Afrika és a Concacaf-zóna rekordja

<p>Sem a fekete kontinenst, sem az észak- és közép-amerikai térséget nem képviselte eddig két, illetve három résztvevő a vb-k történetében a nyolcaddöntőben.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Hollandia, Görögország, Franciaország, Svájc, Németország, Belgium – hat európai ország jutott be a brazíliai világbajnokság nyolcaddöntőjébe. Korábban egyszer már előfordult a vb-k történetében, hogy a legjobb 16 között csak féltucat európai válogatott játszhatott: négy éve, Dél-Afrikában (amikor Szlovákia is a hatos tagja volt) született meg a negatív rekord. Az azt megelőző hat tornán – 1986-tól kezdődik a kieséses szakasz a nyolcaddöntővel – a csapatok több mint fele európai volt a vb-k ezen szakaszában. 2002-t kivéve (9) mindig tíz válogatott képviselte az öreg kontinenst a legjobb 16 között.

A 2010-es és a mostani vb tehát azt is jelenthetné, hogy Európa visszaszorulóban van, ugyanakkor nem árt figyelembe venni, hogy négy éve abból a bizonyos hat csapatból három érmes lett (Spanyolország, Hollandia, Németország).

A brazíliai torna nyolcaddöntője két térség szempontjából is történelmi: a Concacaf-zóna térhódítása a látványosabb, amely még sosem adott három résztvevőt (Costa Rica, Mexikó, USA) a legjobb 16 között. 2010-ben, 2002-ben és 1994-ben is utóbbi kettő észak-amerikai válogatott küzdhetett meg a negyeddöntőért.

A másik csúcsdöntés Afrikáé: a fekete kontinens szinte észrevétlenül írta át a focitörténelmet. Az öt csapat ugyan nem kápráztatta el a világot szereplésével (összességében 3-3 győzelem és döntetlen, illetve 9 vereség volt a mérlegük a csoportkörben), de Nigéria és Algéria révén mégis kettő is ott van közülük a nyolcaddöntőben, amire még nem volt példa a vb-ken. (1986-tól mindig csak 1-1 afrikai gárda, kétszer-kétszer Ghána és Nigéria, egyszer-egyszer pedig Szenegál, Kamerun és Marokkó jutott el eddig a szintig.)

Afrika és a Concacaf-zóna plusz egy képviselőjének viszont hely „kellett”, s az előzékeny „adakozók” az ázsiaiak voltak. Míg négy éve Japán és Dél-Korea is ott volt a legjobb 16 között, addig Brazíliában gyakorlatilag esélyük sem volt a csoportból való továbbjutásra, sem nekik, sem pedig Iránnak és a most már ezen kontinens fociszövetségéhez tartozó Ausztráliának. Az ázsiai országok nem is nyertek mérkőzést a brazíliai tornán. (ot, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?