Hétszázmilliárdba kerülne

Budapest. Sokkal nagyobb a konkurencia, mint három éve volt, de állítólag a magyar pályázat is jóval alaposabb, meggyőzőbb, tehát van esély arra, hogy Magyarország nyeri el a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát. Hogy végül is mekkora ez az esély, az jövő csütörtökön derül ki.

Budapest. Sokkal nagyobb a konkurencia, mint három éve volt, de állítólag a magyar pályázat is jóval alaposabb, meggyőzőbb, tehát van esély arra, hogy Magyarország nyeri el a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát. Hogy végül is mekkora ez az esély, az jövő csütörtökön derül ki.

Alig találni valakit itthon az előkészítő bizottságból, aki teheti, járja Európát, és lobbizik, magas rangú futballvezetőkkel ismerteti a magyar pályázati anyagot. Tizenöt ország jelentkezett a 2008-as Eb-re, nyilvánvalóan mindenki lobbizik az utolsó pillanatokban is, nyüzsögnek tehát a különféle futballdelegációk Európa repterein.

Közösen pályázik ĺrország és Skócia, Ausztria és Svájc, Bosznia-Hercegovina és Horvátország, Görögország és Törökország, illetve a svéd, dán, norvég, finn négyes. Szólóban csak két szövetség, a magyar és az orosz jelentkezett. Nehéz az esélyeket latolgatni, hiszen ilyen sok pályázó még sohasem volt (három éve az osztrákmagyar, a spanyol és a portugál között kellett választani), és nem ismerni az áprilisban megválasztott UEFA végrehajtó bizottságon belüli erőviszonyokat sem, azaz kiszámíthatatlan, hogy milyen szempontok döntenek december 12-én, a bizottság genfi ülésén.

Érdekes, hogy a többség most közösen akar rendezni, s ennek oka bizonyára az, hogy a 2000-es holland–belga Eb sikeres volt, akárcsak az idei japán–dél-koreai vb. Már az is feltűnő, hogy milyen népszeri lett az EB-rendezés, ebben szerepet játszik az is, hogy a vb-ket rotációs alapon osztják szét a kontinensek között, tehát Európának többet kell várnia a világbajnokságok rendezésére, mint eddig, marad tehát a szintén vonzó Európa-bajnokság.

„Szerintem előny, hogy egyedül pályázunk – mondta lapunknak Makray Balázs projektigazgató. – Hiszen több szervező ország bonyolítja a munkát, egyeztetni kell az eltérő jog- és adórendszert, a két vagy több bizottság növeli a költségeket is.”

Jó is, ha van valami előnyünk, mert a stadionokkal és az infrastruktúrával nem állunk igazán jól. „Most valóban nem, de 2008-ra alkalmas lesz az ország a rendezésre – mondta az igazgató. – A döntés után hat év állna a rendelkezésünkre az építésre, az pedig elég. Lenne nyolc új stadion, a fővárosban a Puskás Ferenc stadion és egy a Fehér úton, illetve egy-egy aréna Debrecenben, Győrött, Kaposvárott, Diósgyőrben, Szegeden, és Székesfehérvárott. Az infrastrukturális beruházások nagy részére, például autópályákra az Eb-től függetlenül is szükség lesz.”

Mint megtudtuk, a rendezés 600-700 milliárd forintba kerülne, stadionépítéssel, autópályákkal együtt. Ha elnyerjük a rendezés jogát, az UEFA közös vállalatot hoz létre az MLSZ-szel, és közösen szervezik az eseményt, a bevételen pedig osztoznak.

A pályázatot az új kormány is támogatja, amennyire csak lehet. Hogy mi lesz, ha nem Magyarország nyeri a jogot, pályázik-e az MLSZ 2012-re is, azt még nem tudni. „Erről még senki sem beszélt – mondta Makray. – Most 2008-ra koncentrálunk.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?