Gall aranykukorékolás?

Lisszabon. A szombaton kezdődő portugáliai labdarúgó Európa-bajnokság alatt számos doppingteszt vár a játékosokra. Az UEFA orvosi bizottsága minden mérkőzésről csapatonként öt játékost idéz be ellenőrzésre, melynek során a tetrahidrogesztrinon (THG) nevű új teljesítményfokozót is megpróbálják kimutatni.

Úri kényelem az olaszok edzésénReuters-felvételKoller a legmagasabb

A kontinenstornán szereplő 368 futballista közül a cseh Jan Koller a legmagasabb a maga 202 centijével, míg a holland Edgar Davids alig ér a hónaljáig, mivel csak 168 cm-re nőtt. Az Eb legsúlyosabb egyénisége holtversenyben Kollerrel a svájci kapus, Pascal Zuberbühler: mindketten éppen „megütik a mázsát”. Az angol Kieron Dyer viszont mindössze 60 kilót nyom.

Kétmillió eurós jutalom

Összesen kétmillió euró üti a görög labdarúgó-válogatott tagjainak markát, amennyiben véghezviszik a bravúrt, és bejutnak a negyeddöntőbe. A német Otto Rehhagel irányította együttes az Eb nyitótalálkozóját jelentő, portugálok elleni szombati csoportmeccset követően jövő szerdán a spanyolokkal, majd 20-án az oroszokkal mérkőzik. Görögország 1980 óta először – és története során mindössze másodszor – kvalifikálta magát a kontinenstornára, 24 évvel ezelőtt nem sikerült egyetlen győzelmet sem aratnia.

Utazás a labda körül

Az Eb-n mutatkozik be hivatalosan az eseményre készült speciális labda, a Roteiro. Az Adidas által kifejlesztett játékszer legfőbb újdonsága, hogy varrás nélkül, hő általi ragasztási technológiával készült. Hagyománybontó ezüstszínével inkább fémgolyóra hasonlít, s neve természetesen portugál eredetű: az India felé vezető tengeri utat felfedező Vasco da Gama hajónaplóját hívták így, s a fekete keresztcsíkok a hosszúsági, illetve szélességi köröket jelképezik. A 110 eurós labda gyártójának ez a kilencedik különleges fejlesztése, a korábbi modellek a Telstar (1970, 1974), a Tango (1978, 1982), az Azteca (1986), az Etrusco (1990), a Questra (1994), a Tricolore (1998), a Terrestra (2000) és a Fevernova (2002) voltak.

Meddig jutnak a németek?

A DPA német hírügynökség összegyűjtötte a hírességek esélylatolgatását a Eb előtt. Gerhard Schröder szövetségi kancellár: – Töretlenül bízom benne, hogy a 2002-es vb-n remeklő csapat ezúttal is eljut a döntőig. Akkoriban senki sem hitt egy ekkora sikerben. Szerintem Franciaország és Csehország a favorit.

Katarina Witt, olimpiai bajnok műkorcsolyázó: – Remélem, összekapják magukat a fiúk.

Thomas Bach, a NOB alelnöke: – Elvileg a franciák és a hollandok a legesélyesebbek, de remélem, valahogy bejutunk a fináléba.

Michael Schumacher, hatszoros Forma–1-es világbajnok: – Úgy érzem, elmenetelünk az elődöntőig. (mti, sita)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?