James Rodríguezt ünnepli a világ

<p>James Rodríguez két góljával győzte le Kolumbia Uruguayt 2:0-ra a nyolcaddöntőben. Kolumbia még sosem jutott ilyen messzire világbajnokságon, Rodríguezt ünnepli a világ.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Már a csoportkörben nyilvánvaló volt, hogy Kolumbia remek formában érkezett a vb-re. José Pekerman együttese mindhárom meccsét megnyerte, James Rodríguez a csoportmérkőzéseken három gólt szerzett, s már ezzel ő volt hazája legeredményesebb játékosa a vb-ken.

A 22 éves, kölyökképű középpályás a nyolcaddöntőben pedig az egész világot meghódította: a 28. percben varázslatos gólt rúgott – a felé fejelt labdát mellel levette, anélkül, hogy a labda leesett volna a földre, ráfordult a lövésre, és 23 méterről bődületes bombát vágott a léc alá. Könnyen lehet, hogy ez lesz a világbajnokság legszebb gólja. Rodríguez a második félidőben kevésbé látványos, de annál fontosabb találattal növelte a csapata előnyét, s egyúttal öt góljával a góllövőlista élére ugrott.

Álom luxuskivitelben

„Ez történelmi pillanat, egy álom vált valóra. Mindig is arról ábrándoztam, hogy egyszer gólt rúgok a Maracanában, és most sikerült. Edzéseken az ember ilyen lövéseket gyakorolgat, és abban bízik, hogy egyszer majd meccsen is összejön. Hát nekem most összejött” – nyilatkozta a mérkőzés emberének választott James.

Fiatal kora ellenére egyáltalán nem tapasztalatlan, 2010-ben hagyta el Dél-Amerikát, s lett a Porto játékosa, amelynek színeiben 63 bajnoki mérkőzésen 25 gólt szerzett. Tavaly 45 millió euróért vette meg az AS Monaco, James a francia ligában 35 meccsen 9 gólig jutott. Az álma, hogy egyszer a spanyol bajnokságban játszhasson: „A Real és a Barcelona közül inkább a Realt választanám.”

A nevem James

Rodríguez spanyolosan ejti a nevét, „Hamesz”-nak, így nevezik az őt éltető rigmusokban a szurkolók is. Szülei nagy James Bond-rajongók, ezért adták fiuknak a James nevet. A kiváló futballista azonban a magánéletben egyáltalán nem hasonlít a nőfaló James Bondra – már három éve boldog házasságban él Daniela Ospinával (a kapus David Ospina húgával), s van egy egyéves kislányuk, Salome.

Pekerman szerepe

Amikor januárban megsérült a kolumbiai válogatott kulcsembere, Radamel Falcao, sokan azt hitték, Kolumbiának befellegzett. „Mindenki tudja, kicsoda Falcao. Ő az egyik ok, hogy egyáltalán itt lehetünk a vb-n – hangsúlyozta Pekerman. – De a játékosok nagyon jól reagáltak a sérülés hírére. Bizonyították, hogy lélekben erősek, mert nagyszerűen játszottak Falcao nélkül is. Remek dolog, ha van a csapatodban egy olyan játékos, mint James Rodríguez, ráadásul a csoportkör után megjött az önbizalma.”

A játékos is dicséri az edzőjét: „A főnök rengeteget segít abban, hogy fejlődjek. Sokat beszélgetünk, neki köszönhetően sokkal jobban értem a játék taktikai vonatkozásait, és mentálisan is erősebb lettem.”

Rodríguez mellett csak Messi rúgott minden mérkőzésen gólt ezen a vb-n, de az argentinok sztárjára még csak vár a nyolcaddöntő.

Valderrama örököse

James az ikonikus tízes számú mezt viseli a kolumbiai válogatottban, de nem csak ezért emlegetik Carlos Valderrama utódjaként. „Kolumbia régóta kereste azt a játékost, aki az új Valderrama lehet – nyilatkozta még a nyolcaddöntők előtt az egykori kiváló játékos, aki játektudása mellett extrém hajviseletével is felhívta magára a figyelmet. – Most megtalálta. James Rodríguez az új szupersztár, nemcsak most, hanem az elkövetkező tíz évre.”

Kolumbia most először jutott be a legjobb nyolc közé a vb-ken, 1990-ben a Valderrama fémjelezte együttest Kamerun búcsúztatta a 16 között. „Már most történelmet írtunk, de folytatni akarjuk. Tudjuk, hogy a brazilok várnak ránk, rengeteg jó játékossal, de hiszem, hogy őket is legyőzhetjük – mondta Rodríguez, aki egynapos volt akkor, amikor Kolumbia utoljára legyőzte Brazíliát (az 1991-es Copa Americán 2:0-ra). – Úgy érzem, ez a csapat még messze juthat a vb-n.” (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?