Détári: magukra vessenek az olaszok

Budapest/Pozsony. Háromszor lett magyar bajnok a Honvéddal. Az 1986-os mexikói világbajnokságon ő szerezte a magyar csapat első gólját (Kanada ellen). 1987-ben az Eintracht Frankfurt igazolta le, ő pedig egy gyönyörű góllal kupagyőzelemhez segítette a frankfurtiakat.

Budapest/Pozsony. Háromszor lett magyar bajnok a Honvéddal. Az 1986-os mexikói világbajnokságon ő szerezte a magyar csapat első gólját (Kanada ellen). 1987-ben az Eintracht Frankfurt igazolta le, ő pedig egy gyönyörű góllal kupagyőzelemhez segítette a frankfurtiakat. 1988-ban a Bundesliga legjobb külföldi labdarúgójává választották. Akkoriban rekordnak számító 18 millió márkáért szerződtette a görög Olimpiakosz, majd a következő idényben már az olasz Serie A-ban szereplő Bologna játékmestere volt. Megfordult az Anconában is (nem akárhogy: 33 élvonalbeli bajnokin 11 gólt szerzett), majd utolsó itáliai állomásként a Genoa következett, hogy végül neuchateli és St. Pölten-i kitérővel visszatérjen Magyarországra. Détári Lajost, a magyar futball utolsó nagy egyéniségét az olaszok Eb-szerepléséről kérdeztük.

Döntőbe várták, de már a csoportkör után kiesett a Squadra Azzura. Meglepetés?

Semmiképpen. Az a csapat, amelyik egy ilyen könnyűnek tűnő csoportban nem tud sorra meccseket nyerni, nem érdemli meg a továbbjutást. Régen láttam ilyen gyenge olasz válogatottat.

Hiányzott-e Totti az utolsó két meccsen, vagy inkább az lett volna a jobb az olaszok szempontjából, ha a dánok elleni nyitányon sem játszik?

Francesco Totti egy arrogáns futballista, amolyan kiskirály, akiben semmiféle alázat nincs a csapat iránt. Lehet, hogy az AS Romában meghatározó játékos, lehet, hogy ott még tolerálják a sztárallűrjeit, de nemzetközi szinten Totti a középmezőnybe tartozik, és ezt a dánok elleni meccs igazolta is. Vegyük például a francia Henryt, a svéd Henke Larssont vagy a dán Tomassont: ők az igazi sztárok, mert ők nem várják el, hogy kiszolgálják őket, hanem fordítva, ők szeretnék kiszolgálni, segíteni a csapatot.

Ezek szerint Trapattoni hibázott, amikor nem Pirlót játszatta az első meccsen?

Nem vagyok híve az egycsatáros játéknak, úgyhogy én már a dánok ellen bevetettem volna például Cassanót is. Egyszóval rosszul volt összerakva az a gárda, vagy inkább úgy mondom: ha rajtam múlik, akkor más szerkezetben játszott volna az olasz válogatott.

Előre meg volt beszélve a dán–svéd rangadó végeredménye?

Biztos vagyok abban, hogy nem. A 2:2 nem egy olyan eredmény, amit bármikor könnyedén meg lehetne játszani. Ráadásul számomra úgy tűnt, hogy mindkét csapat az utolsó pillanatokig küzdött a pályán. Az olaszok csakis magukat okolhatják.

Kialakult a negyeddöntő mezőnye. Kit vár a döntőbe?

Dániát. Nehéz dolguk lesz a csehek ellen, de továbbjutnak. Nagyon masszív csapat, Tomasson és Sand személyében két villámgyors csatárral, mögöttük pedig egy olyan agilis középpálya, Grönkjaerrel, Rommedahllal, Gravesennel, akik megállíthatatlanok a széleken.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?