben is remek munkát végzett.

Heidi Löke 5 gólig jutott, de a második félidőben csak egyszer talált be – a legfontosabb pillanatban. „Mérges voltam magamra, mert előtte két ziccert kihagytam. Megbeszélt figura volt, örülök, hogy bement” – nyilatkozta a norvég beállós.

A meccs kulcsfigurája egyértelműen Görbicz Anita volt, aki nyolc gólt szerzett, s elképesztő tartást és energiát adott a csapatnak. A Vardar elleni meccsel a klasszis irányító az anyasági szabadság után hivatalosan is újra megérkezett a világ élvonalába. „Nem az a fontos, hogy én visszatértem, hanem az, hogy a csapat visszatért. A Fradi elleni vereség fejbevágott minket, volt egy megbeszélésünk, és megértettük, mire van szüksége a csapatnak. Egymásra találtunk. Nagyon keményen edzettünk, nagyon együtt volt a csapat, és a végjátékban ez kijött – mondta Görbicz, aki elismerte, az elmúlt időszak számára sem volt egyszerű. – Azt gondoltam, könnyebb lesz a visszatérés, hamarább jön a forma. Nehéz napokon és heteken vagyok túl, Ambrosnak is köszönöm a mostani teljesítményemet. Nagyon örülök, hogy a többieknek is tudok segíteni. Boldog vagyok!”

Női BL, 5. forduló, C csoport:

Győri Audi ETO KC–Vardar Szkopje 28:27 (14:17).

Góllövők: Görbicz 8, Löke 5, Tomori 4, Bódi 3, Kovacsics 3, Amorim 2, Broch 1, Groot 1, Sulland 1, ill. Dembele 4, Kmirova 4, Radicevic 4, Althaus 3, Damjanovics 3, Penezic 3, Lekics 2, Sokac 2, Covic 1, Lazovic 1.

Az állás: 1. (és már középdöntős) Győr 8 pont, 2. (és már középdöntős) Szkopje 6 (145:119) 3. (és már középdöntős) Midtjylland 6 (131:127), 4. Hypo NÖ 0.

Az első három helyezettek jutnak a középdöntőbe, ahova magukkal viszik az egymás ellen elért eredményeket.

A Győr a zárókörben, november 22-én Ikastban lép pályára a Midtjylland vendégeként.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?