Csutora: „A somorjai foci megy tovább”

<p>Lemondott az igazgatótanács elnöki posztjáról Csutora Norbert, a somorjai ŠTK II. ligás labdarúgócsapatának mecénása. A csallóközi vállalkozót döntése okairól és következményeiről faggattuk.</p>

BŐD TITANILLA

Miért mondott le az igazgatótanács elnöki posztjáról?

Én nem magamnak akartam egy klubot, hanem szerettem volna, ha a somorjaiaknak van egy klubjuk. Amikor öt éve belefogtam ebbe az egészbe, három célom volt. Az eredményességre vonatkozó célkitűzést maximálisan sikerült teljesíteni, a felnőttcsapat ma a II. ligában játszik. A másik célt, hogy a szurkolók és a szülők kötődjenek a klubhoz, szintén sikerült elérni, jó úton járunk. A harmadik célom viszont az volt, hogy minél több helyi vállalkozó kapcsolódjon be a klub működtetésébe. Ezt nem sikerült teljesítenem.

Miért?

Vannak ugyan részvényesek, de nem elegen, egyelőre rajtam kívül heten. Szeretném, ha az elkövetkező fél évben további szponzorok állnának a klub mellé, hogy a somorjai futball tovább működjön. Az anyagi terhek 60–70%-át eddig én viseltem, de ezt valahogy másképp kell megoldani. Más II. ligás klubok a várostól is nagyobb támogatást kapnak.

Azt gondolja, hogy más esetleg sikeresebben talál szponzorokat, részvényeseket, mint ön?

Meglehet, hogy itt az emberek kényelmesek, s azt hiszik, majd én megoldom a problémát. A lemondásommal tudatni akartam, hogy ha Somorján futballt akarunk, akkor azért többünknek kell összefognunk. Nem jó, ha egy vagy másfél emberen múlik minden.

Azért döntött már októberben, hogy a bajnokság végéig kialakulhasson az új rendszer?

Mi mindig korrekt módon csináltuk a focit, a költségvetésünk egészen a szezon végéig fedve van. Becsülettel végigjátsszuk ezt az idényt, májusig elég időnk van arra, hogy eldöntsük, mi lesz tovább. Nem arról beszélünk, hogy jövő héten vagy a következő hónapban már nem lesz miből fenntartani a klubot, nincs anyagi gondunk.

Az anyagiak hány százalékát kész állni a jövőben?

Én besorakoznék a többiek közé, nem akarok kilógni. Egy akarok lenni a sok közül, azt szeretném, ha a klub több kisebb szponzorra támaszkodna, s ez biztosítaná a stabilitását.

A következő szezonban a jelenleginél kisebb költségvetéssel számolnak?

Az ifjúságra szánt összegek maradnak úgy, mint eddig, mert szerintem ez kiemelkedő fontosságú. Az A csapat pedig olyan szinten lesz, amilyenre a közösség összegyűjti a pénzt. Bízom benne, hogy Somorján és környékén van elég futballszerető ember. Most be lehet bizonyítani, hogy van erre igény.

Ön is fog tárgyalni a potenciális új szponzorokkal, részvényesekkel, vagy ezt az új elnökségre hagyja?

Természetesen én is tárgyalni fogok. Az elsődleges cél, hogy az ifjúság maradjon az eddigi szinten, a felnőttcsapat pedig olyan osztályban fog játszani, amilyenre a közösség képes lesz összeszedni az anyagiakat, de legrosszabb esetben is a III. ligában.

Jelenleg mennyiből gazdálkodik a klub?

62 000 eurót fordítottunk az utánpótlás-nevelésre, ugyanennyit tett ki a rezsiköltség, a felnőttcsapat működtetése pedig 220 000 euróba kerül.

Mennyit áll ebből az önkormányzat?

Az önkormányzat az ifjúságot támogatja 24 000 euróval, plusz a villany- és a vízszámlát állja.

Azt szeretné, ha az önkormányzat vállalna nagyobb részt a klub működtetéséből, vagy pedig azt, ha a vállalkozók karolnák fel a klubot?

Én ezt mind egy közösségnek veszem. Nem hiszem, hogy az önkormányzat ezután többet tudna segíteni, ha eddig nem tudott. De az önkormányzaton belül is vannak olyanok, akik magánszemélyként segíthetnek.

Hogyan fogadták a döntését a klubon belül? Nem ijedtek meg a játékosok, hogy ezzel vége a focinak Somorján?

De nincs vége a focinak! A foci megy tovább. Arról, hogy milyen eredményeket érnek el a futballisták, csak ők maguk tehetnek. A költségvetés a szezon végéig biztosítva van. Ha egy buszban más lesz a sofőr, attól a busz ugyanúgy folytatja útját. Nálunk rendben vannak a fizetések, működünk ugyanúgy, ahogy eddig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?