Régió

Szembemegy az ügyészséggel Párkány

Párkány | A párkányi képviselő-testület elutasította a járási ügyész óvását, mondván, csak így tudja megakadályozni, hogy hulladékerőmű épüljön a városban.
Buchlovics Péter

2019. november 2. 18:00

Szembemegy az ügyészséggel Párkány
A párkányiak már 2017-ben tiltakoztak és tüntettek az ellen, hogy az ipari park területén hulladékerőmű létesüljön. (Fotó: ppsturovo.sk)

Április elején a Nyitrai Kerületi Ügyészség a kerületi bírósághoz fordult a párkányi képviselő-testület azon határozata miatt, amely a párkányi ipari parkban megtilt bármilyen hőkezelésen alapuló eljárást. A képviselő-testület ezzel az általános érvényű rendelettel próbálta megakadályozni, hogy Párkányban hulla-dékerőmű létesüljön, és ennek a határozatnak az értelmében módosították tavaly a város területrendezési és -fejlesztési tervét is.

A rendelet ellentmondásaira és a területrendezési terv megváltoztatásának hibáira az Érsekújvári Járási Ügyészség figyelmeztetett. Valéria Sedláková járási ügyész még tavaly ősszel személyesen indokolta meg a testületi ülésen, hogy miért tartja több pontban törvénybe ütközőnek és rossznak az ominózus döntést. A képviselő-testület nem akceptálta a járási ügyész óvását, a képviselők zömének álláspontja továbbra sem változott, azaz hajlandók kijavítani a hibát, de csak ha bíróság kötelezi őket erre. A testület Ján Oravec képviselő javaslatát sem fogadta el, aki szerette volna, ha a perig a város már elkezd dolgozni egy alternatív anyagon, amely az ügyész szempontjait is figyelembe vette volna. Eugen Szabó polgármester szerint is jobb lett volna, ha a képviselőtestület már azelőtt elkezdett volna dolgozni a hiba javításán, mielőtt az ügy perre kerül. Annál is inkább, mert szerinte ha a bíróság elmarasztalja a testületet, akkor hiába vonják vissza a döntésüket, illetve hiába javítják azt ki – az elmarasztaló bírósági döntés hatályba lépésekor azonnal életbe lép a régi rendelet, illetve a régi, nem megváltoztatott területrendezési és -fejlesztési terv is.

Stop a hulladékerőműnek

A tiltást továbbra is tartó és a megváltoztatott területrendezési terv mellett kiálló képviselők ragaszkodnak álláspontjukhoz – azért is, mert szerintük az eddig beterjesztett anyagok alapján helyesen és törvényesen jártak el, más, legitim módjuk pedig nem volt arra, hogy megakadályozzák a hulladékerőmű Párkányba telepítését. Ráadásul a területrendezési terv megváltoztatását is licensszel rendelkező szakértő dolgozta ki, és a polgármester által készíttetett jogi szakvélemény is inkább a testület álláspontját támogatja. Ezt Szigeti László, az MKP párkányi frakcióvezetője is többször hangsúlyozta.

A bíróság dönt

Értesüléseink szerint a kerületi ügyészség azt javasolta a bíróságnak, hogy teljes egészében fogadja el a vádat a város ellen. Ezt az Új Szónak Párkány polgármestere is igazolta.

„Úgy tudom, a kerületi ügyészség megerősítette azt az eredeti elképzelését, melyben kéri, hogy a bíróság határozattal szüntesse meg azt a vonatkozó általános érvényű rendeletet, amellyel Párkány városa kiadta a területrendezési terv módosítását."

– tájékoztatott Párkány polgármestere.

Eugen Szabó szerint kétféle kimenetele lehet az ügynek. Eszerint a bíróság vagy a már birtokában lévő jogi értelmezések és álláspontok alapján kiad egy határozatot, vagy tárgyalást rendel el. A polgármester szerint ez utóbbi a valószínűbb. Az ügyben a végső szót a Nyitrai Kerületi Bíróság mondja ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Napokkal a robbanás előtt is már erős gázszag érződött az eperjesi tömbházban

Kalavská törvénye elbukott, a nem beoltott gyermekek is mehetnek óvodába

Új módszerrel lopják el a pénzünket a hackerek

Megbízhatatlan vallomás

Kisorsolták a pártok sorszámait

Čižnár felfüggesztette az ügyészt, aki Kočnerrel kommunikált

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.