Cseh siker az évszázad hokitornáján

Ez az olimpia is fantasztikus volt. Minden olimpia fantasztikusabb az előzőnél. Négy év alatt sokat változik a világ. A sportvilág is. Huszonhat esztendő után után újra a felkelő nap országában adtak egymásnak randevút a havas-jeges sport képviselői.
Rendkívül szélsőséges időjárás közepette zajlottak a versenyek.

Ez az olimpia is fantasztikus volt. Minden olimpia fantasztikusabb az előzőnél. Négy év alatt sokat változik a világ. A sportvilág is. Huszonhat esztendő után után újra a felkelő nap országában adtak egymásnak randevút a havas-jeges sport képviselői.

Rendkívül szélsőséges időjárás közepette zajlottak a versenyek. Az alpesi síelők „Forma–1-es” számát, a férfi lesiklást például négyszer kellett elhalasztani, csak öt nappal az eredeti időpont után tudták megrendezni. És éppen a királyi számhoz fűződik Nagano egyik nagy eseménye. Az osztrák Hermann Maierről van szó. Száz kilométeres sebességgel száguldva olyat bukott, hogy mindenki azt hitte, vége. Még a védőhálót is átszakította. Aztán felállt, leporolta magát, és némi orvosi kezelés után harmadnapra rajthoz állt a szuper-óriásműlesiklásban. És szuverénül győzött. Senki nem emlékszik, hogy ekkora bukás után valaha is nyert volna valaki. De ez még nem volt minden. Az „Őrült” becenévre hallgató osztrák két nap múlva az óriásműlesiklásban is diadalmaskodott. „Hogy karambolom után nyertem, valószínűleg halhatatlan vagyok – mondta a Herminátornak is titulált Maier. – Egy tankban biztonságosabban érezném magam, de én síelő vagyok. Kockázat nélkül nincs siker.” Talán Salt Lake Cityben is produkált volna Naganóhoz hasonlót (kivéve a bukást), de augusztusban autóbalesetet szenvedett, nem lehet ott az olimpián.

Női kiadásban Katja Seizinger volt Hermann Maier. A „szőke porosz villám” az első, aki megvédte bajnoki címét a lesiklásban, majd szűk három órával később ugyanebben a számban olyan előnyt szerzett, hogy másnap a kombináció aranyérmét is a nyakába akasszák; óriásműlesiklásban harmadik lett. Ezt a számot az olasz Deborah Compagnoni nyerte, harmadik olimpiáján is a legjob volt; egyedülálló.

Ki más lehetett volna a hómezők királya, ha nem a svéd Dählie? Nem számított neki a szélsőséges időjárás, a vihar, a hideg, szívfájdalom nélkül összesíelt három aranyat és egy ezüstöt., s produkciójával minden olimpiák legeredményesebbjévé koronázta magát. Női sífutásban az orosz Lazutyina tündökölt. Amint megszerezte harmadik aranyérmét, azonnal telefonáltak neki, főhadnaggyá léptették elő. Boit Philippe hosszútávfutó nem tarthatott igény ilyen kitűntetésre, 10 kilométeren tök utolsó lett. Várható volt. A NIKE sportszergyártó cég ugyanis a hecc kedvéért, 200 ezer dollár támogatással a sífutásban „próbáltatta” ki a kenyai atlétát. Szép színfolt lehetett... Még egy érdekesség: a 4x10 km-es norvég férfiváltó 0,2 másodperccel előzte meg az olaszokat. Műkorcsolyázásban a 15 éves amerikai Tara Lipinski győzött, így minden idők legfiatalabb olimpiai bajnoka. Két hónappal később született a legendás hírű norvég Sonja Heninél.

Nagy várakozás előzte meg a jégkorongtornát (bemutatkoztak a nők is, az USA győzött), amelyet az évszázad eseményének tartottak. Először szüneteltették az NHL-t, hogy a legjobbak indulhassanak az olimpián. Kanadát és az Egyessült Államokat ún. Dream Team (álomcsapat) képviselte. De meddig? Amíg nem jöttek a csehek. Előbb az amerikaiakat búcsúztatták a negyeddöntőben, majd a négy között – rávezetéses büntetőkkel, a rendes játékidőben 1:1 volt az eredmény – a híres Wayne Gretzkyvel felálló Kanadát. A fináléban aztán Petr Svoboda kék vonalról leadott találatával az oroszokat is megadásra kényszerítették. Csehország először lett olimpiai bajnok, Dominátor alias Dominik Hašek pedig nemzeti hős. Fantasztikusan védett. Teplice polgármestere a döntő után azt javasolta, emeljenek neki szobrot. Nem talált meghallgatásra. Ami késik, nem múlik. Közeleg Salt Lake City.

LEGEREDMÉNYESEBB ORSZÁGOK (72 résztvevő; 2177 sportoló, ebből 648 nő; 11 sportág, 68 versenyszám): Námetország 12–9–8, Norvégia 10–10–5, Oroszország 9–6–3, Kanada 6–5–4, USA 6–3–4. LEGEREDMÉNYESEBB EGYÉNEK: Larissza Lazutyina (orosz, sífutás) 3–1–1, Björn Dählie (norvég, sífutás) 3–1–0, Olga Danyilova (orosz, sífutás) 2–1–0, Kazujosi Funaki (japán, síugrás) 2–1–0, Katja Seizinger (német, alpesisí) 2–0–1.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?