Aranyéremre várva

Pozsony. Tovább menetel a svédországi jégkorong-világbajnokságon a szlovák válogatott, amely – óriási meglepetésre – ma este az aranyéremért küzdhet Göteborgban. Az ellenfelet, az orosz együttest sem várták a döntőbe a szakemberek...

A szlovák sztárok öröme. Balról: Stümpel, Pálffy és Višňovský. TASR/AP-felvétel Izgalmakban nem volt hiány a csütörtöki elődöntőben, hiszen mindkét mérkőzés 2:2-re állt a rendes játékidő, de még a 10 perces hosszabbítás után is. A fináléba jutást tehát büntetőlövések döntötték el; végül a higgadtabb és a pontosabban célzó oroszokra és a szlovákokra mosolygott rá a szerencse. Míg a győztesek kétszer is betaláltak, addig az esélyesebbnek tartott ellenfeleknek egyszer sem sikerült bevenni Szokolov, illetve Lašák kapuját. A papírforma-eredmények után tehát a vb hajrájában négy váratlan eredményt is elkönyvelhettünk (Oroszország–Csehország 3:1, Szlovákia–Kanada 3:2; Szlovákia– Svédország 3:2 és Oroszország– Finnország 3:2).

Az sem szegte kedvüket a szlovákoknak, hogy – a kanadaiakhoz hasonlóan – a házigazdák is kétgólos előnyre tettek szert, ám a Filc-legénység látványos támadójátékkal kiegyenlített, sőt, a negyeddön-tőben, még a rendes játékidőben, a győztes gólt is belőtte. A kanadaiak elleni összecsapáson a két gólt szerző Peter Bondra, a tegnapelőtti meccsen pedig Ján Lašák kapus volt a főszereplő. Főleg a második és a harmadik harmad hajrájában, valamint a hosszabbítás első öt percében brillírozott, szinte mágnesként vonzotta a korongot.

„Remek mérkőzésen, megérdemelt győzelmet arattunk; azt hiszem, ezzel a diadallal sikerült feledtetnünk az olimpiai fiaskót. Legrosszabb esetben ezütéremmel térünk haza, de a fináléban is nyerni szeretnénk. Erre minden esélyünk megvan, hiszen remek formában hokizik a csapat” – bizakodott Ján Filc. A svédek trénere, Hardy Nilsson azon bosszankodott, hogy védencei 2:0 után minden ziccert elpuskáztak: „A második harmadban úszott el a hajó, amikor Lašák bravúrt bravúrra halmozott. Ha akkor ütünk még egy gólt, mi jutunk tovább. A hosszabbításban is több helyzetünk volt, ám a szlovák kapus csodákat művelt.”

Ma tehát Szlovákia–Oroszország fináléra (19.00 – élőben közvetíti az STV 2) kerül sor a göteborgi Scandinavium sportpalotában. A két csapat már találkozott egymással a középdöntő zárófordulójában, s a szlovákok (tét nélküli mérkőzésen) 6:4 arányban két vállra fektették a szbornaját, amely aztán magára talált és két figyelemre méltó győzelmet aratott: előbb a címvédő cseheket, majd a túlzott önbizalommal jégre lépő finneket búcsúztatta.

Igencsak kiegyenlített a két gárda egymás elleni mérlege, az eddigi 13 találkozón 5 szlovák győzelmet, három döntetlent és 5 orosz sikert könyvelhettünk el. A gólarány pedig 48:48...

A szlovák válogatott az előzetes tervek szerint vasárnap dél körül érkezik Pozsonyba, majd az SZNF térre vonul, ahol 13 órakor kezdődik a fieszta. A hokisok fogadására több ezer szurkolót várnak.

Szlovákia a Világ Kupára!

Göteborg. Nyolc év szünet után 2004-ben újra megrendezik a jégkorong Világ Kupát. Erről állapodott meg a nemzetközi szövetség, az észak-amerikai profiliga, valamint az NHL-játékosok szakszervezete a vb helyszínén. A viadalra az athéni nyári olimpia után, augusztus 31. és szeptember 14. között kerül sor. A nyolc csapatot két négyes csoportba sorolták, az amerikaiban Kanada, az USA, Oroszország és Szlovákia; az európaiban pedig Csehország, Svédország, Finnország és Németország található. Az előbbinek Észak-Amerika, az utóbbinak pedig Európa ad otthont. Az elődöntőre és a fináléra is a tengerentúlon kerül sor. (m, t)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?