Hatalmas káosz az utolsó versenynapon

Salt Lake City. A doppingoláson ért sífutó Johann Mühlegget vasárnap késő este megfosztották a szombati 50 km-es számban szerzett aranyérmétől és azonnali hatállyal kizárták a Salt Lake City-i téli olimpiáról. Ezt Francois Carrard, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság főigazgatója jelentette be.

Salt Lake City. A doppingoláson ért sífutó Johann Mühlegget vasárnap késő este megfosztották a szombati 50 km-es számban szerzett aranyérmétől és azonnali hatállyal kizárták a Salt Lake City-i téli olimpiáról. Ezt Francois Carrard, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság főigazgatója jelentette be. A német származású, de spanyol színekben versenyző Mühlegg a 10 km-es üldözéses és a 30 km-es szabadstílusú viadalon is győzött, ezeket az eredményeket nem változtatta meg a NOB. Teljes lett a káosz az utolsó napra a Salt Lake City-i olimpián. Miután a NOB végrehajtó bizottsága Johann Mühlegg spanyol sífutót diszkvalifikálta, a vasárnapi női 30 km-en első orosz Larissza Lazutyinát, valamint honfitársát, Olga Danyilovát is kizárta. Danyilovának a 30 km-en elért nyolcadik helyezését törölték, de az üldözéses viadal arany- és a 10 km-es szám ezüstérmét megtarthatja. Mindhárom versenyző szervezetében az EPO nevű vérkészítménynél tízszer hatékonyabb darbopoetin nyomaira bukkantak.

Értetlenül nyilatkozott a spanyol rádiónak Johann Mühlegg: „Soha életemben nem produkáltam pozitív tesztet, s a Világ Kupa során is minden vizsgálaton megjelentem. Nem orvos vagyok, hanem sportoló“ - jelentette ki a 32 éves versenyző, akire már VK-győztes vetélytársa, Per Elofsson is gyanakodott. „A 30 km-es viadalon olyan gyorsan haladt, amilyet még sosem láttam. Örülök, hogy a NOB szigorúan veszi az ellenőrzéseket, mert a csalók egyre kevésbé érezhetik biztonságban magukat“ – mondta a svéd klasszis.

Az oroszok megfellebbezik az NOB végrehajtó bizottságának a döntését: „Tudjuk, hogy Larissza ártatlan, és néhány napon belül perre visszük az ügyet a nemzetközi Sportdöntő-bíróságon“ - jelentette be Viktor Mamatov küldöttségvezető, s hozzátette: ez is annak a „hadjáratnak“ a része, amely az orosz versenyzők ellen folyik Salt Lake Cityben.

A módosított végeredmény, férfi 50 km-es sífutás: 1. Mihail Ivanov (Oroszország) 2:06:20,8, 2. Andrus Veerpalu (Észtország) 2:06:44,5, 3. Odd-Björn Hjelmeset (Norvégia) 2:08:41,5. Női 30 km-es sífutás: 1. Gabriella Paruzzi (Olaszország) 1:30:57,1, 2. Stefania Belmondo (Olaszország) 1:31:01,6, 3. Bente Skari (Norvégia) 1:31:36,3.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpia Bizottság elnöke szerint a Salt Lake City-i téli olimpiáról doppingolás miatt kizárt sportolók elvesztették a becsületüket: – A lebukott versenyzők nimbusza sérül, a sportszeretők társadalmában többé már nem lehetnek példaképek. Még akkor sem, ha a szabályok szerint nem foszthatjuk meg őket minden megszerzett érmüktől – mondta a belga sportdiplomata. – Ez morális kérdés. Az aranyérem, s ezzel az olimpiai bajnoki cím is szimbolikus kitüntetés, s mivel vétettek a fair play szelleme ellen, eltűnt a varázs.

A három vétkes sífutó a módosított végeredmények után is összesen hat érmet gyűjtött az ötkarikás játékokon: a spanyol Johann Mühlegg 2 arany-, az orosz Olga Danyilova 1 arany- és 1 ezüst-, honfitársa, Larissza Lazutyina 2 ezüstérmet szerzett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?