Cibulková nélkül egyszerűen nem ment

<p>A szlovák női teniszválogatott kikapott hazai pályán Hollandiától, így nem jutott fel a Fed-kupa I. Világcsoportjába. Összeszedtük az okokat, szerintünk miért nem sikerült.</p>

1. Cibulková hiánya

A világranglista 4. helyén álló Dominika Cibulková az idény elején bejelentette, hogy egyéni karrierjére koncentrál, ezért idén nem szerepel a Fed-kupában. A II. Világcsoport első fordulójában, az olaszok elleni idegenbeli találkozón valóban nem is játszott, de már a továbbjutás után azt rebesgették, ha a szlovákok az áprilisi playoffra olyan ellenfelet kapnak, amely ellen reális a feljutás, akkor meggyőzhető lesz a klasszisjátékos. Főleg úgy, hogy edzője és a Fed-kupa-kapitány egy és ugyanaz a személy, Matej Lipták.

A sorsolás kedvezett a szlovákoknak, a hollandokat kapták, akiket a reciprocitás elve alapján hazai pályán fogadhattak, így Cibulková jelezte, szívesen áll a válogatott rendelkezésére. Csakhogy egy héttel az összecsapás előtt szerencsétlen sérülést szenvedett, egy edzésen megcsúszott, maga elé tette az ütőt tartó kezét, és megbicsaklott a csuklója. Bár az edzést rendesen befejezte, hiszen eleinte nem érzett semmit, estére már egy poharat sem bírt felemelni. Így végül mégsem vállalhatta a játékot (még az e heti, stuttgarti tornán sem játszhat).

A váratlan veszteség megzavarta a csapatot. Olaszországba eleve úgy utaztak, hogy Cibulková nélkül is megpróbálják meglepni a favoritnak számító hazaiakat, most viszont nem volt módjuk ilyesfajta lelki ráhangolódásra. A sztárjátékos hiánya meg is mutatkozott a szlovákok teljesítményén.

2. A borítás

Mivel most indul a salakszezon, adta magát, hogy salakon rendezzék a meccset, ráadásul ez is egy pluszérv volt Cibulková megpuhításához, hiszen így a Fed-kupa beleillett volna a salakos felkészülésébe.

A hollandok legjobbjának, a világranglista-20. Kiki Bertensnek azonban a salak a kedvenc borítása, és ezt mindkét nap igazolta is: szombaton Rebecca Šramkovát, vasárnap Jana Čepelovát verte két szettben. Čepelovának kemény borításon sokkal jobb esélyei lettek volna Bertens ellen.

3. Šramková megingása

A 20 éves Rebecca Šramková Forliban berobbant a Fed-kupába, oroszlánrészt vállalt a szlovák győzelemben. Hazai pályán azonban most játszott először, és az izgalom meg is látszott rajta. Bertens ellen képtelen volt a saját játékát hozni, két szettben kikapott. Kérdés, Šramková fejben hogyan birkózik meg a kialakult helyzettel: az olaszországi meccs óta nem beszél édesapjával, aki addig az edzője is volt, most új trénerrel és mentális felkészítővel dolgozik.

4. A várható átszervezés

Teniszkörökben már hónapok óta beszélik, hogy a Nemzetközi Teniszszövetség nyáron átszervezi a Fed-kupa lebonyolítási rendszerét, és a Davis-kupához hasonlóan itt is 16 csapat lesz a Világcsoportban (szemben az eddigi nyolccal). „Remélem, hogy tényleg így lesz. Ezt nem hozhatták nyilvánosságra korábban, mert akkor az áprilisi playoff-meccseknek nem lett volna tétjük” – nyilatkozta Matej Lipták. Elképzelhető, hogy játékosaiban tudat alatt az is munkált, hogy az eredménytől függetlenül jövőre ott lehetnek a legjobbak között, ezért sem tudtak felpörögni a legfontosabb pillanatokban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?