Régió

Megtalálták a levelet, amelyet II. Ferdinánd magyar király írt a nyitraiaknak

Nyitra | Páratlan értékű, elveszettnek hitt királyi felséglevélre bukkantak a nyitraivánkai állami levéltár munkatársai.
Vrabec Mária

2018. április 5. 19:09

Nyitra
1632. május 5-én keltezték a királyi felséglevelet (Tomáš Holúbek felvétele)

A pergamennel II. Ferdinánd magyar király 1632-ben megerősítette azokat a privilégiumokat, amelyeket elődje, II. Mátyás adományozott a helyi püspökökkel hadakozó nyitrai polgároknak.

Nyitra idén ünnepli városi előjogainak 770. évfordulóját, de az erről szóló dokumentum nem maradt fenn, nagy valószínűséggel tűzvész martaléka lett. Ezért is van nagy jelentősége annak az 1632. május 5-én keltezett királyi felséglevélnek, amely egyedüliként igazolja a város privilégiumait. A régebbi iratok mind elégtek az 1553-as és az 1679-es nagy tűzvészek során. A történészek sokáig úgy vélték, a régi városi levéltár anyagaiból az 1918 előtti évekből semmi sem maradt fenn. Ez szerencsére nem igaz, az ötvenes években nem a szeméttelepre, hanem az állami levéltárba került a dokumentumok egy része, de ezeket majd hetven évig senki sem kutatta. Ezért csak most került elő az a 386 éves királyi pergamen is, amellyel az uralkodó a városi polgárok jogait erősítette meg.
 

„A város hűbérurai a püspökök voltak, és nemegyszer megsértették a helyi polgárok jogait, akik az uralkodótól kértek és kaptak támogatást. A királyi előjogok megóvták őket az egyházi hatalmasságok önkényétől, és lehetővé tették, hogy a saját dolgaikban önálló döntéseket hozzanak” – magyarázta Peter Keresteš, a Nyitrai Állami Levéltár igazgatója. A királyi privilégiumok például arra hatalmazták fel a nyitrai polgárokat, hogy polgármestert és tizenkét tagú városi tanácsot válasszanak, saját ingatlanra tegyenek szert, ezzel szabadon rendelkezhessenek, egyenes ágon örökölhessenek, peres ügyekben döntsenek és vásárt tarthassanak.

A felbecsülhetetlen értékű történelmi dokumentumot Ivan Galamboš restaurálta, hónapokig merítette és préselte, majd újrakötötte a pergameneket.

Az érdeklődők nyáron azon a kiállításon tekinthetik meg II. Ferdinánd felséglevelét, amelyet a város a királyi felségjogok adományozásának 770. évfordulója alkalmából szervez. A tárlat látogatói több olyan történelmi dokumentumot is láthatnak majd, amelyek az elpusztultnak vélt városi levéltárból kerültek elő. Köztük lesznek azok a magisztrátusi jegyzőkönyvek is, amelyekbe 1681 és 1691 között jegyezték fel a városatyák határozatait, a polgárok peres ügyeit és végrendeleteit, valamint egymás ellen tett olykor meglepő, máskor egészen pikáns tanúvallomásait.
 

Önnek ajánljuk
bardos, ersek

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ-stúdióban I.

Melyik a legjobban fizetett szakma?

Melyik a legjobban fizetett szakma?

autóipar

A szlovák autóipar egyre kevésbé állja a versenyt

Bugár Béla

Bugár: Komédia volt a rendkívüli ülés megnyitása

Királyrév

Tribünfelújítás és testvértelepülési együttműködés aláírása Királyrévben

Ösztöndíjprogram fiatal vállalkozóknak

A rászorulók szociális ösztöndíjat intézhetnek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.