Provokatív táblák Nyitra belvárosában

Nyitra |

<p>Elfogadna szomszédjának egy magyart, kollégájának egy romát, polgártársának egy vietnamit? Nyitra Elfogadna szomszédjának, barátjának, kollégájának, társának egy magyart, vagy romát?&nbsp;</p>

Elfogadna-e országa lakosaként egy vietnamit? – kérdeznek, provokálnak városszerte Németh Ilona paneljei. Az NR Public Art címet viselő installáció az idei Színházi Nyitra kísérőrendezvénye és az a célja, hogy a társadalmi feszültségekre, távolságokra és előítéletekre hívja fel a figyelmet. A negyven panelt az Andrej Bagar Színház előtti téren és a korzón egy hete szerelték fel a lámpaoszlopokra, majd a hétvégén a belügyminisztérium kérésére leszerelték… Elfogadna szomszédjának, barátjának, kollégájának, társának egy magyart, vagy romát? Elfogadna-e országa lakosaként egy vietnamit? – kérdeznek, provokálnak városszerte Németh Ilona paneljei. Az NR Public Art címet viselő installáció az idei Színházi Nyitra kísérőrendezvénye és az a célja, hogy a társadalmi feszültségekre, távolságokra és előítéletekre hívja fel a figyelmet. A negyven panelt az Andrej Bagar Színház előtti téren és a korzón egy hete szerelték fel a lámpaoszlopokra, majd a hétvégén a belügyminisztérium kérésére leszerelték. A múlt hétvégi rendőrségi napon állítólag elvonták volna a résztvevők figyelmét. Szombaton újra visszakerült a helyére a negyven sárga tábla, amelyek mindegyikén szlovák, magyar, roma és vietnami nyelven olvasható ugyanaz a kérdés. Az alkotó azért választotta ezt a négy nyelvet, hogy a nyitrai többséget és a városban legnagyobb számban élő kisebbségeket képviselje. Arra szeretné késztetni a járókelőket, hogy a kérdéseket olvasva gondolkozzanak el, milyen mértékben képesek elfogadni bármely etnikai kisebbség képviselőjét. Az installáción holnap 17 órától az alkotó, Németh Ilona és Ravasz Ábel szociológus vezeti végig az érdeklődőket. A város lakossága nem fogadta osztatlan lelkesedéssel az alkotást, sokan úgy vélik, feleslegesen provokálnak. A Színházi Nyitra szervezői szerint viszont pont az a cél, hogy mindenkit gondolkodásra késztessenek. A fesztivál idei évadának központi gondolata is az empátia, a kisebbségekkel, a szorult helyzetben lévőkkel, a más identitásúakkal való együttérzés. Amikor a gondolat megszületett, a szervezők még nem is sejtették, milyen aktualitást ad neki a menekülthullám. „Nyilván ezért is reagálnak sokan indulatosan, sokan nagyon érzékenyen. De ez nem baj, mert bármilyen érzelmet váltunk ki , arról lehet beszélni, vitatkozni, és ez mind sokkal jobb, mint ragaszkodni az előítéleteinkhez, vagy úgy tenni, mintha bennünket ez a kérdés nem érintene” – véli Darina Kárová, a fesztivál igazgatója. A táblák október 15-ig maradnak Nyitrán.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?