Büntetés vár a szövetségre

Nyon/London/Zürich/Pozsony. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bejelentette, hogy hivatalosan megkezdi kivizsgálni a szombati Szlovákia–Anglia Európa-bajnoki selejtező során történt incidenseket.

Emil Heskey (jobbról), és Ashley Cole, a rasszista sértegetések célpontjaiTASR-felvétel Az angol futballszövetség panasza szolgált alapul, amely szerint a meccs alatt állítólag rasszista támadások érték két fekete bőrű játékosukat, Emil Heskeyt és Ashley Cole-t; azt is felhozták vádként, hogy a szlovák rendőrség indokolatlanul keményen lépett fel a brit szurkolókkal szemben. Az incidensről a mér-kőzés olasz játékvezetője, Domenico Messina tett jelentést az UEFA-nak. Az áll benne, hogy amikor a két fekete bőrű futballista labdához ért, a nézők majmokat idéző, sértő huhogásba kezdtek. Ahhoz, hogy a szövetség komplett információt kapjon a történtekről, szükséges a találkozó UEFA-ellenőrének a jelentése is.

MEGTÖRTÉNT TÁMADÁS

Mike Lee, az UEFA szóvivője szerint pénzbüntetés vár a Szlovák Labdarúgó Szövetségre, s az sem kizárt, hogy a válogatott nem játszhatja hazai pályán a következő Európa-bajnoki selejtező mérkőzést. „Megkezdjük a vizsgálatot, melynek első részét a játékvezető és az ellenőr véleményének a tanulmányozása képezi majd. A bíró jelentését már megkaptuk, s a Heskey és a Cole elleni támadásokról számol be. Valószínű, hogy megtörtént a rasszista támadás, s minden bizonnyal ezt tartalmazza majd az ellenőr jelentése is. Vizsgálatunk célja, hogy minden hivatalos információt megszerezzünk. Ami most rendelkezésünkre áll azt látszik igazolni, hogy az ügy az UEFA fegyelmi bizottsága elé kerül” – mondta Lee és az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) szóvívője Adrian Bevington még hozzátette: „A meccs délelőttjén találkoztunk a szlovák rendezőkkel és figyelmeztettük őket a problémára. Ennek ellenére megtörténtek a támadások. Ezt nem fogadhatjuk el, ezért az egész ügyet az UEFA legfelső köreihez továbbítjuk.”

TISZTA VADNYUGAT

Az angol szövetség képviselői fotodokumentációt adnak át a szlovák félnek a rohamrendőrök téglamezei közbeavatkozásával kapcsolatban, amikor azok gumibotokkal igyekeztek elválasztani az angol drukkereket a szomszédos szektortól, ahol szlovák szurkolók ültek.

A britek erre felszaggatták a székeket, és megdobálták vele a rend őreit. „Úgy tűnik számunkra, hogy a rendőrség intézkedései az angol szektorban indokolatlanul szigorú és kemény volt, fotodokumentációnk van róla, s ezt átnyújtjuk a felelős személyiségeknek” – nyilatkozta az angol szövetség második szóvivője, Paul Newman.

Az angol újságírók megszólaltatták a forró hétvégi eseményekkel (rasszizmus, lövöldözés a Hviezdoslav téren) kapcsolatban a válogatott edzőjét, a svéd Sven-Goran Erikssont is: „Valamit tennünk kell. Őrült dolog, hogy az emberek valakit azért támadnak, mert színes bőrű. A futball a világ legszebb játéka, és a szurkolók közötti rivalizálás a sportszerűség keretein belül kellene, hogy történjen.” A második témához csak ennyit fűzött hozzá: „Hallottam és láttam a szállodai szobán ablakából. Éppen a televíziót néztem, amikor lövéseket hallottam. Eleinte azt gondoltam, tűzijáték kezdődött. Felálltam, az ablakhoz mentem, és egyszer csak Vadnyugaton éreztem magam.”

AZ EGÉSZSÉGÜGYIEK IS

Vitathatatlan, a szombati rasszista megnyilvánulásoknak az UEFA fegyelmi bizottságán lesz folytatása. Annál is inkább, mert az európai szövetség nem régen bocsátott ki egy 10 pontból álló programot, amelynek célja: harc a stadionokban uralkodó fajgyűlölet ellen. „Véget kell ennek vetni, a szigetországban ilyesmi nincs, de a kontinensen igen” – hallatta hangját az egyik sértett, Ashley Cole, az Arsenal játékosa, aki az Evening Standard londoni lapban bővebben is beszélt az ominózus esetről: „A sértő bekiabálásoknak elsősorban Emil volt a célpontja, de nekem is kijutott belőlük. Még az egészségügyiek is nyilvánvalóan sértegettek, amikor a labdához értem, majmokat utánzó hangokkal gúnyoltak. Igyekeztem úgy tenni, mintha semmit sem hallanék, de ez nem volt egyszerű.”

NÉMETH ELNÉZÉST KÉRT

A Reuters hírügynökség szerint Németh Szilárd, az egyetlen szlovák gól szerzője, a Middlesbrough játékosa állítólag elnézést kért az angoloktól földijei primitív megnyilatkozásaiért: „A színes bőrűeknek mindenütt nehéz a helyzetük, nem értem, miért sértegetik őket. De nem minden ember és szurkoló rasszista, csak a huligánok viselkednek brutálisan, ilyenek mindenütt akadnak a világon. Angliában is. Csak egy kis jó verekedésért mennek a meccsekre. Ez nem normális dolog” – nyilatkozta az angol médiának.

ELHATÁROLÓDÁS

A Szlovák Labdarúgó Szövetség hivatalos közleményt adott ki a szombati Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen történtek miatt. Hangsúlyozza, hogy a testület és a szlovák futballközvélemény teljes mértékben elhatárolja magát attól néhány primitív egyéntől, aki rasszista bekiabálásokkal mérgezte a légkört a stadionban, és egyúttal bocsánatot kér a megnyilatkozásokért, amelyek negatívan befolyásolták a légkört a nemzetek közötti meccsen. A vizsgálatok alapos elemzése után a szövetség olyan intézkedéseket foganatosít, hogy jövőben ne forduljanak elő hasonló esetek. (tv, s, t)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?