Párkány: pontonhídon a Dunán át

Párkány: pontonhídon a Dunán át
Párkány |

Párkány új panorámapadjánál egy új pontonhíd épült” a Dunán, a Mária Valéria híd szomszédságában. Ahhoz képest, hogy az új pontonhíd csak virtuálisan köti össze a várost Esztergommal, az ötletgazdáknak és az alkotónak köszönhetően képzeletben mindenki átsétálhat rajta a túlsó partra.

A város új, Duna-parti panorámapadja, hátterében az esztergomi bazilikával a turisták, kirándulók kedvenc fotós és szelfizős pontja lett. Környezete csendes, nyugodt és rendezett, de közvetlenül mellette, az árvízvédelmi fal záróoldala eddig fehérre meszelten lógott bele a képbe. Dominika Blaháková alpolgármester, Dani Tagen hídőr, multimediális művész és Gyűgyi Márk graffitis, strreet artos alkotó fogott össze, hogy egy falra fújt, utcai festménnyel esztétikailag és optikailag is kiemeljék a helyszínt, ezzel virtuálisan is az átkelésre, az összekapcsolódásra helyezzék a hangsúlyt Párkány és Esztergom között. A Márk által falra fújt festmény egy pontonhidat ábrázol, csónakokkal, pallóval. S hogy miért pont ezt, arra Dani Tagen, a Márkkal együttműködő, Londonban élő művész válaszolt lapunknak, aki hídőrként alkotott és dolgozott a városban.  

Párkány: pontonhídon a Dunán át

Történelmi előzmények  és festékszóró módszer

Amikor megérkeztem Párkányba és a Mária Valéria híd történetét kutattam, rájöttem, hogy a Dunán már azt megelőzően is volt itt híd, mégpedig egy pontonhíd. Itt, a helyszínen pedig természetesen adódott, hogy ennek képe kerüljön a falra, hiszen ez a fal a hídőr-házhoz, és az esztergomi oldalhoz is kötődik, a Mária Valéria híd és a galéria között található. A festmény kapcsán a kulcsszó az átkelés, a kapcsolatok bővítése, erősítése – mondta el lapunknak Dani Tagen, akinek A tükröződés határai című kiállítását a napokban nyitották meg a párkányi Barta Gyula Galériában. Dani Tagen hozzátette, szívesen és örömmel dolgozott együtt Gyűgyi Márkkal a festményen. Márk tíz évvel ezelőtt kezdett graffitivel és falfestéssel foglalkozni, azóta több falfestményt megrendelésre is készített.

A sprayes technika az elejétől kezdve megfogott, ezekkel az eszközökkel lehet a legjobban a színeket és a fényeket kifejezni, igazából határtalan lehetőségeket nyit”

– mondta el Márk az Új Szónak, miután a festékszóró flakonnal szignálta a pontonhidas festményt. Márk szerint a helyszínt és az időjárási körülményeket is figyelembe kellett venni a mű elkészítésekor, olyan speciális festékeket használt, amelyek az UV sugárzást, az esőt, a fagyot, a szelet és a vizet, havat is bírják. Ezen kívül Márk egy spéci airbrush pisztollyal is dolgozott, apróbb részleteket festett vele, egy olyan szintetikus festékkel, amely bírni fogja az utcai, kinti körülményeket.

„A munka folytatódni fog a fal Duna felőli részén. Mindenképp a várossal, Párkánnyal lesz kapcsolatos, de szabad kezet kapok, Dominikával kitaláljuk, mi legyen a következő téma”

– tette hozzá Gyűgyi Márk.

Párkány: pontonhídon a Dunán át

Dominika Blaháková alpolgármester, a csapat harmadik tagja nagyon örül, hogy egy új színfolttal gazdagodott a panorámapad környezete és megerősítette, hogy a gát végén, a Duna menti külső részre is Márk készít majd egy képet. Németh Lívia, a Stúrovo-Parkan Turisztikai Desztinációs Mendezsment igazgatójának ötlete alapján pedig az új, pontonhidas festmény mellé egy kis tábla is kikerül, amire mobiltelefonnal leolvasható QR-kódot nyomtattak. Aki leolvassa a kódot, az azonnal elolvashatja a párkányi, régi, dunai pontonhíd történetét is.

01
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?