„Az első meccs a legfontosabb”

Pozsony. Zdeno Cíger, a szlovák jégkorong-válogatott szövet-ségi kapitánya nem tűzött ki konkrét célt csapata elé, a világbajnokságon szerinte nagyon sok fog múlni a ma-gyarok elleni nyitómeccsen.

Pozsony. Zdeno Cíger, a szlovák jégkorong-válogatott szövet-ségi kapitánya nem tűzött ki konkrét célt csapata elé, a világbajnokságon szerinte nagyon sok fog múlni a ma-gyarok elleni nyitómeccsen. A pénteken rajtoló torna előtt az újságírók minden kérdésére válaszolt a 46 éves edző.

Szövetségi kapitányként most debütál világbajnokságon. Milyen érzésekkel várja a tornát?

Most két nap kifújtunk magunkat, de egyre közeledik a rajt, és az izgalom is növekszik, amit egykori sportolóként jól ismerek. Természetesen most nagyobb a felelősségem. Kicsit még megizzadunk edzéseken, aztán már nagyon gyorsan fognak pörögni a napok.

A játékosokon mit látni?

Néha úgy tűnik, mintha nem félnének semmitől (nevetés). A végső keret kihirdetése után már mindenki másképp viszonyul a dolgokhoz, kicsi elégedettség biztos van bennük. Remélem, mindenki kihozza magából a maximumot annak érdekében, hogy sikeresek legyünk.

Budapesten élőben látta a magyar válogatott utolsó felkészülési mérkőzését az orosz B csapat ellen (a vendégek 3:2-re győztek rávezetések után). Mit mutatott a szlovákok első vb-ellenfele?

A felkészülési mérkőzés azért más, mint a tétmeccs, sokszor egészen másképp hokiznak ilyenkor a csapatok, mi is hasonlóan vagyunk ezzel. A magyarok játékrendszere tipikus kanadai hokin alapszik, egészen egyszerű. Minden korongot igyekeznek gyorsan a saját harmadukon kívülre juttatni, és sokat lőnek kapura.

Ha nem is alakult át teljesen a szlovák válogatott, azért több, eddig megszokott név nem lesz ott Oroszországban. Mire lehet számítani a mostani kerettől?

Nem akarok értékelni, és belemenni abba, mit kellene elérnünk. Az első mérkőzéstől kezdve fegyelmezetten kell játszanunk, az első meccs a legfontosabb, attól kell jól elrugaszkodnunk. A csapat összetételét előzetesen is így képzeltük el, nem vártuk, hogy az idősebb játékosok vállalni tudják a szereplést. Persze nem lenne értelme, ha nem szeretnénk jó eredményeket is elérni.

Konkrét célt nem tűzött ki a csapat elé?

Nem, ez felesleges. Az első meccsre kell gondolnunk, aztán lassan továbblépegetni.

A szurkolói fórumokon a szkeptikus hozzászólások vannak többségben. Érzékelik ezt a válogatottnál?

Nem, nekünk magunkkal kell foglalkoznunk. Egy rakat hívásom volt, SMS-eket és maileket kapok, lassan már a nevezést is megírnák helyettem... Ezzel nem szabad foglalkozni, a játékunkra kell ügyelni, hogy nyugodtak, türelmesek legyünk a jégen.

Előny vagy hátrány, hogy a vb elején először a négy könnyebbnek tűnő ellenféllel (Magyarország, Franciaország, Németország, Fehéroroszország) játszik a csapat?

Nehéz kérdés, minden attól fog függni, hogyan megy majd a hoki. Ha az első meccset megnyerjük, fejben megerősödünk, és minden helyzetet könnyebben megoldunk.

Van még valamilyen kérdőjel a fejében a szombati nyitómeccs előtt?

A legrosszabb a csapatépítés volt, mindig volt valamilyen probléma, sérülések, vagy hogy néhányan lemondták a szereplést. Most viszont már tisztán látunk, megvan a keret. Fontos, hogy az utolsó felkészülési meccsen a dánok ellen (3:1) senki sem sérült meg, így mindenkivel számolhatunk. Most már csak a jó a formaidőzítés maradt hátra.

A torna folyamán lesz lehetőség változtatni a kereten. Ezzel a kérdéssel már foglalkoztak?

Sok variáns lehet. Mi sehol nem mondtuk, hogy mindig ugyanazokat nevezzük majd a mérkőzésekre. Vannak jó párosaink, akik között jó az együttműködés a jégen, de egy-egy hokist átdobhatunk más sorba. De az egyes találkozóktól függően fogunk csak reagálni.

2007-ben Szentpétervárott Július Šupler szövetségi kapitány asszisztenseként járt a vb-n. Hogy emlékszik az akkori eseményekre?

Sok olyan vb van, amire jól emlékszem, ez a 2007-es egy átlagos torna volt, semmi különleges nem történt. Nem is rontottuk el, de nagy dolgot sem értünk el a negyeddöntőbeli vereséggel. Természetesen akkor jóval kisebb volt a felelősségem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?