Régió

Madárlesen Vöröskőn

Több minden van, amiért érdemes Vöröskőre kirándulni. Először is ott a vár, Szlovákia egyike azon kevés várainak, amelyek ellenálltak a viharos időknek, és épen megmaradtak, ráadásul meseszép, dimbes-dombos táj kellős közepén.
Grendel Ágota

2020. augusztus 21. 18:00

Vöröskő
- A szerző felvételei

Kívül-belül körbesétálhatjuk, igaz, be csak idegenvezetővel léphetünk, viszont egy gyors történelemóra senkinek sem árt. A várat övező parkban piknikezhetünk az árnyas fák alatt, a várudvarban – amellett, hogy időnként koncerteket, színielőadásokat rendeznek – sólymokkal, sasokkal, baglyokkal és egyéb ragadozó madarakkal szemezgethetünk. Tehát családi kiruccanás helyszínének sem utolsó.

Megálló Modorban

Pozsonyban még zuhogott, amikor elindultunk, de Modor felé már tisztult az ég, s mire Vöröskőre értünk, hét ágra sütött a nap, aggályainkat, hogy most aztán jól nézünk ki, bőrig ázunk, sutba dobhattuk. Egyébként ha valaki egy egész napot szán arra a vidékre, megállhat Modorban, van ott látnivaló bőven, és a történelme is több szálon fűződik a magyar históriához. A várost 1158ban II. Géza oklevelében említik először, aki a nyitrai püspökségnek adta. 1300 és 1321 között Csák Máté uralma alá tartozott. 1361-ben Nagy Lajostól városi kiváltságokat kapott, 1569-ben I. Miksa kiterjesztette kiváltságait. 1605-ben Bocskai hadai foglalták el. 1607-ben Rudolf magyar királytól szabad királyi városi rangot kapott. 1663-ban a török dúlta fel, 1705-ben és 1729-ben tűzvész pusztította. Modor szülötte Hajnóczy József, Szerém vármegye alispánja, a magyar jakobinus mozgalom egyik vezetője, egy másik Hajnóczy József, aki evangélikus lelkész volt, Heuffel János magyar botanikus, orvos, és itt hunyt el vadászszerencsétlenség következtében Ľudovít Štúr, akinek emlékére szobrot emeltek a város közepén.

a

Csak néhány a látnivalók közül: a temetőben levő Keresztelő Szent János-templom a 14. századból származik, a 16. és a 17. században bővítették. A város főterén áll a Szent István király tiszteletére épített klasszicizáló reneszánsz, római katolikus plébániatemplom, melyet 1873-ban építettek. A városháza melletti várostorony 1634-ből való. A Havas Szűz Mária-kápolna 1760-ban, a Szentháromságkápolna 1758-ban, a Mária Magdolna-kápolna 1862-ben épült. A gimnázium előtt álló Szent Flórián-kút 1752-ből való.

Borivóknak való

A felnőtteknek találták ki a KisKárpátokon át vezető borutat, amely az egykori királyi városokon – Pozsonyon, Szentgyörgyön, Bazinon, Modoron és az útba eső kisebb községeken át vezet Nagyszombatig. Ezeken a településeken nemcsak finom bort kóstolhatnak a borivók, hanem megismerkedhetnek a régió kulturális és történelmi emlékhelyeivel, népművészetével – alapvetően nagykorúak társaságában.

a

Művészet, történet

TérjünkbeazonbanaKis-Kárpátok legszebb várába. A 16. században hatalmas erődítményrendszerré építették át. A 13. századi királyi vár helyén a 16. század első felében a Fugger család hatalmas erődítményt épített, 1583-tól a második világháborúig, 1945-ig a Pálffy-család lakott benne, amely az épületet fokozatosan reprezentációs székhelyévé alakította át a belső terek gazdag stukkó- és freskódíszítésével. A vár történelmének dicső időszakát és gazdag történelmének egy-egy részletét a várjátékokon és a solymárbemutatókon csodálhatják meg az érdeklődők. Különleges a nyaranként rendezett éjszakai várlátogatások hangulata. Nem mellesleg itt forgatták a Cinka Panna című filmet.
Avárdíszesfőkapujáhozmélyárok felett átívelő hídon kelünk át, huszonnégy pazarul berendezett termen sétálunk végig, hálószobán és lovagtermen át, stílusok sorát tekinthetjük meg a reneszánsztól a szecesszióig. Megnézhetjük a várkastély legszebb termét, a kora barokk stílusú Sala Terrenát – a téli kertet –, a gazdag stukkó- és freskódíszítésű nagytermet, hová hűsölni jártak az urak. Rendkívül szép a népi barokk berendezésű patika, a káprázatos bútorok közt különlegesség Wesselényi Ferenc hatalmas, aranyozott barokk ágya, melynek négy sarkát a feleségét, Széchy Máriát ábrázoló mellszobrok díszítik.

a

Igen gazdag a 15–19. századi fegyvereket bemutató gyűjtemény, a porcelán- és majolikakollekció. A felnőttek és a kamaszok figyelmét nyilván nem kerülik el a több terem mennyezetét díszítő bibliai témájú, pajzán freskók. A vár könyvtára is igen gazdag, a 16–20. században kiadott kötetek száma eléri a 15 000-et. Sétánkat az épület alatti katakombarendszerben fejezzük be, ahol egy 120 m mély kutat, valamint a vár alapját alkotó vörös színű szikla egy darabját nézhetjük meg.
A gyerekeket valószínűleg a ragadozó madarak vonzzák a legjobban. A vár területén működő Astur solymászudvarban, a főszezonban ragadozó madarak bemutatójában gyönyörködhetnek, sőt a gondozók közreműködésével fényképezkedhetnek is karjukon a kevésbé vészes ragadozóval, persze speciális kesztyűvel a kezükön, mert a madarakat nem pedikűrözik. (Ha belegondolunk, hogy ezek a szegény ragadozók naphosszat egy helyben gubbasztanak, egyesek ketrecbe zárva, mások kikötve, csak azért, hogy mi, szárnyatlan emberek megcsodáljuk őket, s hiába kísérleteznek, ha kifeszítik szárnyukat, a földre huppannak, bizony megszánjuk őket.) Egyébként fényképezni – rendes fényképezőgéppel – egy euróért szabad, de aki csak a telefonjával óhajtja megörökíteni a békésen ücsörgő madarakat, annak nem kell fizetni. A solymászok bemutatót is tartanak, röptetik a madarakat a közönség örömére. Ha a várudvaron bóklászunk, levezetendő a sok élményt, pávákkal is összefuthatunk. Sajnos, nincs mindig szerencsénk, a hímnek olykor semmi kedve bemutatni ragyogó, színes tolllegyezőit.

Bölcsek vagy tündérek?

Hogyan is dőlt el, hová épüljön Vöröskő vára? Tizenkét bölcs ember dugta össze a fejét, és tanakodott erről. Tizenegy a Kukla-hegycsúcsot ajánlotta, amely szemben állt azzal, ahol Vöröskő vára megépült. Egyedül a tizenkettedik, a legifjabb ajánlotta azt a helyet, amelyre került. A többit azzal győzködte, hogy a Kukla csúcsán szellemek tanyáznak és kísértetek járnak, az építkezés zaja felingerelné őket. A többség mégis a Kuklát választotta. Elkezdődött a munka, az építők lerakták az alapokat, ám éjjel különös dolog történt – a megépített alapot a tündérek felemelték és átvitték a szomszéd pontra. A munkások másnap reggel a Kuklacsúcson hiába keresték, nem találták. A bölcsek újra összeültek, igazat adtak a legfiatalabbnak és abban maradtak, hogy a vár inkább a mostani helyére kerüljön.
A másik változat szerint a tündérek választották ki a helyet a vár számára, mert III. Béla magyar király leánya eredetileg a falu keleti felére gondolta, de a falubeliek tanácsára inkább figyelembe vette a tündérek akaratát. Az ártó szellemek többé nem bántják a várat, ami hálából a Felvidék egyik legépebb erődítménye maradt mind a mai napig a KisKárpátokban.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Milan Krajniak

Egyezség született: A járványhelyzet súlyosbodása esetén nem kell fizetni a tesztért

koronavírus utazás

Mit csináljunk, ha külföldön eltűnik az úti okmányunk?

telefon k

Rendkívül drága a mobiladat Szlovákiában

koronavírus utazás

Kössünk covidos utasbiztosítást!

koronavírus Franciaország

Könnygázt vetettek be a Párizsban az új korlátozások miatt demonstrálók ellen

Szilágyi Áron

Szilágyi: hetekre, hónapokra lesz szükségem ahhoz, hogy felfogjam, mi is történt itt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.