A legjobbak egyben a legszebbek

Maspalomas/Pozsony. Szerencsét hozott Szlovákia teniszezőnőinek a jégkorongozók mezére megszólalásig hasonlító öltözék; Daniela Hantuchováék ugyanis sikeresen vették át a hokiválogatottól a stafétabotot és Szlovákiának újabb csapatvilágbajnoki címet harcoltak ki.

A Fed Kupa-győztes szlovák válogatott, balról Janette Husárová, Henrieta Nagyová, Tomáš Malik szövetségi kapitány, Daniela Hantuchová és Martina SucháTASR-felvéteA Kanári-szigetek tikkasztó melegénél is forróbb hangulatot varázsoltak a szlovák szurkolók Maspalomas 3000 férőhelyes sportcsarnokába. A női teniszválogatottak nem hivatalos világbajnokságnak számító Fed Kupa döntősorozatának helyszínén, amelyet a spanyol Gran Canaria szigeten rendeztek, kezdetben bizony a szlovák sportbarátok adták meg az alaphangot; az inkább a tengeri lubickolással, napfürdőzéssel törődő hazai nézők helyébe lépve szinte otthoni környezetet teremtettek Tomáš Malik szövetségi kapitány lányainak. Persze, nem csak ennek köszönhetőn a példátlan siker. A diadalból oroszlánrészt vállalt az élete legjobb formájában játszó, ezért a WTA világranglistán már 8. helyen álló Daniela Hantuchová, továbbá a másodvirágzását élő, s különösen a párosban jeleskedő Janette Husárová. Emellett nem szabad elfeledkezni a háttérről sem, azaz a Henrieta Nagyová, Martina Suchá jelentette erős cserepadról, továbbá az olajozott csapatmunkáról sem. Ez utóbbi korántsem mellékes, emlékezzünk csak vissza Hantuchová korábbi civódásaira a hazai tenisz szövetséggel, vagy éppen Husárová tavalyi tudatos félreállására. Mindez szerencsére már a múlté.

A jó formaidőzítés és a jó csapatszellem gyümölcseként Maspalomasban Hantuchováék először a közepes játékerőt képviselő Olaszországot, majd a 90-es évek sztárcsapatát, az Arantxa Sanchez-Vicario, Conchita Martinez duót felvonultató Spanyolországot verték meggyőző fölénnyel. Pedig a házigazdák kettőse nem akármilyen kupamúlttal rendelkezik: Martinezék már 1989-ben Fed Kupa döntőt játszottak, majd az elmúlt évtizedben összesen nem kevesebbszer, mint ötször hódították el a trófeát, emellett több ízben játszottak döntőt is. S ha mindez nem lenne elegendő, akkor tegyük hozzá, Sanchez-Vicario négy Grand Slam-torna bajnoka, Martinez pedig wimbledoni győző. Mindez azonban nem számított, a fináléban csak a fiatalabb, frissebb és dinamikusabb Husárováék uralták a pályát, igaz, Sanchez-Vicario a döntő során megsérült, ám utólag kiderült, Hantuchová sem volt makkegészséges. A lényeg, a Fed Kupa 40. felvonásában Szlovákia kilencedik országként iratkozhatott fel a győztesek listájára. A címvédés nem lesz könnyű, hiszen a 2003-as kiírásban Tomáš Malik védencei jövő áprilisban Németországban kezdik a kupaküzdelmet, s ha sikerrel veszik az első akadályt, akkor a Belgium–Ausztria párharc győztesével viaskodnak a negyeddöntőben.

Vajon hogyan értékelik teljesítményüket az érintettek? Hantuchová szerint „a Martinez elleni mérkő-ésem pályafutásom eddigi legdrámaibb és legfontosabb összecsapása volt. Tudásom legjavát nyújtottam, s még így is nehéz volt a szinte mindent visszaütő ellenfelemet legyőznöm.” Husárová szintén élete meghatározó sportélményei közé sorolta a döntőt: „Pályafutásom egyik legjobb találkozóját játszottam Sanchez-Vicario ellen. A kitűnő légkör kihozta belőlem a maximumot, s bár kezdetben csak álomnak tűnt a kupa elnyerése, most 8 évnyi válogatottság után végre ez is beteljesült.” Tibor Macko, a Szlovák Tenisz Szövetség elnöke a mélyenszántó értékelés helyett mindössze annyit tett hozzá: „Nemcsak a legjobb és legfiatalabb, hanem a legszebb csapatunk is van.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?