Büntetésből visszaléptette a GP-től a szövetség Joubert-t

BŐD TITANILLABüntetésből visszaléptette Brian Joubert-t a műkorcsolya GP-sorozat első, hétvégi állomásától a francia sportági szövetség.

BŐD TITANILLA

Büntetésből visszaléptette Brian Joubert-t a műkorcsolya GP-sorozat első, hétvégi állomásától a francia sportági szövetség. Joubert neve már nem szerepel a detroiti Skate America versenyzői között.

A 29 éves francia korcsolyázót vélhetően azért büntette meg a szövetség, mert nem vett részt az október első hétvégéjén rendezett Masters viadalon, amely hagyományosan a francia korcsolyázók első felmérője. Joubert azért mondta le a részvételt, mert nem érezte magát megfelelő formában, ráadásul csak napokkal korábban nyílt meg szülővárosában, Poitiers-ben a felújított jégcsarnok, ezért elég zaklatott volt a felkészülése. „Nem megyek a Mastersre, minden erőmmel a Skate Americára koncentrálok” – nyilatkozta akkor Joubert.

Bár várható volt, hogy a francia szövetség nem díjazza a háromszoros Európa- és egyszeres világbajnok korcsolyázó döntését, senki nem számított arra, hogy megfosztja az első nemzetközi versenyzési lehetőségétől. A szövetség nyilván bevételtől esett el amiatt, hogy az egyik legnagyobb húzónév nem volt ott a Mastersen, de emiatt akár pénzbüntetéssel is sújthatták volna Joubert-t.

Magát a korcsolyázót is váratlanul érte az „eltiltás”, azzal a tudattal utazott a szövetség képviselőihez, hogy kézhez kapja a Detroitba szóló repülőjegyeit, ehelyett közölték vele, hogy nem vehet részt a Skate Americán. (A GP-versenyeken egyébként a sportág elitje szerepel, a hat versenyből álló sorozat egy-egy állomásán 10-10 egyéni korcsolyázó, illetve 8-8 páros és jégtánckettős léphet jégre. A francia szövetség tehát saját presztízsét is rontja azzal, hogy Joubert-t nem engedi versenyezni. Joubert-nek ráadásul ez az utolsó szezonja, a szocsi olimpia után befejezi pályafutását.)

„Elfogadom a döntést, nem akarok konfliktust a szövetséggel. Ettől függetlenül nagyon szigorúnak találom a büntetést” – nyilatkozta Joubert az egyik helyi tévécsatornának.

Didier Gailhaguet, a francia szövetség elnöke a sajtóban megjelent cikkekre reagálva a Twitteren annyit tett közzé: „Brian Joubert betegség miatt nem lesz ott a Skate Americán, nem büntetésből.” Ennek azonban ellentmondanak Jouberték nyilatkozatai.

Gailhaguet-nek egyébként nem ez az első furcsa húzása. A sikertelen vancouveri olimpia után (amelyen Joubert csak 16. lett) a sajtóban „kis seggfej”-nek nevezte Joubert-t, bár, mint utóbb magyarázni próbálta, csak szeretetből. Gailhaguet azonban a későbbi versenyek során többször jelezte így vagy úgy, hogy a szövetség már Florent Amodiót tartja az első számú francia korcsolyázónak, s őt is támogatja.

Gailhaguet egyébként néha elég furcsán értelmezi a „támogatást”, kulcsszereplője volt a 2002-es Salt Lake City-i botránynak, amelynek következményeképpen párosban két győztest hirdettek. Az egyik francia bíró ugyanis bevallotta, Gailhaguet nyomására részesítette előnyben az orosz párost a kanadaival szemben (viszonzásképp jégtáncban az oroszoknak a franciákat kellett volna támogatniuk).

Úgy tűnik, a francia műkorcsolyasport elmúlt tíz évének legnagyobb alakja, Brian Joubert kegyvesztett lett saját szövetségénél. A tíz Eb- és hat vb-érmet gyűjtő versenyző például rajta volt a potenciális olimpiai zászlóvivők listáján, ám – többek között azért is, mert a műkorcsolya-szövetség nem lobbizott Joubert mellett – a Francia Olimpiai Bizottság végül az északi összetett klasszisát, Jason Lamy-Chappuist bízta meg a feladattal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?