Elnökváltás küszöbén

Holnap újabb kísérletet tesznek a Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség kongresszusának küldöttei az elnök, Ladislav Gádoši leváltására. De az sem kizárt, hogy erre nem kerül sor.

Holnap újabb kísérletet tesznek a Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség kongresszusának küldöttei az elnök, Ladislav Gádoši leváltására. De az sem kizárt, hogy erre nem kerül sor. Az elnök önként is távozhat.

Nem titok, éppen ez a rázós téma okozta, hogy első nekifutásra, november 28-án a Zobor alatt elmaradt a nagy érdeklődéssel várt tanácskozás. Tíz nappal ezelőtt Nyitrán ugyanis a területi konferenciákon megválasztott hatvanhét küldött közül mindössze huszonheten jelentek meg. A többiek, pontosabban az elnök munkájával elégedetlen klubvezetők nem jöttek el a tanácskozásra. A Dunaszerdahelyi, a Lévai, a Senicai, a Privigyei és a Vágbesztercei járást senki sem képviselte, az érsekújvári régióból pedig a hat küldött helyett ketten jelentek meg.

Üzenet Gádošinak

A távolmaradók érdektelenségükkel üzentek Ladislav Gádošinak, ugyanakkor a politikatörténetből ismert mutatványt, az obstrukciót alkalmazták. Tudatosították, hogy az elnök menesztéséhez háromötödös többségre van szükség, ami azt jelenti, hogy a hatvanhét küldött közül negyvenöt személynek kell igennel szavaznia. Alighanem ennyi szavazatot nem sikerült volna begyűjteniük. Úgy döntöttek, hogy kivárnak. A december 10-ére összehívott kongresszuson ugyanis már nem lesz szükség a háromötödös többségre, Gádoši menesztésére elegendő az ötven százalék.

Le kell váltanunk!

A tanácskozás előtti napokban, amikor a kulisszák mögött már javában tartott a helyezkedés a két tábor között, megkértük a déli járások területi futballszövetségeinek elnökeit, mondják el véleményüket a készülő palotaforradalomról.

Kérdezősködésünket a Csallóközben kezdtük. „Nem titkolom, a jelenlegi elnök tevékenységét bírálók, eltávolítását szorgalmazók táborához tartozom. Társaimmal már hosszabb ideje sérelmezem, hogy a kerületi csúcsvezető nem képviseli megfelelően a mozgalom, az amatőr futball érdekeit. A végrehajtó bizottság tagjaként azt tapasztaltam, hogy megszegi a testületben hozott döntéseket. Hiányosságokat észleltünk a szakbizottságok munkájában. A személyi változások mellett szemléletváltásra, a szervező-irányító munka színvonalának javítására is szükség lesz. Ott leszünk a konferencián. A jövőnk érdekében le kell váltanunk Ladislav Gádošit. Arra számítok, hogy leszünk elegen ahhoz, hogy elérjük célunkat” – érvelt s bizakodott Benovič Árpád, a Dunaszerdahelyi Területi Futballszövetség elnöke.

A küldöttek döntenek

Mátyusföldi kollégája, Kiss Ervin már jóval diplomatikusabb volt. „Ami engem illet, az ügyben nincs döntő szerepem, ugyanis nem küldöttként, hanem a végrehajtó bizottság tagjaként veszek részt a tanácskozáson. Ugyanakkor a magánvéleményemet sem adom közre, azzal ugyanis befolyásolhatnám döntésükben a küldötteket. A döntés a klubok képviselőire, a küldöttekre tartozik” – nyilatkozta lapunknak a Galántai Területi Futballszövetség elnöke.

Mi a focivezetők véleménye az Érsekújvári járásban? „Mind a hét küldöttünk kétségkívül nem szavaz bizalmat Ladislav Gádošinak, aki tavaly januárban immár második választási időszakát kezdte meg. A tizenhárom tagú végrehajtó bizottságban már jó ideje feszült légkör uralkodik, ami láthatóan a minőségi munka rovására megy. Az egyes szakbizottságokban sem biztosítottak a feladatok teljesítéséhez elengedhetetlenül szükséges feltételek, a titkárság tevékenységéről pedig már nem is áll szándékomban véleményt nyilvánítani. Az elnök önkéntes távozásával elkerülhetné a közgyűlés általi leváltását” – fejtette ki véleményét Peter Kováč, az Érsekújvári Területi Labdarúgó-szövetség elnöke.

Hazudozik, félrevezet

A Lévai járás futballhívei sem ragaszkodnak a mostani elnökhöz, már jó ideje a leköszönését szorgalmazzák. „Az elsők között voltunk, akik kezdeményezték Gádoši távozását. Egyfolytában hazudozik és félrevezeti azokat, akik klubszinten is már letettek valamit az asztalra. Nincs saját nézete, és értelmes javaslattal is csak ritkán jön elő. Nemrég pompás műfüves pályát ígért járásunknak, a szavazásnál azonban behódolt mások javára. Nem vagyunk képesek együttműködni olyan személlyel, aki nem a futballért, hanem a futballból él. A legjobban tenné, ha saját akaratából dobná be a törülközőt” – hangsúlyozta Urbán Ferenc, a Lévai Területi Labdarúgó-szövetség elnöke.

A legszűkszavúbb válasz a Komáromi járásból érkezett. „Fociberkekben elterjedt a hír, hogy az elnök úr már a közgyűlés előtt önszántából lemond posztjáról, így nem kívánok hozzászólni a kérdéskörhöz” – vázolta fel a közgyűlés előtti napokban hallott forgatókönyvi változatok egyikét Nagy Ferenc, a Komáromi Területi Futballszövetség elnöke.

Csütörtökön (18 órakor kezdődik a tanácskozás) kiderül, Gádoši tábora, vagy ellentábora kerekedik-e felül a legnagyobb szlovákiai futballrégióban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?