Cibulková nyerte a WTA-vb-t

Élete legnagyobb sikerét érte el Dominika Cibulková a női teniszezők világbajnokságán: az elődöntőben óriási harcban, három játszmában nyert az orosz Kuznyecova ellen, majd a döntőben parádés tenisszel két szettben legyőzte a világelső német Kerbert!Erősebb, mint valahaCibulková hetedik kiemeltként

Élete legnagyobb sikerét érte el Dominika Cibulková a női teniszezők világbajnokságán: az elődöntőben óriási harcban, három játszmában nyert az orosz Kuznyecova ellen, majd a döntőben parádés tenisszel két szettben legyőzte a világelső német Kerbert!

Erősebb, mint valaha

Cibulková hetedik kiemeltként jutott ki a WTA-vb-re, részvétele azzal vált biztossá, hogy megnyerte a linzi tenisztornát. A szlovák játékos pontosan tudta, hogy mit kell elérnie Linzben ahhoz, hogy ott lehessen Szingapúrban, és ez után a cél után kőkeményen ment is – ez már előrevetítette, hogy fejben sokkal erősebb, mint eddigi pályafutása során bármikor.

Mindez Szingapúrban is megmutatkozott. Cibulková ugyan elvesztette a Vörös csoport első két meccsét Angelique Kerber és Madison Keys ellen, azonban még Simona Halep ellen is maradt esélye a továbbjutásra: ehhez az kellett, hogy a román teniszezőt két szettben verje meg, utána pedig Kerber is két játszmában győzzön Keys ellen.

Cibulková mindent beleadott, a megnyert első szett után oroszlánként küzdött a második játszmában Halep ellen, és pont a legfontosabb pillanatokban tudott a legjobban játszani.

Két harcos egymás ellen

Ennek köszönhetően jutott be az elődöntőbe, ahol az orosz Szvetlana Kuznyecova várta. Ő is az utolsó pillanatban, egy tornagyőzelemmel kvalifikált a szingapúri csúcseseményre, és Cibulkovához hasonlóan ő is mindenre képes a győzelemért: a csoportban az Agnieszka Radwanska elleni meccsen zavarta a folyton a szemébe hulló haja, erre fogta magát, és meccs közben levágott egy darabot a copfjából.

Az elődöntőben tehát két igazi harcos állt egymással szemben, és Kuznyecova kezdte jobban a meccset, az első szettet 6:1-re meg is nyerte. Cibulková azonban – idén már sokadszor – megmutatta, hogy kemény fából faragták, a második játszmát rövidítésben megnyerte 7:6-ra, és gyakorlatilag nulláról indult a meccs. A mindössze 156 centi magas szlovák játékosnak a szerva a fizika törvényeinek értelmében sosem jelent akkora pluszt, mint egy tőle 20 centivel magasabb teniszező esetében, a harmadik szettre azonban javítani tudott az adogatásain, és ez pont elég volt ahhoz, hogy 6:3-ra ez a játszma is az övé legyen.

„Az első szettben és a második játszma első felében nem tudtam felvenni a ritmust, mert az ellenfelem többet kockáztatott a szerváknál. Ő szorított be engem, agresszívebben és jobban játszott. Az edzőm is azt hangsúlyozta, hogy javulnia kell az adogatásomnak, más esélyem nincs. Amikor jobban kezdtek menni a szervák, a játék kiegyenlítődött. Szveta érezte, közel járt hozzá, hogy legyőzzön, egy-két labda dönthetett volna. De a legnehezebb pillanatokban én irányítottam a játékot, ez döntött” – nyilatkozta Cibulková.

Transzban a döntőben

A fináléban újra a világelső Kerber várt a szlovák teniszezőre, akivel szemben 4:5 volt a mérlege, de a legutóbbi öt egymás elleni meccsüket rendre a német játékos nyerte. Szingapúrban a csoportkörben azonban Cibulková már egy szettet megnyert ellene, és a saját bőrén tapasztalhatta, hogy Kerber ellen is van keresnivalója.

Cibulkovának már a testbeszéde is magabiztosságról és eltökéltségről árulkodott, Kerber pedig – főleg az első néhány elrontott labda után – többször kétségbeesettnek, dekoncentráltnak tűnt. Cibulková ezzel szemben szinte transzban játszott, remekül elkapta a fonalat, 3:0-ra elhúzott a ritmust nem találó Kerber ellen. A német világranglista-vezető később magára talált, feljött 3:2-re, de aztán a szlovák játékos ismét elnyerte ellenfele adogatását, és 5:2-re elhúzott. Kerber ugyan tudott még egy játékot nyerni, de az első szett 6:3-mal simán Cibulkováé lett.

A második játszmában először Kerber szervált, 3:3-ig fej fej mellett haladtak a játékosok. Cibulková a legjobb pillanatban, a hetedik játékban brékelt, 4:3-ra, majd 5:3-ra is vezetett, 5:4 után pedig élete legnagyobb tornagyőzelméért adogathatott, majd 40:15-nél két meccslabdája is volt.

A negyedik meccslabda

Az egész mérkőzés alatt csak ekkor ingott meg egy kicsit – az első meccslabdánál kettőshibát vétett (ez volt a szlovák teniszező első kettőshibája a meccsen, miközben Kerbernek összesen hat volt!), és a másodikat sem tudta értékesíteni. Kerber bréklabdához jutott, de Cibulková nem adta meg magát, és ismét meccslabdát harcolt ki, de ezt is elrontotta. Kerber újfent brékelhette volna, de Cibulková ezt a lehetőséget is hárította. A negyedik meccslabdája pedig már sikeres volt, a háló pont a legjobbkor segített be neki. A szlovák teniszező 6:3, 6:4-re nyerte a döntőt, és pályafutása legnagyobb sikerét érte el.

„Életem legboldogabb pillanata” – nyilatkozta még mindig hitetlenkedve Cibulková. Elismerte, hogy az első két elvesztett csoportmeccs után nem volt könnyű összeszednie magát. „Nem volt egyszerű, de tudtam, hogy azokon a mérkőzéseken is jól játszottam, csak nem volt szerencsém. Most szerencsém volt az utolsó labdánál” – mondta a szlovák játékos.

A játék minden elemében jobb volt most ellenfelénél: 28 nyerőt ütött (míg Kerber csak 14-et), és csak 14 ki nem kényszerített hibája volt (szemben Kerber 23 hibájával). A német játékost különösen a második szervája hagyta cserben, csak nagyjából 30%-ban tudott így pontot elérni, míg az egész torna során 50% körül mozgott ez az érték.

Cibulková a második olyan játékos, aki a csoportból két vereséggel továbblépve tudta megnyerni a WTA-vb-t, tavaly a lengyel Agnieszka Radwanskának sikerült ez a bravúr.

Fantasztikus szezon

Cibulková győzelmének köszönhetően 2,054 millió dollárt kasszírozott, és a világranglista 5. helyére ugrott, ezzel beállította Daniela Hantuchová rekordját – szlovák játékos ennél magasabban még sosem állt.

A 27 éves teniszezőnek ez volt élete legjobb szezonja: összesen 53 meccset nyert (többet, mint az előző két idényben együttvéve), hét tornán jutott el a döntőbe, Katowicében, Eastbourne-ben, Linzben és most Szingapúrban nyert is.

„A múltban sokszor kételkedtem magamban, de most már nem. Az egész szezonban így volt ez, amit leginkább az edzőmnek, Maťo Liptáknak köszönhetek. A wimbledoni torna után, a szezon felében komolyan beszélgettünk, és azt hangsúlyozta nekem, hogy az idény második fele is ilyen sikeres lehet” – nyilatkozta immár WTA-világbajnokként Cibulková, aki tavaly tavasszal sokak által kockázatosnak ítélt lépésre szánta el magát, amikor megműttette az Achilles-inát. Hogy mennyire jól döntött, az az idei szezonban mutatkozott meg igazán. A sérülésmentes, tökéletes erőnlét mellett mentálisan is sokat fejlődött, magáévá tette a nagy bajnokok hozzáállását: „Régebben nem úgy gondoltam magamra, mint a világ legszűkebb élvonalába tartozó játékosra, aki képes kilengések nélkül hozni az eredményeket. De most, életemben először kezdtem ezt elhinni. Nem mondom, hogy úgy jöttem Szingapúrba, hogy nyerni fogok, de amikor már ott voltam a döntőben, meg voltam róla győződve, hogy le tudom győzni Angie-t.” (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?