Lerakták az Ipolyhídvég–Drégelypalánk Ipoly-híd alapkövét

Ipolyhidvég
IPOLYHÍDVÉG/DRÉGELYPALÁNK |

Többéves küzdelmes és kitartó munka eredményeként sikerül összekötni két Ipoly menti települést. A több mint 6 millió eurós fejlesztés uniós pályázatnak köszönhetően valósul meg.

A hídépítés Szlovákia és Magyarország közötti határfolyó jobb és bal partján fekvő, szemközti községeket érinti. Ugyan ezek a falvak légvonalban csupán 1 kilométerre fekszenek egymástól, a legközelebbi határátkelőn keresztül a túloldalra közel 20 kilométeres út vezet. A projekt elsődleges célja tehát összekötni a két települést. Szerkezetét tekintve a híd egynyílású, vasbeton pályalemezzel merevített, 2 főtartós acél 51,3 fesztávolságú ívhíd lesz. A hídon 3,5 tonnás súlykorlátozás lesz érvényben. Az újonnan épülő műtárgy kivitelezésével egyidőben, a beruházás második projektelemeként a magyar és a szlovák oldalon is csatlakozó út épül. A tervezett út teljes hossza magyar területen 1017 m, szlovák oldalon 170 m. Mivel Ipolyhídvég önkormányzatának – kis lélekszámú település – nincs elegendő pénze a határokon átnyúló közúti kapcsolat előfinanszírozásához és társfinanszírozásához, Besztercebánya megye (BBSK) segítő kezet nyújtott. A pénzügyi támogatáson túl a megyei hivatal a Besztercebányai Regionális Közútkezelővel (BBRSC) együttműködve szakértői támogatást nyújtott a beruházást érintő közbeszerzési eljárás előkészítésében, valamint szakmai segítséget nyújt az építési munkák megvalósításához. A projekt teljes költségvetése közel 6,13 millió euró, ebből 5,21 millió eurót uniós támogatással az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszíroz. A 4,5 millió eurós költségvetésű híd megépítését a partnerek egyenlő arányban állják.

A szlovák oldalon a hídhoz vezető utak építésének és helyreállításának beruházási költségei közel 480 ezer eurót tesznek ki. A szlovák állam 273 ezer euró társfinanszírozással járul hozzá a projekt megvalósításához. Besztercebánya megye az együttműködési megállapodás szerint Ipolyhídvég önkormányzatának a pályázat kötelező társfinanszírozására 136 275,19 eurót ad, illetve folyósítja a kellő pénzösszeget a projekt előfinanszírozására. Tekintettel arra, hogy a magyar oldalon az út építésének beruházási költségei meghaladják a projekt költségvetését, a magyar állam a tásfinanszírozási összegen túl további 466,76 millió forinttal támogatja a beruházás megvalósítását.

A hídépítés kivitelezője a közbeszerzési eljárás alapján a magyarországi Colas Közlekedésépítő Z.r.t. A hídhoz vezető szlovák oldali út építését és felújítását a BVT-STAV s.r.o cég, a magyar oldali útépítést pedig a Colas Út Zrt. végzi. A kivitelezőknek a beruházást legkésőbb 2023. október végéig be kell fejezniük.

A Középső Ipoly mente Fejlesztési Ügynökség 2004 óta foglalkozik az Ipoly-hidak újjáépítésével. Az Ipolyhídvéget Drégelypalánkkal összekötő Ipoly-híd és a hozzá vezető utak megvalósítása a Középső Ipoly mente foglalkoztatási célú térségi akcióterv (TAPE ORG-EMP) kulcsprojektje. A projekt az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?