Hány érmet nyernek az oroszok?

<p>Két címvédő nem lesz ott a ma kezdődő műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokságon Stockholmban, így is orosz uralom várható azonban mind a nőknél, mind a párosoknál.</p>

BŐD TITANILLA

A svéd fővárosban ma a férfiak és a jégtáncosok rövidprogramjával kezdődik a kontinensviadal.

Fernandez triplázna

A férfiaknál mesterhármasra készül az előző két év Európa-bajnoka, Javier Fernandez. A spanyol korcsolyázó néhány napja kisebb sérülést szenvedett egy fizioterápiás kezelés során, de akkor is azt posztolta közösségi oldalára: „Járni nem tudok, de az Eb-n ott leszek!” A hét elején pedig már egy edzésen készült képpel nyugtatta meg rajongóit: „A lábam rendben, irány Stockholm!”

Fernandez kemény orosz konkurenciára számíthat: a fiatal Makszim Kovtunról mintha leesett volna a teher azóta, hogy Szocsiban végül nem indulhatott el az egyéni versenyben, mert a csapatversenyhez hasonlóan a szövetség ott is Pljuscsenkót indította (más kérdés, hogy Pljuscsenko a rövidprogram előtti bemelegítésen megsérült), megnyert két Grand Prix-versenyt, a GP-döntőben negyedik lett.

De esélyes a dobogóra honfitársa, Szergej Voronov is, aki 27 évesen másodvirágzását éli, tavaly második volt Fernandez mögött.

A csehek Tomáš Verner visszavonulása után Michal Březinában bíznak, aki ötször volt már világversenyen negyedik, s eddig még csak egyszer szerzett érmet, két évvel ezelőtt, Zágrábban.

A franciáknál sincs már ott az elmúlt tíz év meghatározó alakja, Brian Joubert, ám a 2011-es Európa-bajnok Florent Amodio a nem túl sikeres olimpiai szereplése után szeretne újra beleszólni az érmekért folyó küzdelmekbe.

Orosz nőuralom

A női mezőnyből hiányzik a címvédő Julija Lipnyickaja, aki egy éve minden idők legfiatalabb kontinensbajnoka lett, az olimpián a csapatversenyben is tökéletesen korcsolyázott, az egyéniben azonban összeomlott, azóta pedig nem találja önmagát. A Grand Prix-sorozatban képtelen volt egy versenyen két jó programot futni, ezután nem meglepő, hogy az orosz bajnokságon sem tudott Eb-szereplést érő helyen végezni.

Kivirult viszont honfitársa, Jelizaveta Tuktamiseva, aki egy verseny kivételével mindent megnyert, ahol ebben a szezonban elindult, beleértve a Grand Prix-döntőt is.

Ez lesz az első világversenye a felnőttek között a szintén orosz Jelena Ragyionovának, éppen ő volt a második a GP-döntőben Tuktamiseva mögött. A harmadik orosz lány Stockholmban Anna Pogorilaja lesz, aki szintén eljutott a barcelonai GP-fináléba, ahol a negyedik helyen végzett.

Hosszú sérülés után tér vissza a finn Kiira Korpi – volt már Eb-n bronzérmes és ezüstérmes is. A sorozat következő tagja szíve szerint nyilván az arany lenne, de az oroszokat nehéz lesz megverni.

Sztolbováék

csúcsra érhetnek

Párosban pedig gyakorlatilag lehetetlen lesz megverni az oroszokat, még úgy is, hogy itt sincs a címvédő, Tatjana Voloszozsar és Makszim Trankov (Trankov vállsérülése miatt ebben a szezonban eddig nem is versenyeztek, s vélhetően a vb-t is kihagyják).

Távollétükben befuthat a Kszenia Sztolbova, Fjodor Klimov kettős, amely már tavaly Budapesten is majdnem legyőzte a favoritot (akkor Trankovék sokat rontottak, sokak szerint Sztolbováék érdemelték volna az aranyat). Újra láthatjuk a 2010-es Európa-bajnokokat, Juko Kavagutit és Alekszandr Szmirnovot, akik sérülés miatt kihagyták a tavalyi szezont, de számolni kell a harmadik orosz párral is, Jevgenyija Taraszovával és Vlagyimir Morozovval.

A két éve Stefania Bertonnal az oldalán olasz színekben bronzérmes Ondřej Hotárek partnert váltott, és immár a korábbi egyéniző Valentina Marchei-jel versenyez. Ez lesz az első nagy versenyük, bemutatkozásukra nagyon kíváncsiak a rajongók.

Partnerkeringő

A jégtáncosok között is zajlott az élet nyáron: felbomlott a tavalyi Eb-n ezüstérmes, a szocsi olimpián pedig bronzérmes Jelena Ilinih, Nyikita Kacalapov duó, miután Kacalapov inkább Viktoria Szinyicinával akart versenyezni. Szinyicina faképnél hagyott partnere, Ruszlan Zsigansin összeállt Ilinihhel, és együttműködésük eddig gyümölcsöző: ők nyerték az orosz bajnokságot is egykori partnereik előtt.

Ebben a számban az olasz Anna Capellini, Luca Lanotte páros a címvédő, akik tavaly a világbajnokságot is megnyerték, a GP-sorozatban azonban nem remekeltek, és a döntőbe sem jutottak el.

Stockholm jelentheti a nagy áttörést a francia Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron kettősnek, akik kilépve a visszavonult Pechalat-ék árnyékából mindkét GP-jüket megnyerték, a döntőben pedig harmadikok lettek.

Magyar újoncok

Szlovákiát Nicole Rajičová, Marko Klepoch, valamint a Federica Testa, Lukáš Csölley jégtánckettős képviseli a svéd fővárosban. Magyarország végül csak két szakágban indít versenyzőt, mert Forgó Kristóf nem sokkal az Eb előtt megsérült. A nőknél a nagy reménységnek tartott 15 éves Tóth Ivett debütál felnőtt világversenyen – a szezon közben volt olyan viadal, amelyen az egykori vb-érmes Alena Leonovát is megverte. Tóth Ivettet tavaly óta Sebestyén Júlia edzi.

A jégtáncosok között Carolina Moscheninek és Lukács Ádámnak szurkolhatunk – a kettős idén még a junior vb-t tartja fő prioritásának, de az Eb-n is szeretnék letenni a névjegyüket.

Dobogó jégből

Az idei Európa-bajnokság több szempontból különleges lesz: a világ legnagyobb gömb alakú építménye, az impozáns Globen ad otthont a versenynek (12 ezer fő befogadására alkalmas); ez lesz az első, a laikus nagyközönség érdeklődésére is számot tartható verseny, amelyen már nemcsak a jégtáncban, hanem a többi szakágban is engedélyezett a vokális zene használata; ráadásul a dobogók is különlegesek – észak-svédországi folyókból tört jégdarabokból készülnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?