Régió

Mentőöv kell a nagymegyeri strandfürdőnek

Nagymegyer | Nagy segítségre lenne szüksége a hónapok óta zárva tartó nagymegyeri fürdőnek. Az önkormányzat pénzügyi mentőcsomagja még nem érkezett meg, a banki hitel pedig kétséges.
Kiss Bartalos Éva

2020. június 4. 12:30

Nagymegyer
- Kiss Bartalos Éva felvételei

Az önkormányzat képviselői április közepén jóváhagytak egy 200 ezer euró értékű visszatérítendő hitelt a Thermal Corvinus számára. Május közepén Holényi Gergő polgármester vétóját is megtörték,a mentőcsomag azonban még a hónap végén sem érkezett meg a fürdő számlájára. Ezt Križan Tibor, a Thermal Corvinus ügyvezetője is megerősítette, hozzátéve, bár a polgármester megígérte, péntekig nem sikerült tárgyalóasztalhoz ülni a város első emberével. A fürdőben több projektet is elindítottak, kérték a lakosok segítségét, és a szolgáltatók is összefogtak, ez azonban nem lesz elég.

Mikor jön a segítség?

A képviselő-testület szerdai ülésén Balázs Péter képviselő szembesítette a polgármestert azzal, hogy késik a jóváhagyott segítség. „Mit tesz a fürdőért?” – kérdezte a polgármestert Balázs. 

Holényi Gergő azzal érvelt, mindent megtesznek azért, hogy folyósítsák a jóváhagyott összeget a fürdőnek, ez azonban csak szerződés alapján lehetséges. A polgármester azt is elmondta, hogy eddig a közterület-fenntartó vállalat megmentése kötötte le a figyelmét, mivel a fürdő június végéig fizetőképes.

Vétó utáni állapot

Holényi Gergő újra megjegyezte, szerinte nem jó ötlet, hogy a város tartalékalapjából támogatnák az önkormányzati vállalatokat, és elmondta, ha életbe lép a határozat a kölcsönről, és kidolgozzák a szerződést, átutalják az összeget. Nagy Albert főellenőr figyelmeztette a polgármestert, hogy mivel a képviselők az általa emelt vétő ellenére elfogadták a rendeletet, már érvényes, és kötelező erejű az anyagi segítségnyújtásról szóló határozat.

600 ezer vagy 1,2 millió 

Az ülésen kiderült, hogy két hitelajánlat is érkezett a fürdő megmentésére. Az egyiket közvetlenül a fürdő kapta a Tatra bankától. „A fürdő kaphat kölcsönt, de két komoly feltétele van a banknak, az egyik az, hogy a városnak ne legyen elővásárlási joga a strandfürdőre. Ha a fürdő 300 ezer eurónyi hitelt kér, akkor a városnak is ugyanennyivel kell hozzájárulnia a csomaghoz” – vázolta az ajánlatot Balázs Péter. A polgármester is kapott egy ajánlatot, ez már 1,1 millió eurós hitellehetőséggel számol. „Ha jól tudom, 1,2 millió euró hitelt kért a fürdő, hogy az idei évet le tudja fedni. A bankintézet ketté vette az összeget, 600 ezret ítélt meg segítségként, további félmillió euró kölcsönt pedig a városnak kellene felvennie a Thermal Corvinus javára, ezt szakaszosan folyósítanánk a kft.-nek” – pontosította Holényi az 1, 1 millió eurós hitel részleteit. Hozzátéve, hogy a bank az elővételi jog törlése, illetve a strand értékének megemelése mellett ingatlanfedezetet kér. A jelenlegi hitelállománnyal azonos összegre, 6 millió euróra növelnék a strandfürdő árát. „Teljes mértékben elutasítom, és nem tudom támogatni” – mondta az ajánlatról Holényi Gergő.

Nem eladó

„A bemutatott dokumentum alapján úgy tűnik, hogy a banki szférán belül bizonyos érdekcsoportok a fürdő eladását készítik elő” – mondta a polgármester. Ezzel Balázs Péter is egyetértett, és azt is megjegyezte, hogy a város átutalhatná a 200 ezer eurót a termálfürdőnek. Holényi szerint ez nem lesz elég a számlák megtérítésére, a polgármester a kiadások csökkentésében látja a megoldást, de azt is felvetette, hogy más bankokkal is tárgyalhatnának. Balázs azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy hitelállomány miatt kötöttek a lehetőségeik. A polgármester felvetette egy áthidaló kölcsön lehetőségét is. A fürdő felügyelőbizottsága szerint a felvázolt lehetőségek nem előnyösek a fürdő számára, ezért nem támogatják, hogy az adott banktól kérjenek kölcsönt. Barczi Dániel képviselő, a felügyelőbizottság tagjaként azt kérte a polgármestertől, nevezze ki a felügyelőbizottság tagjait, erre ugyanis eddig nem került sor. Néveri Sándor képviselő úgy látja, hogy Holényi nem érdeklődik a fürdő tevékenysége iránt.

Csak ha a nép is akarja

Az utóbbi hetekben terjedő hírekkel kapcsolatban, melyek szerint a polgármester eladná a nagymegyeri termálfürdőt, Holényi Gergő a képviselőkkel közölte, hogy önkormányzati határozat védi a Thermal Corvinust. „Kizárólag egy népszavazás által, a lakosok dönthetnek a strandfürdő sorsáról. A 2008-as szerződés szerint a városnak elővételi joga van a fürdőre” – szögezte le Holényi, aki spekulációnak és alaptalan hazugságnak nevezte az erről szóló híreket.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Volkswagen

Még több autót gyárthat nálunk a Volkswagen

Gyimesi György szerint az igazságügyi tárca ellentmond önmagának ⋌(A szerző felvétele)

A parlamentben vitáztak a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzásokról

Norbert Bödör
Frissítve

Norbert Bödör rács mögött marad, a zsolnai börtönbe szállították

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

Tornalja

Egy felújítás jegyzőkönyvének tanulságai

Szepe

Remek tavaszi szezont produkált Szépe János és csapata az NB I-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.