Három válogatottban szerepelt

Újabb egykori világklasszis labdarúgó távozott az élők sorából – Kubala László 74 évesen Barcelonában hunyt el. A népszerű „Kuksi” világcsúcstartónak számít, hiszen három ország válogatottjában – a magyarban, a csehszlovákban és a spanyolban – is szerepelt.

Kivételes csatári képességgel rendelkezett, rendkívül gyors és mozgékony volt, s ötletesen kombinált. Szinte minden megmozdulása veszélyes volt az ellenfél kapujára.

Budapesten született 1927. június 2-án, már 15 esztendősen a Ganz felnőtt csapatában kergette a labdát. A háborút követően a Ferencvároshoz igazolt, ahol zsinórban lőtte a gólokat. A kiváló jobbösszekötőre a pozsonyi vezetők is felfigyeltek, s kedvező ajánlatot tettek. A bohém futballista fiatal kora ellenére eléggé dörzsölt volt, és 1946 áprilisában hamis útlevéllel gyalog kelt át a komáromi határon. Az ŠK (a Slovan elődje) 15 000 forintot fizetett érte az FTC-nek.

Égszínkék mezben is igazolta klasszisát, annak ellenére, hogy egyáltalán nem élt aszkéta életet. Megesett, hogy két órával a meccs előtt még valamelyik vendéglőben szórakozott, azonban ez teljesítményén egyáltalán nem látszott meg. Nem csoda, hogy felfigyeltek rá a csehszlovák válogatott vezetői, s hat alkalommal felöltötte magára a címeres mezt, s hétszer talált a hálóba. Pozsonyban meg-nősült, klubedzőjének, Ferdinand Daučíknak a lányát vette feleségül. Úgy tűnt, sokáig az ŠK-nál marad. Nem így történt.

Rendkívül kedvező ajánlatot kapott az AC Torinótól, az olaszok 80 000 dollárt kínáltak érte. Azonban Kubala inkább visszatért Magyarországra, a Vasashoz. Persze nem ingyen, Pesterzsébeten egy családi házat kapott az átigazolásért. Az NB I-ben is remekül játszott, s 1948-ban három alkalommal szóhoz jutott a magyar nemzeti csapatban. Azért nem lett bérelt helye a Sebes-csapatban, mert a következő év januárjában a szovjet hadsereg egyenruhájában Bécsbe szökött, s onnan Torinóba került. Később Spanyolországba távozott, a Real Madrid is szívesen látta volna a technikás csatárt, azonban sokallták a vételárát, s ezért lemondtak róla. A Barcelona vezérkara viszont rögtön felfigyelt rá, és leigazolta. Hamarosan az együttes kulcsemberévé és a szurkolók első számú kedvencévé vált. 1951-től 1963-ig szerepelt a katalán csapatban, 329 meccsen 256 gólt szerzett. Persze, Spanyolországban már sportszerű életet élt, nagyon ritkán rúgott ki a hámból. 1953-ban az Európa-válogatott legjobbja volt az angolok elleni találkozón (4:4), két góllal és két gólpasszal vétette magát észre. Hosszú éveken át keresztül a világ legjobb csatárai közt emlegették. Az ötvenhatos forradalom után javaslatára szerződtette a Barca az Aranycsapat két remek játékosát, Kocsis Sándort és Czibor Zoltánt. A magyar támadók által vezérelt gárda két bajnokságot nyert, és bejutott a BEK-döntőbe (1961), azonban a rossz emlékű berni stadionban 3:2-re kikapott a Benficától (Kocsis és Czibor szerezte a katalánok góljait).

Búcsúmérkőzését követően a lelkes szurkolók vállán sírva hagyta el a játékteret, a drukkerek egészen az öltözőig cipelték. Ezután rövid ideig az Espanyolban futballozott, majd pályafutása végén Kanadában és Svájcban légióskodott.

Később sikeres, rendkívül szigorú edzővé vált. Tehát ismét bebizonyosodott a mondás, hogy a betyárból lesz a legjobb pandúr. „Tudom, mit jelent a csapat számára egy fegyelmezetlen labdarúgó, ezért nem ismerek pardont.” Csúcsnak számító 11 évig (1969–80) volt a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, 1992-ben az olimpiai együttes másodedzőjeként lett aranyérmes, 1982-ben az FC Barcelonával KEK-et nyert. Hét évvel ezelőtt felkérték a paraguayi nemzeti tizenegye irányítására, azonban gyorsan távozott az országból. „Ilyen kaotikus állapotok között nem lehetek eredményes”.

A klub százéves megalakulásakor, 1999-ben az FC Barcelona történetének legjobb labdarúgójává választották a holland Johann Cruyff és az argentin Diego Maradona előtt. Alfredo di Stefano, a Real Madrid egykori csillaga így nyilatkozott róla: „Kubala azt csinált a labdával, amit akart, és mind játékosként, mind edzőként a világ legjobbjai tartozott.”

A legendás labdarúgót a No- Camp-stadion díszpáholyában ravatalozták fel, és a klub vezetősége egynapos gyászt rendelt el. Az FC Barcelona lapja 12 oldalon emlékezik meg Kubaláról. Címlapján hatalmas betűkel ez áll: „Köszönjük, örökre tartozni fogunk neked”. A cikkíró hangsúlyozza, hogy az egyesület történetének legfontosabb játékosát vesztette el. Az újság szerint Kubala csak Peléhez, Maradonához és Cruyffhoz hasonlítható tehetséggel töltötte meg a csapatot.

Több mint 15 ezer részvétnyilvánító

Barcelona. Szombaton több mint 15 ezer szurkoló vett örök búcsút Kubala Lászlótól, az FC Barcelona egykori klasszis futballistájától. Többek között olyan csillagok tisztelegtek ravatalánál, mint Alfredo di Stefano, Paco Gento, Johann Cruyff. (SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?