Čáslavská bámulatos gyakorlata felemáskorláton

Hárommilliárd dollárt költöttek a japánok az olimpia előkészítésére. A pénz nem számított, csak egy célt tartottak szem előtt: túltenni Európán, Rómán és az egész világon. Ez végül is sikerült. Tokió többszörösen felülmúlta napjaink olimpiai gigantizmusának előfutárát, az olasz fővárost.

Hárommilliárd dollárt költöttek a japánok az olimpia előkészítésére. A pénz nem számított, csak egy célt tartottak szem előtt: túltenni Európán, Rómán és az egész világon. Ez végül is sikerült. Tokió többszörösen felülmúlta napjaink olimpiai gigantizmusának előfutárát, az olasz fővárost. Tokió a szervezés, a bámulatos technikai felkészültség olimpiája volt, de hiányzott belőle a lelkesedés. Akadtak napok, amikor 80 ezer ember töltötte meg a Nemzeti Stadiont, ám nem voltak hangosabbak, mint mondjuk egy jó vidéki labdarúgó-mérkőzés 1500 szurkolója...

Mint a múltban mindig, majd később is, Tokióban a sportok királynője dominált. Robert Hayes a 100 m-es síkfutás döntőjében világcsúcsot akart javítani. De pechje volt. Először alkalmaztak elektronikus időmérést, és utoljára futottak salakon. A stopperóra 9,90-et mutatott, a gép „csak” kerek 10 másodpercet. Armin Hary világcsúcs-beállítását... Ludvik Daněk diszkoszvető világrekorderként érkezett Japánba, és a negyedik sorozatig vezetett. Aztán jött minden idők legnagyobb dobóegyénisége, Alfred Oerter, és túldobta. A kaliforniai számítógép-technikus már életében legendává vált. Melbourne és Róma után Tokióban is olimpiai bajnok lett. Sosem volt a világcsúcsok embere, csak az összpontosítás és a győzelmek nagymestere. Többnyire másod-és harmadesélyesként, olykor sérülten érkezett az olimpiára. De amikor igazán számított... Mexikóvárosban olimpiai csúccsal (64,78) szerezte meg sorrendben negyedik aranyérmét...

Visszahódították az elsőséget a magyar pólósok. Utolsó meccsükön 5:2-re kellett nyerniük a szovjetek ellen. Negyven másodperccel a vége előtt 4:2 volt az állás, Rusoránnál leledzett a labda, s a rádióriporter könyörögve-parancsolva harsogta felé és az éterbe: „Lőj, Rusorán, Lőj, Rusorán...” Ő azonban kivárt, Dömötörhöz passzolt, aki egy lövőcsel után a kapuba vágta labdát. És a 37 éves Gyarmati Dezső ötödik olimpiáján harmadszor lett olimpiai bajnok (be is került a Hírességek Csarnokába). Věra Čáslavská először, de rögtön három aranyéremmel. Felemáskorláton bámulatos dolgokat művelt, úgy forgatta, pergette magát, mint zsonglőr a színes gömböket. Egyszerre csak eltávolodott a felső karfától, magasan a levegőben megpördült tengelye körül. A nézők becsukták a szemüket. Leesik. Dehogy. Az utolsó pillanatban elkapta az alsó karfát, és elegánsan folytatta a gyakorlatot. ĺgy szokta meg. Előtte senki sem mutatott be ilyen produkciót; férfiak is csak ritkán.

Másodszor szereztek elsőséget a magyar futballisták. A fiatal, technikás, kitűnő fizikumú játékosokból álló csapat a döntőben 2:1-re győzött a csehszlovákok ellen. Bene Feri volt a sztár, ő rúgta a második gólt: a félpályáról indulva mindenkit kicselezve lőtt a hálóba. Tizenkét találattal lett a torna gólkirálya.

ÖTKARIKÁS KRÓNIKA

HOL, MIKOR: Tokió, 1964. okt. 10–24.

INDULÓK: 94 ország 5586 sportolója (ebből 685 nő)

SPORTÁGAK/VERSENYSZÁMOK: 20/163

(CSEH)SZLOVÁK GYŐZTESEK: Věra Čáslavská (torna: összetett, lóugrás, gerenda); Hans Zdražila (súlyemelés, váltósúly); Jiří Daler (pályakerékpár, 4000 m-es üldözőverseny).

MAGYAR ARANYÉRMESEK: Török Ferenc (öttusa); Ujlakyné Rejtő Ildikó (tőrvívás); Pézsa Tibor (kardvívás); Polyák Imre (kötöttfogású birkózás, pehelysúly); Kozma István (kötöttfogású birkózás, nehézsúly); Hammerl László (lövészet, kisöbű puska); férfi párbajtőrcsapat (Gábor Tamás, Kausz István, Kulcsár Győző, Nemere Zoltán, Bárány Árpád); női tőrcsapat (Juhász Katalin, Mendelényiné Ágoston Judit, Sákovitsné Dömölky Lídia, Uj#akyné Rejtő Ildikó, Marosi Paula); vízilabdacsapat (Ambrus Miklós, Boros Ottó, Bodnár András, Dömötör Zoltán, Felkai László, Gyarmati Dezső, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Konrád János, Mayer Mihály, Rusorán Péter, Pócsik Dénes); labdarúgócsapat (Szentmihályi Antal–Novák Dezső, Orbán Árpád, Ihász Kálmán–Szepesi Gusztáv, Nógrádi Ferenc–Farkas János, Csernai Tibor, Bene Ferenc, Komora Imre, Katona Sándor; szóhoz jutott még: Gelei József–Palotai Károly, Varga Zoltán).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?