Baj van a Disznólegelőn

Nem mondható, hogy ne lenne zajos a tavaszi futballélet. Kikapott a listavezető Slovan, hazai pályán bukott el az Inter, a kassaiak tizenegyedik egymás utáni meccsükön sem tudtak nyerni, kifogások merültek fel a bírókkal szemben...

Gáspár József (középen) volt az Inter egyik legjobbja a Ružomberok elleni I. ligás labdarúgó-mérkőzésen M. Nagy László felvétele Hogy a labdarúgásban mennyire nem szabad egy győztes mérkőzés után lelkendezni (főleg ha nem tudatosítjuk kellően, milyen játék eredményezte a sikert), azt az égszínkékek esete bizonyítja. Szinte mindenki az egekig magasztalta őket a gyengécske, túlságosan berezelt rózsahegyiek elleni 3:0 után. Csak Radolský edző jegyezte meg halkan: játékosságban, összjátékban, mezőnyjátékban, úgynevezett közjátékban azért nem volt minden a legnagyobb rendben. De ez mintha el sem hangzott volna, mindenki elengedte a füle mellett. Csupán az rezonált a nézőkben, vezetőkben, újságírókban, hogy Šlahornak micsoda elfutásai voltak (ezért le a kalappal előtte), hogy Dzúrik és a cseh különítmény s általában a csapat – finoman fogalmazva – milyen határozott, erőteljes, agresszív futballozással gázolta le megriadt ellenfelét. Ezt a fizikai erőre, rámenősségre épülő felfogást hazai pályán siker koronázta, idegenben azonban az akarati tulajdonságokat nem lehet túlzásba vinni, ott a vendéglátók az urak, s ha mégis erőltetik, jön a bíró, jönnek a sárga lapok. Tehát amit Pozsonyban megengednek maguknak a labdarúgók, azt vidéken nem tolerálják. ĺgy volt ez Púchovban is. Vissza kellett hát fogni az agresszív stílust, s pótolni tudáson alapuló, nívós csapatjátékkal. Nos ez nem nagyon ment a listavezetőnek, ehhez nincsenek kellő technikával felvértezett, kreatív futballistái. Ezért volt jobb játékosságban a Púchov, s ahogy emlékszünk rá, ilyen tekintetben ősszel is nem kevés csapat bizonyult jobbnak az égszínkékeknél (különben is egy csapat nagyságát az mutatja meg igazán, mire képes idegenben). Már sokszor leírtuk velük kapcsolatban a frázisként ható, de igaznak tűnő mondatot: győzni tudnak, döntetlenezni is, de játszani, futballozni meg kell tanulniuk. Ez nem csak a mostani Slovanra vonatkozik, hanem a tavalyira, a tavalyelőttire és a korábbira is, amikor egyszerűen nem volt koncepciója az együttesnek. Most van, de valahogy figyelmen kívül hagyja a játékos labdarúgást. Ezért járnak csak a legfanatikusabb szurkolói a meccseire, a pártatlan nézők már kevésbé.

Szombaton az Inter hazai mérkőzésén szenvedtek a nézők, pedig ősszel reményre jogosítóan futballozott a fiatal gárda. Mintha megrekedt volna fejlődésben, bár ezt a tavaszi két meccs után bátorság egyértelműen kijelenteni. Pecze Károly edző: „Sérülések, a válogatott játékosok kötelezettségei miatt némileg zaklatott volt a tavaszi felkészülésünk, s ez meglátszott az eddigi találkozóinkon. Ráadásul egyik meccsen sem tudtam az elképzelt csapatot pályára küldeni, két-három meghatározó embert kellett nélkülöznöm a kezdő tizenegyből.”

Baj van tehát a Disznólegelőn. A fiatalok lelkesedése nem párosult játéktudással, a Ružomberok elleni meccsen egy nagy szürke masszát alkottak. Talán csak Hýll kapus volt kivétel. De hát sohasem a kapusok tesznek naggyá egy-egy csapatot.

Kassán riadót fújtak. Az FC nem és nem tud nyerni, az elmúlt 11 meccsen mindössze egy pontot szerzett, s a 7 rúgott gól ellenében 25-öt kapott. De nem csak ez. Az egyesületben zilált az anyagi helyzet, függőben van a szponzorálás, csak természetes, hogy ez kihat a pályára is. A klubból kiszivárogtatott hírek szerint szerdán már nem Andrej Daňko edző ül a kispadon.

Néhány szó a játékvezetésről. Néha úgy bíráskodnak, mintha kosárlabdameccsről lenne szó (lásd a Micheľ által megítélt 11-est a Slovan javára Púchovban), másszor engedik a brutalitással határos, tisztátalan belemenéseket. De valahogy mindig az anyagilag tehetősebb, ismertebb, népszerűbb klubok javára döntenek. Elgondolkodtató.

A BĺRÓK OSZTÁLYOZÁSA

A médiával történt megegyezés értelmében a Szlovák Labdarúgó Szövetség az I. labdarúgóliga minden fordulója után közzéteszi a játékvezetők értékelését az ellenőrök osztályozása alapján. A maxi-mális „érdemjegy” a 10-es, de ezt csak kivételes esetekben adomá-nyozzák. A 20. forduló bíróinak osztályzata: Púchov–Slovan (2:1) – Micheľ 8. Petržalka–Trnava (2:0) – Havrilla 8. Inter–Ružomberok (0:1) – Gádoši 8. Dubnica–Košice (1:0) – Cichý 8,5. Trenčín–Žilina (1:5) – Stredák 8,5. (SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?