Régió

Konfliktus a csatornahálózat miatt

Nagymegyer | Visszaélésre utaló jeleket talált az izsapi csatornahálózat építése kapcsán, ezért a rendőrséghez fordult Nagy Albert, Nagymegyer főellenőre. Holényi Gergő polgármester szerint a szerződéssel összhangban számlázták ki a költségeket.
Kiss Bartalos Éva

2020. június 5. 11:30

Nagymegyer
- Kiss Bartalos Éva felvételei

Nagy Albert több ellenőrzés eredményét is ismertette a képviselőkkel a múlt heti ülésen. Kifogásolta Holényi Gergő bejegyzését, amelyben hiányolta, hogy nem kapta meg a főellenőr jelentését az önkormányzati vállalatok gazdálkodásának vizsgálatáról. Nagy rámutatott, hogy neki a testületet kell tájékoztatnia, a városnak ugyanis megvannak a lehetőségei, hogy naprakész információkhoz jusson. Ettől függetlenül a polgármesternek is elküldte a jelentését.

Pénzügyi visszaélés
Nagy Albert tájékoztatta a képviselőket arról, hogy az izsapi csatornázás ellenőrzése során közpénzek hűtlen kezelése miatt hivatalból feljelentést tett. „Komolyabb kifogások merültek fel. Az adatok és a vizsgálat egyértelműen rámutatott a hiányosságokra. Pénzügyi visszaélés történhetett, az el nem végzett munkákért is fizetett a város” – részletezte a helyzetet a főellenőr. A jelentés szerint az izsapi csatornahálózat kinyomóvezeték megépítésének számlázásakor olyan tevékenység is megjelent, amelyet nem végzett el a közbeszerzésen kiválasztott vállalat. 

Feljelentést tett
Nagy Albert közölte, hogy a város által a közösségi portálra feltöltött fotók is igazolják, hogy a dokumentációban szereplő, a csatornázás falainak kimerevítésére szolgáló eszközök indokolatlanul nagyok voltak a csatornahálózat méretéhez képest, és az építési naplóban jegyzett dátumokkal is gond lehet. A főellenőr egyebek mellett ezért is kötelességének érzete, hogy értesítse a bűnüldöző szerveket, hűtlen kezelés és hivatali jogkörrel való visszaélés ügyében tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. 

Hibák és kifogások sora
Sziszák József képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a projekt indoklásában Nagymegyer helyett Hodos szerepel. „Nem tetszik, hogy lassan már a sivatagi homokra is projektet készítenek, ennek üzletszaga van. Lehet, valaki egyszer már kifizette a dokumentumot, mi pedig újra” – jegyezte meg a képviselő. Holényi Gergő azzal érvelt a megállapítások ellen, hogy közbeszerzésen választották ki a kivitelezőt. „A versenykiírásban is szerepelt az árok falának megtámasztása. A beszerzés feltételeit foglaltuk bele a szerződésbe, amely alapján elkészült a végleges számla, ezt a város kifizette. A hivatal megtette a kötelességeit, a kifogásolt falmegtámasztás hiánya a kivitelező felelőssége” – reagált a polgármester. Sziszák József megjegyzésével kapcsolatban elmondta, hogy a 30 oldalas dokumentumban csak egyszer fordul elő az általa kifogásolt hiba, és emlékeztette a képviselőt arra, hogy például a házak egyes projektjeit is mindig kifizettetik az építészek. A jelentés elfogadását megelőző vitában Néveri Sándor képviselő is felszólalt, hangsúlyozta, hogy valaki 50 ezer euróval meglopta a várost. „A fotódokumentáció alapján fizikai képtelenség, hogy használták volna az elemeket, amelyekért a város fizetett. Hogyan bízzunk meg a város vezetésében, ha egy egyszerű építkezésre sem küld saját embert, hanem elhiszi azt, ami az építésvezető naplójában van? Dilettáns hozzáállás” – jelentette ki Néveri. A polgármester kikérte magának a képviselő szavait, leszögezte, hogy mindent a legjobb tudásuk szerint végeztek, és nem érzi azt, hogy ő, vagy bármelyik kollégája felelős lenne a kialakult helyzetért.

Új pályázatra várnak
A vitatott kinyomóvezeték lenne a városrész csatornahálózatának első szakasza, a város korábban a környezetvédelmi minisztériumnál pályázott támogatásra, amelyből megépítették volna a csatornahálózatot, a 3,6 millió euró értékű projekt azonban nem nyert dotációt. Holényi emlékeztette a testületet arra, hogy érvényes határozatban rögzítették a csatornahálózat megépítésének szükségességét, ez alapján önerőből is megvalósítanák a fejlesztést. „Az idei gazdasági helyzet miatt ez meghiúsult, az elvégzett munka viszont nem kidobott pénz, hanem egy több mint 30 éve húzódó probléma megoldása az izsapi lakóknak” – közölte Holényi Gergő, hozzátéve, hogy folyamatosan figyelik a pályázati kiírásokat. Azt, hogy a jelenlegi helyzet miatt nem folytatódhat az építés, Nagy Károly, a városrész képviselője is belátta, de kérdőre vonta a város első emberét, mert még nem szerelték be az átdobó pumpákat. 
Holényi ezt azzal magyarázta, hogy ha nem használják, akkor elévül a drága műszaki berendezés, akkor építik be a szerkezeteket, ha lesz aktív ága a csatornahálózatnak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Információhiány járvány idején

Szeberényi Zoltán

Vértek és pajzsok nélkül

Andrej Danko, Peter Pellegrini

Stadionügy: mindenki a másikra mutogat

Építészeti

Négyből kettő – középiskolai racionalizáció Dunaszerdahelyen

Csallóközszíve

Szomszédolás Csallóköz és Pannontáj között – új régiós együttműködés indult

bejrúti robbanás

Kéthetes szükségállapotot hirdettek ki a libanoni fővárosban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.