Drámai végjáték, még semmi nem dőlt el

<p>Egy gól az elején, egy gól a végén. Az első fordulóban ezt az amerikaiak csinálták meg Ghánával, most, a másodikban a portugálok – az amerikaiakkal. Varela a 95. percben egyenlített, de Portugáliának így is csak elméleti esélye van a továbbjutásra.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Cristiano Ronaldo játszott, Portugália Nani góljának köszönhetően már az 5. percben vezetett. Ideálisabb kezdést el sem képzelhetne egy csapat, a portugál válogatott azonban vezetése tudatában visszavett a tempóból, ráadásul a sérült Hélder Postiga helyére Éder jött be, aki egészen a meccs végéig nem találta meg a helyét a pályán, és néha úgy tűnt, többet árt, mint használ a portugál támadásoknak.

Az amerikai válogatott Ghána ellen már megmutatta, hogy képes megragadni a kínálkozó lehetőséget – Jermaine Jones bombagóllal egyenlített, majd Dempsey a 81. percben fordított is.

Az USA győzelmével már biztos továbbjutó lett volna, nem csoda, hogy az amerikaiak mindent megtettek, hogy valahogy kihúzzák kapott gól nélkül. A játékvezető 4 perc hosszabbítást jelzett, az amerikaiak cseréltek – s ez annyira elhúzódott, hogy a bíró korrigált, mégis öt perc lesz a ráadás. Talán ezen múlt minden: a 95. percben Cristiano Ronaldo egy centerrel megtalálta Varelát, aki bombafejessel egyenlített.

„Frusztráltak vagyunk – nyilatkozta Jones a lefújás után. – Csak másodpercek választottak el attól, hogy bejussunk a legjobb tizenhat közé. Egyszerűen csak el kellett volna rúgnunk a labdát.”

Cristiano Ronaldo sem volt azonban elragadtatva a meccs után: „Úgy fest, csak egy átlagos csapat vagyunk. Nem tartozunk a vb favoritjai közé. Megmondom őszintén, sosem gondoltam, hogy világbajnok leszek.”

Az aranylabdás játékos csalódottsága érthető: a 2:2-es döntetlen egyik csapat számára sem old meg semmit. A portugálok az első fordulóban 4:0-ra kaptak ki a németektől, mínusz négyes gólkülönbséggel pedig csak akkor ábrándozhatnak továbbjutásról, ha az utolsó fordulóban sok góllal legyőzik Ghánát, és egyúttal a német–amerikai mérkőzésen az egyik csapat szintén nagyarányú győzelmet arat.

Nem valószínű forgatókönyv, már csak azért sem, mert ha a Németország–USA találkozó egy békés döntetlennel végződik, akkor mindkét csapat kényelmesen továbbmegy, a portugálok meg a ghánaiak pedig meg is szakadhatnak az igyekezettől.

„Nem lesz megegyezés, nem lesz ilyen telefon” – utasította el kategorikusan a feltételezést Jürgen Klinsmann, az amerikaiak német szakvezetője, amikor arról kérdezték, mit mondana Joachim Löwnek, ha megegyezést ajánlana.

Klinsmann jól ismeri a Nationalelfet irányító Löwöt, együtt is dolgoztak, ráadásul a vb-történetben előfordult már, hogy egy meccsen olyan eredmény született, ami mindkét félnek megfelelt: 1982-ben az NSZK 1:0-ra verte Ausztriát, ezzel mindketten továbbléptek, a közönségkedvenccé avanzsált algériaiak pedig kiestek.

„Olyasmiről beszélnek, ami évtizedekkel ezelőtt történt, ráadásul ez csak a német futballtörténet része, nem az amerikaiaké – tiltakozott Klinsmann. – Az amerikaiak csak úgy tudnak játszani, hogy mindent kiadnak magukból. Elszántan harcolunk minden egyes meccsen. Le akarjuk győzni a németeket.” (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?