Fernandez elfáradt, de triplázott

<p>Stockholm. Zsinórban harmadszor Javier Fernandez nyerte a férfiak versenyét a műkorcsolya-Európa-bajnokságon. Arra, hogy valaki egymás után háromszor nyerje meg a kontinensviadalt, 1989 óta nem volt példa: akkor a szovjet Akeszandr Fagyejevnek sikerült a mesterhármas. Stockholmban a spanyol korcsolyázó nem volt hibátlan, de az aranyhoz ez is elég volt.</p>

KIKÜLDÖTT

MUNKATÁRSUNKTÓL

„Ez volt az este legjobb kűrje, de nem ez volt pályafutásom legjobbja” – foglalta össze teljesítményét az immár háromszoros Európa-bajnok Fernandez, aki közel sem korcsolyázott hibátlanul.

Meghajolni se bírt

Fernandez kűrje három négyfordulatost tartalmaz, de Stockholmban csak az egyik sikerült tökéletesen – a négyfordulatos toeloop, tripla toeloop kombináció. Az első négyfordulatosra tervezett salchow csak tripla lett, az újbóli próbálkozás eséssel végződött, ráadásul a lutz is csak duplára sikeredett. Fernandez ezzel együtt az este legjobb kűrjét produkálta, és megérdemelten nyert.

„Rettenetesen elfáradtam a kűrben. Nem is értem, hogy miért, de a többi srác is azt mondta, ők is eléggé kikészültek. Meghajolni se bírtam a kűr végén” – vallotta be Fernandez, aki eredményeivel folyamatosan spanyol történelmet ír. „Örülök az aranyéremnek, nem sokan mondhatják el magukról, hogy zsinórban három Eb-címet nyertek. De a korcsolyázásom lehet ennél még jobb is” – fogalmazott józan önkritikával Fernandez.

Egy tökéletes pillanat

A férfikűr összességében kevés tiszta programot hozott, a nagy pillanatokra a korábbi csoportokban került sor. A svéd születésű Justus Strid, aki dán színekben versenyez, sosem fogja elfelejteni, ahogy a közönség tapsa szinte felrepítette a lépéssora előtt. „Tökéletes pillanat volt. Egész életemben emlékezni fogok rá. Azt nem is tudom, hogy milyen ugrásokat ugrottam, talán egyszer estem is. Nem volt tökéletes kűr, de a pillanat, ahogy elkezdem azt a lépéssort, és tudom, hogy a lelátón ott az összes barátom, aki mind nekem tapsol, fergeteges volt. Most körbemegyek a stadionban, és mindenkit megölelgetek!” – lelkendezett Justus Strid, aki a 19. lett.

Boldog lehetett az izraeli színeket képviselő Alexei Bychenko is – nagyszerűen futott a kűrben, és a hetedikről feljött a negyedik helyre. Szabadprogramjában egy négyfordulatost és hét triplát ugrott, övé volt az este második legmagasabb technikai pontszáma.

Oroszok a dobogón

Szergej Voronov a második, Makszim Kovtun a negyedik helyen állt a rövidprogramot követően. Fernandez hibáit nem tudták kihasználni – a kűrben mindketten rontottak. A két orosz közül Kovtun volt a jobb, és végül megelőzte honfitársát, ezzel ezüstérmes lett. „Felemás érzéseim vannak. Nagyon örülök, hogy megszereztem életem első Eb-érmét, de a teljesítményemmel nem vagyok elégedett. Ahogy Javi is mondta, nagyon nehéz volt most korcsolyázni. Minden ugrásnál mintha kövek húzták volna le a lábamat” – mondta Kovtun.

A bronzérmes Szergej Voronov hozzátette: „Nem éreztem igazán jól magam, az elmúlt három hét elég fárasztó volt. De természetesen jó érzés a tavalyi év után ismét Eb-dobogón állni.”

Elromlott a robotpilóta

A cseh Michal Březina futott utolsónak a kűrben, és pontosan tudta, hogy ha hibátlanul korcsolyázik, akár aranyérmes is lehet. Talán pont ez volt a baj.

Březina a rövidprogramjához hasonlóan egy gyönyörű tripla axellel kezdett, aztán viszont többször is rontott, egyik négyfordulatosa sem jött össze, és a második tripla axeljéből is szimpla lett. „Hallottam, hány pontot kaptak a többiek, és onnantól fogva folyamatosan az járt a fejemben, hogy mennyit kell teljesítenem az éremhez. Nem tudtam átkapcsolni robotpilótára. Sok hülye hibát csináltam. Ha a második axelt nem nyitom ki, a bronzérem meglehetett volna, az a tíz pont hiányzott hozzá” – mondta a cseh korcsolyázó, aki így végül ötödik lett. „Még mindig jobb, mint a negyedik…” – vonta meg a vállát keserű mosollyal Březina, hiszen „krumplimedálból” már épp eleget szerzett az elmúlt években: összesen ötször végzett világversenyen a negyedik helyen.

Bőd Titanilla, Stockholm

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?