Forma–1: kettős Mercedes-siker Mexikóban

A brit Lewis Hamilton győzel-mével ért véget a Forma–1-es Mexikói Nagydíj. A második pozícióban csapattársa, a vi-lágbajnoki éllovas Nico Ros-berg zárt, míg harmadikként Daniel Ricciardo végzett, pe-dig a díjátadón még Sebastian Vettel állt a dobogó 3.

A brit Lewis Hamilton győzel-mével ért véget a Forma–1-es Mexikói Nagydíj. A második pozícióban csapattársa, a vi-lágbajnoki éllovas Nico Ros-berg zárt, míg harmadikként Daniel Ricciardo végzett, pe-dig a díjátadón még Sebastian Vettel állt a dobogó 3. fokán.

A szabadedzések sorrendjéből még messzemenő következtetéseket nem lehetett levonni, hisz a három tréninget három különböző csapat pilótái nyerték. Hamilton azt tette, amit tennie kellett, ha továbbra is életben akarta tartani világbajnoki esélyeit. Az időmérő edzésen a leggyorsabb időt autózta. Ez volt a háromszoros világbajnok ötvenkilencedik pole pozíciója, már csupán kilenc rajtelsőséget kell szereznie ahhoz, hogy beérje a hétszeres bajnok Michael Schumacher rekordját. Hamilton a futamon is diktálta a tempót, számára nem igazán volt eseménydús a versenyzés. Senki sem veszélyeztette abban, hogy megszerezze Forma–1-es pályafutása 51. győzelmét. Sikerével beérte Alain Prostot az örökranglistán.

A brit világbajnok már a teljes észak-amerikai kontinenst uralja, Kanada és az Egyesült Államok után Mexikóban is győzni tudott. Diadalának köszönhetően 19 pontra csökkentette hátrányát a világbajnoki összetettben, de a következő két futamon hiába győz, ha Rosberg mindkétszer második, akkor a német pilótáé a világbajnoki cím. „Remekül alakultak a dolgok az utóbbi két versenyen, bárcsak mindegyik annyira remek lett volna, mint ez a kettő. A történelem azt mutatja, sosem késő. Minden energiát beleadok, teljes szívből. Az előnyöm akár nagyobb is lehetett volna a mai futamon, ha nyomnom kellett volna. Volt némi időm, hogy vessek pár pillantást a kivetítőre. Láttam, hogy zajlanak az események mögöttem” – foglalta össze versenyét a győztes Hamilton.

A második helyen végző Nico Rosbergnek nem volt egyszerű hétvégéje. Csapattársa nyomást helyezett rá azzal, hogy a kvalifikációt ismételten megnyerte. A német bajnoki éllovas csupán az utolsó pillanatban tudott odaférkőzni az első sorba. Rajtja sem éppen úgy sikerült, ahogy azt eltervezte. Az első kanyarban Verstappen bújt be mellé, aki kissé le is terelte őt a pályáról. A leintés felé közeledve ismét a Red Bull hollandja szorongatta a Mercedes pilótáját. Rosberg hibázott egyet, de Verstappen is, ezért az első világbajnoki címére hajtó német maradt a második. Hogy egyenes út vezet-e a világbajnoki cím felé, az a hátralévő két futamon kiderül.

A harmadik hely sorsa nem a hagyományos módon dőlt el, az esetet hatalmas kavarodás övezte. A harmadik pozícióban ugyan Max Verstappent intették le, de öt másodperces időbüntetést kapott pályaelhagyás miatt, s ezzel elveszítette a harmadik helyet, amit csak közvetlenül az eredményhirdetés előtt tudott meg. Helyét a dobogón a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel vehette át, ám ekkor még ő sem lehetett biztos eredményében, mert vizsgálták Ricciardo elleni védekezését. Pár órával később megszületett a döntés: Vettel manőverét szabálytalannak találták, amiért tíz másodperces büntetést kapott. A Ferrari németje további szankcióra is számíthat. A verseny során nagyon indulatos volt, és kemény szavakkal illette Charlie Whiting versenyigazgatót, majd később személyesen kért tőle elnézést. A harmadik helyet így az ausztrál Daniel Ricciardo örökölte meg, aki ezzel bebiztosította harmadik helyét a világbajnokságban.

A közönségkedvenc Sergio „Checo” Pérez a 10. pozícióban zárva pontot szerzett, a másik hazai pilóta, Esteban Gutiérrez a 19. helyen végzett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?