A jó futótaktika diadala

<p>Diósförgepatony. A szeszélyes áprilisi időjárás nem kedvezett a futóknak, kocogóknak a Barátság tíz kilométeres országúti futóversenyen, a csallóközi településen mégis százhuszonheten álltak rajthoz az egyik legrangosabb dél-szlovákiai atlétikai rendezvény immár harmincnegyedik felvonásán.</p>

ÁGH ISTVÁN

A bemelegítést röpke zápor, jégeső is tarkította, mely elsősorban a szervezők ráncait szaporította. Szüntelenül a szürke égboltot kémlelték, s nagy kő esett le a szívükről, amikor elvonulni látták az alacsonyan úszó felhőket. „Nincs ok aggodalomra. A futókat az extrém időjárás zavaró tényezői sem mattolják, ők esőben, rekkenő hőségben is megbirkóznak a versenytávval” – nyugtatgatta a szervezőket a bogyai Ravasz Ödön, aki lánya, Eszter edzőjeként, kísérőjeként temérdek tapasztalatot gyűjtött a hazai és külföldi versenyeken, ismeri a futók lélektanát.

Kivonultak az utcára a csallóközi település sportkedvelő lakosai is, hogy buzdítsák övéiket, a Csallóközből, a szlovákiai falvakból és városokból, a szomszédos Magyarországról összesereglett sportolókat. Köztük volt az FC DAC futballklub sportigazgatója, Németh Krisztián, akit a helybeli polgármester arról győzködött, hogy álljon ő is csatasorba a sportos tavaszköszöntőn. „Ma a focié az elsőbbség, de megígérem, hogy a negyvenedik kiíráson én is rajthoz állok” – jelezte szándékát a sárga-kékek vezető tisztségviselője. „Egyértelmű, ma sem forog veszélyben az útvonalcsúcs, de nem is ez a lényeg. Szerintem az a legfontosabb, hogy családias hangulatban, a futóbarátság jegyében éltetjük a hagyományt, erősítjük az összetartozás érzését” – nyomatékosította a patinás verseny küldetését Gálffy Szilárd Diósförgepatony polgármestere, aki röviddel a versenykategóriák közös rajtja előtt üdvözölte a résztvevőket, majd a felvezető autó sofőrjeként vállalt részt az irányításban.

A rajtot követően két-három perc leforgása alatt kirajzolódtak az erőviszonyok. Előbb egymást váltották a favoritok, majd Marek Hladík állt az élre, akit a várpalotai Búcsú Dénes és a szenci Mácsodi Gábor követett. Öt kilométer után, a felsőpatonyi fordulónál már nyilvánvalóvá vált, hogy közülük kerül ki az abszolút győztes. Hladík rákapcsolt, lerázta üldözőit, és huszonkilenc másodperccel előzte meg a második helyezett Búcsút. „Jó taktikát választottam, a legmegfelelőbb pillanatban beleerősítettem, a nyolcadik kilométernél tudatosítottam, hogy riválisaim nem vehetik el tőlem a győzelmet” – nyilatkozta lapunknak sikeréről a fővárosi atléta.

Amikor a legjobbak már az ünnepélyes eredményhirdetés helyszínére tartottak, a legidősebbek még a kilométerekkel viaskodtak. Köztük volt az immár nyolcvankét esztendős budapesti Kenyér Imre, akit a mezőny végén haladó mentőautó kísért célba. „A mozgás az élet. Abból sosem csinálok problémát, ha utolsó vagyok. Önmagamért és önmagamhoz képest futok. A lényeg, hogy célba érjek” – fogalmazta meg motivációját a Barátság futóverseny harmincnegyedik felvonásának legidősebb versenyzője.

A hagyományoknak megfelelően az ünnepélyes eredményhirdetést megelőzően gulyásparti zajlott a helybeli kultúrházban, ahol a szervezők a versenykategóriák legjobbjait serleggel, éremmel jutalmazták. A résztvevők rajtszámukkal, emléklappal, eredménylistával jó hangulatban távoztak a rendezvényről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?