Hiába volt erősebb a Ferrari a Hungaroringen

Lewis Hamilton, a Magyar Nagydíj győztese szerint a Ferrari továbbra is hajszálnyi teljesítménybeli előnyben van velük szemben, azonban a szombati esőnek és a Hunga-roring karakterisztikájának köszönhetően nyerni tudott vasárnap.Hamiltoné a vb-előnyMiután Lewis Hamilton, a Mercedes versenyzője megle

Lewis Hamilton, a Magyar Nagydíj győztese szerint a Ferrari továbbra is hajszálnyi teljesítménybeli előnyben van velük szemben, azonban a szombati esőnek és a Hunga-roring karakterisztikájának köszönhetően nyerni tudott vasárnap.

Hamiltoné a vb-előny

Miután Lewis Hamilton, a Mercedes versenyzője meglepetésre megnyerte az időmérő edzést a Hungaroringen, majd a vasárnapi győzelmet is bezsebelte, a brit pilóta ezzel 24 pontra növelte előnyét a bajnoki pontversenyben legfőbb riválisával, a ferraris Sebastian Vettellel szemben. A brit versenyző jelenleg 213 ponttal áll a bajnoki tabella élén, míg a konstruktőri világbajnokságot a Mercedes vezeti, előnyük 10 pont a második helyezett Ferrari előtt.

A Ferrari erősebb, de…

Hamilton a futamot követően úgy nyilatkozott, a Ferrari továbbra is rendkívül erős teljesítményt nyújt, és a Német, valamint a Magyar Nagydíjon aratott győzelméhez is nagyban hozzájárult az eső – igaz, hogy a Hungaroringen csak szombaton esett, azonban ez hozzásegítette őt a pole pozícióhoz. A brit pilótának az volt a célja a hétvége előtt, hogy az első sorba kvalifikálja magát, hiszen tudta, hogy a magyar pályán nehéz előzni, és a Ferrarival szemben nem lenne esélyük akkor, ha mögülük rajtoltak volna.

„Nyilvánvalóan voltak hullámhegyek és hullámvölgyek az idényben, igazi hullámvasút a szezon – a csapat viszont erős tudott maradni – mondta a címvédő. – Nagyszerű helyzetben vagyunk jelenleg, de ami fontos, hogy ezt tudjuk is tartani. Az elmúlt két hétvégén igazi áldást jelentett az eső, ezért nagyon hálás vagyok. A srácok nagyon keményen dolgoztak idén, megérdemlik a jó eredményt.”

Annak ellenére, hogy ő vezeti a bajnokságot, Hamilton szerint a Ferrari autója egyelőre erősebb az övékénél, így dolgozniuk kell azon, hogy utolérjék a maranellóiakat. „Még sok a tennivalónk, mert a Ferrari egy kicsit még előttünk jár, megvolt a tempójuk ezen a hétvégén. Ma sikerült legyőznöm őket, de ha ők lettek volna a pole-ban, küszködtünk volna. Szóval közelebb kell kerülnünk hozzájuk. De nagyon elégedett vagyok a csapat munkájával, és tovább kell folytatnunk. A cél, hogy még erősebbek legyünk az év második felében.”

Incidensek és reakciók

A futam végén két baleset is történt, mindkettő esetében Valtteri Bottas volt az egyik résztvevő: a finn pilóta először Vettel autójának ütközött hátulról, majd a Daniel Ricciardóval folytatott csata során az ausztrál Red Bulljával is találkozott. Az esetek során ellenfelei autói nem sérültek, és végül Bottas csak az utóbbi ütközésért kapott büntetést: az FIA versenybírái 10 másodperces hátrasorolással sújtották, azonban ez a végeredményén nem változtatott.

Az első ütközés akkor történt, amikor Vettel megelőzte a Mercedes-pilótát a 2. helyen – a német elmondta, nem gondolja, hogy Bottas sokat tudott volna tenni a baleset elkerülése érdekében. „Nem hibáztatom, azt hiszem, nem volt tapadása, és ha ennyire közel vagy, nagyon nehéz megállítani az autót. Szerintem blokkoltak a kerekei, aztán nekiütközött az autómnak” – nyilatkozta Vettel.

Ricciardo, a másik „áldozat” számított rá, hogy megbüntetik a finnt, de ennek ellenére az ütközés után is mindent megtett annak érdekében, hogy a pályán győzze le őt.

„Úgy éreztem, hogy én mindent megtettem, elég helyet hagytam neki. De sérült volt az autója, emiatt elég veszélyes volt, amit csinált. Határozottan túllépte a határokat, de a pályán akartam legyőzni, nem pedig a büntetésre várni” – mondta Ricciardo, aki a 12. helyről rajtolva zárkózott fel a 4. pozícióig.

Bottas szerint a Vettellel történt ütközés versenybaleset volt, ám a Ricciardo-féle incidens elkerülhető lett volna, ha az ausztrál kicsit óvatosabb. „Nem volt meg az első szárnyam fele, szóval el is fékeztem a kanyart – nyilatkozta Bottas. – Szerintem látta, hogy elég gyorsan érkezem a kanyarba, mégis befordult, és aztán összeértünk.”

Futam utáni feszültség

Bottas magához képest meglehetősen negatívan nyilatkozott a hétvégével kapcsolatban – rosszkedvét csak tetézte, hogy csapatfőnöke, Toto Wolff „szenzációs szárnysegédnek” nevezte őt azok után, hogy jó ideig védekezett a Ferrarikkal szemben, így Lewis Hamilton el tudott húzni az első helyen.

„Eléggé fáj a szárnysegéd szó – mondta Bottas, aki szerint a csapatsorrend lassan eldől, ahogy megkezdi a mezőny a szezon második felét. – Azt hiszem, beszélnünk kell erről a verseny után. Túl vagyunk az év felén, a pontkülönbség nagy, de persze a csapat egy ponton el fogja dönteni ezt a kérdést.”

Még maradnak a csapatok

Habár számos versenyzőnek a futam végeztével megkezdődött a nyári szünet, a csapattagok, szerelők mellett még többen itt maradnak, hogy kedden és szerdán teszteljenek a Hungaroringen. Kimi Räikkönen, a Ferrari versenyzője például szerdán köröz majd a Ferrarival, azonban addig is hazautazott Finnországba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?