Botrányos bíráskodás után két aranyérem páros műkorcsolyázásban

BŐD TITANILLAA Salt Lake City-i játékokat „hibátlannak” nevezte záróünnepségen mondott beszédében Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, de a 2002-es téli olimpiára sokan a botrányai miatt emlékeznek.

BŐD TITANILLA

A Salt Lake City-i játékokat „hibátlannak” nevezte záróünnepségen mondott beszédében Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, de a 2002-es téli olimpiára sokan a botrányai miatt emlékeznek. Utah állam központja a NOB budapesti kongresszusán kapta meg a rendezési jogot, ám három évvel később kiderült, a szervezők megvesztegethették a NOB-tagokat, például kifizették egyikük egyetemi taníttatását… A botrány hírére több szponzor is visszalépett, két évvel a játékok előtt nem volt elnöke a szervezőbizottságnak… Végül aztán minden kész lett, mire kell, még úgy is, hogy a szeptember 11-i terrortámadás miatt korábban soha nem látott biztonsági intézkedések övezték a játékokat.

Műkorcsolyabalhé

Páros műkorcsolyázásban az orosz Jelena Berezsnaja és Anton Sziharulidze győzött, de csak egy hajszállal előzték meg a kanadai Jamie Salé, David Pelletier kettőst – a két páros között a francia bíró szavazata döntött… Az eredmény nagy felzúdulást keltett a tengerentúlon, felmerült a gyanú, hogy a francia pontozóbíró nem saját meggyőződéséből, hanem külső ráhatásra favorizálta az oroszokat… A botrány akkorára dagadt, hogy a francia bírót végül kizárták, az általa adott pontokat törölték, s így holtverseny alakult ki a kanadaiak és az oroszok között. Az olimpiák történetében példátlan módon így a verseny után néhány nappal még egy eredményhirdetést rendeztek, ahol mindkét kettős felállhatott a dobogó tetejére.

A botránynak egyébként komoly hatása lett a műkorcsolyasportra, emiatt vezették be az új, kevésbé manipulálható(nak hitt) pontozási rendszert. (Az már egy másik kérdés, hogy az anonim pontozással a bírók még kisebb felelősséget viselnek tetteikért, mint korábban…)

Jagugyin diadala

Jégtáncban a francia Marina Anissina, Gwendal Peizerat kettős nyert, s győzelmüket senki nem vonta kétségbe, pedig eredetileg ők is az alku tárgya voltak (ha a francia bíró aranyhoz segíti az oroszokat párosban, majd az orosz bíró is megtámogatja a franciákat jégtáncban). A női műkorcsolyázók versenyét meglepetésre az amerikai Sarah Hughes nyerte – az előzetesen nagy favoritnak tartott Michelle Kwan csak harmadik lett. A férfiak küzdelme Alekszej Jagugyin diadalát hozta – már a rövidprogramban is káprázatosat futott, a Vasálarcos című film zenéjére készített kűrje után pedig négy bíró is maximum pontot, hatost adott a művészi hatásra.

Utolsókból lesznek…

Az olimpia egyik legnagyobb szenzációját az ausztrál Steven Bradbury szolgáltatta. A rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számának döntőjében a papírformának megfelelően az utolsó helyen haladt, jócskán leszakadva a többiektől, amikor az élboly összegabalyodott, s amíg a tömeges bukásból feltápászkodtak, Bradbury maga is csodálkozva átsiklott a célvonalon és olimpiai bajnok lett!

Ragyogó Björndalen

A játékok legnagyobb sztárja a norvég sílövő, Ole Einar Björndalen lett, aki mind a négy számban (sprint, üldözéses, 20 km-es egyéni, váltó) diadalmaskodott, s mintegy mellékesen még a 30 km-es szabadstílusú sífutásban is ötödik lett. A norvég csillagnak ez volt a harmadik olimpiája, Lillehammerben még csak ismerkedett a közeggel, de Naganóból is volt már egy aranya, amit sprintben szerzett.

A nőknél a horvát alpesi síző, Janica Kostelic aratott fényes győzelmeket – megnyerte a műlesiklást, az óriás-műlesiklást és a kombinációt is, s második lett szuper-G-ben!

Fantasztikusan teljesített Simon Ammann is, a svájci síugró mindkét sáncon győzni tudott, holott előzetesen nem sokan számoltak vele.

Szlovák hokicsalódás

A szlovák hokirajongók reménykedtek, hogy Nagano nem ismétlődhet meg, de mivel a válogatott ismét selejtezőre kényszerült, Ján Filc szövetségi kapitány az első meccseken ezúttal sem számíthatott a legerősebb csapatára. A szlovákok rögtön az első mérkőzésükön kikaptak 3:0-ra Németországtól, s miután a lettek ellen is csak döntetlent (6:6) értek el, már biztossá vált, hogy nem juthatnak tovább a csoportból. A szlovák nemzeti csapat a harmadik csoportmeccsét is elvesztette, 3:2-re kapott ki Ausztriától, így az utolsó hely elkerüléséért kellett játszania… Ekkorra már az összes NHL-es megérkezett, így a franciák ellen sima, 7:1-es győzelmet arattak, de ez nem mérsékelhette csalódásukat. Šatanék néhány hónappal később a göteborgi vb-n vigasztalódhattak, ahol aranyérmesek lettek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?