Hamilton hibája sokba kerülhet

Sokan várták, mikor fog hibázni Lewis Hamilton. Az eddig hibátlanul teljesítő pilóta a lehető legrosszabbkorra időzített.

Hamilton a gumifal mögött, a McLaren a pályán kívül – ez a kép akár az egész szezon végkimenetelét meghatározhatjaSITA/AP-felvételMég mindig nincs világbajnoka az idei Forma–1-es szezonnak! Ilyen és hasonló szalagcímekkel vannak tele a lapok szerte a világon. Az idényben végig zseniálisan versenyző, és a vb-címre legesélyesebb ifjú brit komoly hibát vétett, és ha nem köti fel a gatyáját, akkor még akár a második helye is elúszhat.

Hamilton drámája az esővel megbolondított Kínai Nagydíj 26. körében kezdődött, mikorra a futam elején az autójára szerelt intermediate gumik kezdték feladni a harcukat a rájuk ható erőkkel és a hőmérséklettel.

A McLaren versenyzője ekkor az első helyen állt, és úgy látszott, biztosan száguld a világ legfiatalabb világbajnoka címért, de nem így történt. Eleinte csak tempót vesztett, később helyezést is, mikor az egyre gyorsuló Kimi Räikkönen megelőzte az ekkorra már szinte csak az autójával küzdő britet. Érthetetlen volt, a nehézségek láttán miért marad a pályán, és nem veszi a boxutca felé az irányt, hogy lecseréljék az ekkora már foszlásnak indult hátsó abroncsokat. Amikor a 30. körben végre úgy tűnt, túl van a nehezén, és a kerékcserére készülődik, megtörtént a baj. A boxutca bejárati kanyarján az autója egyszerűen nem tudott elfordulni, és Hamilton a kavicságyba csúszott. Ott aztán hiába pörgette a kerekeit a McLaren, jelezvén, hogy még nem fulladt le, és folytathatná a versenyt, a pályamunkások együttes erővel sem bírták visszatolni az aszfaltra. Lewis Hamilton kénytelen volt feladni a versenyt. Mint később megtudtuk, önhibájából került ilyen helyzetbe, hiszen a 30. körre volt időzítve a kerékcseréje (a 15. körben ugyan volt a boxban, akkor azonban még úgy tűnt, a kopott intermediate megfelel a pálya akkori állapotához), és ki szerette volna húzni addig.

„Miután kiszálltam az autóból, teljesen ki voltam akadva, mert egész évben ez volt az első hiba, amit elkövettem, és a box felé tartva nem szokásom ilyesmit csinálni” – nyilatkozta Hamilton.

Bizony hintheti a hamut a fejére, hiszen így a világbajnokság még nyitott maradt, mert Räikkönen nem engedte ki kezéből az első helyet, míg Fernando Alonso másodikként ért célba. Felipe Massa ugyan nem tudta maga mögött tartani a szélvészgyors spanyolt, de így is felkerült a dobogóra.

Az idei szezon utolsó futama előtt tehát a legutóbb 1986-ban tapasztalt valószínűtlen helyzet áll fenn, miszerint hárman is esélyesek a világbajnoki címre.

Lewis Hamilton 107 pontjával vezeti még ugyan a tabellát, de Fernando Alonso csupán hárommal lemaradva követi, míg matematikailag a harmadik helyen, Hamiltonnal szemben hétpontos hátrányban álló Kimi Räikkönennek is lehet még beleszólása a végkifejletbe.

Mindez a hepehupás és váratlan fordulatokban mindig bővelkedő Brazil Nagydíj előtt.

SANGHAJI KRÓNIKA

KĺNAI NAGYDĺJ (56 kör, 305,066 km): 1. Räikkönen (finn, Ferrari) 1:3758,395, 2. Alonso (spanyol, McLaren) + 9,806, 3. Massa (brazil, Ferrari) +12,891, 4. Vettel (német, Toro Rosso) +53,509, 5. Button (brit, Honda) +1:08,666, 6. Liuzzi (olasz, Toro Rosso) +1:13,673, 7. Heidfeld (német, BMW) +1:14,224, 8. Coulthard (brit, Red Bull) +1:20,750.

A PONTVERSENYEK ÁLLÁSA – pilóták: 1. Hamilton 107, 2. Alonso 103, 3. Räikkönen 100. Csapatok: 1. Ferrari 186 – már világbajnok, 2. BMW-Sauber 94, 3. Renault 51. (A McLaren-Mercedes összes 2007-ben szerzett pontját törölték.) (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?