Illatos, mesés kiállítás

taksonyi mézeskalács falu
Taksonyfalva |

A környéken egyedülálló, rendkívül hangulatos és illatos kiállítást alkottak helyi és környékbeli mézeskalácsosok Taksonyfalván. A süteményekből készült tárlatot december 18-ig lehet megnézni az Információs Központban.

Advent utolsó vasárnapjáig lehet megnézni azt a mézeskalácsból készült kiállítást, amelyet Taksony Információs Központjában, a Szentháromság téren állítottak össze. Az ötlet Szőcs Ildikó helyi képviselőtől származik, ő álmodta meg a mézeskalács falut Taksonyban. Az előkészületekről korábban beszámoltunk.

„Az volt a terv, hogy Taksony egy részét jelenítenénk meg mézeskalácsból, de mivel a helyieken kívül alsó- és felsőszeli önkéntesek is jelentkeztek, ezért nem kifejezetten Taksony látható a kiállításon, hanem egy kis mézeskalács falu taksonyi elemekkel. Látható a taksonyi templom, mellette az első világháborús katona szobra, a szentháromságszobor, az adventi koszorú, amelynek eredetije a község főterén található, a tájház, a Szent Antal, a Mária szobor és a harangláb. Nagyon nehéz maketteket készíteni, kell hozzá némi alaprajzismeret, szerkezetismeret, nagyjából ismerni kell az épületek méreteit, arányait, ezért nem mindenki meri bevállalni az egyes épületek másolatainak elkészítését. A templom például az egyik legbonyolultabb, legnehezebb feladat volt, gyakorlott mézeskalács készítő vállalta a megalkotását, de ő is kapott segítségül egy alaprajzot, hogy könnyebb legyen a munka. A kivitelezéshez, főleg a díszítéshez mindenki szabad kezet kapott, a kitétel csak annyi volt, hogy arányosak legyenek az építmények, hogy azokból falucskát tudjunk összeállítani, illetve hogy alapszíneket használjanak a készítők, főleg pirosat, fehéret és zöldet”

fejtette ki Szőcs Ildikó.

taksonyi mézeskalács falu - Szőcs Ildikó

Lapunknak elmondta, az advent első vasárnapján rendezett kiállítás megnyitóján annyian voltak az érdeklődők, hogy nem fért el mindenki a kiállítóhelyiségben. Azóta is folyamatosan érkeznek látogatók, olykor visszatérő vendégek is. Érkeznek csoportok más településekről, a helyi óvodások és iskolások már megcsodálták a kiállítást, az alsó- és felsőszeli gyerekek is jelezték a látogatást. Szőcs Ildikó szerint azért nagy az érdeklődés, mert a környéken nincs ehhez hasonló kiállítás, a mézeskalács pedig hozzátartozik az adventhez és a karácsonyhoz, ezért aktuális.

„Szerettük volna azt is bemutatni, hogy melyik alkotó melyik elemet készítette és hogyan állt össze a tárlat, melyek voltak a munkafolyamat egyes fázisai, ezért végigfotóztuk az alkotás menetét, és a fotókból is kiállítást készítettünk. Az előkészületek másfél hónapja zajlottak, két héttel ezelőtt mindenki kész házikókkal és kiegészítőkkel érkezett a kiállítóterembe, és csak itt állítottuk össze a makettet. Az alapkoncepció megvolt, de hogy mennyi utca legyen, melyik házikó hova kerüljön, az mehet közben derült ki. Előtte nem láttuk egymás munkáit, mindenkinek meglepetés volt, hogy milyen lesz a végeredmény. Rengeteget dolgoztunk vele, de senki sem számolta, mennyi időt töltött a készítéssel. Talán a legidőigényesebb feladat a templom elkészítése volt. A makett összeállítása két napig tartott”

egészítette ki. A tárlat további sorsa még kérdéses. Szőcs Ildikó szerint először azt kell megtudni, hogy az egyes elemek alkotói szeretnék-e megtartani a munkáikat. Alsószeliben nagyon szeretnék bemutatni, de a mérete miatt nehezen szállítható a makett. Az sem dőlt még el, hogy jövőre is készül-e hasonló tárlat. A megálmodója szerint azon múlik, hogy lesz-e olyan társaság, amelynek tagjai vállalják a feladatokat.

taksonyi mézeskalács falu - tájház

„Az ilyen kezdeményezéseknél mindig az elsőnek van a legnagyobb varázsa, nem tudom, hogy lesz-e ismét ilyen lelkes társaság. Bevallom, meglehetősen elfáradtunk, de többen mondták a látogatók közül, hogy talán meg is próbálnák legközelebb”

tette hozzá. A kiállítás érdekessége, hogy az olyan kiegészítőkön kívül, mint a lámpák, a fák, minden ehető anyagból készült. A templom ablaka például zselatinlapból, az utcákon látható járókelők, a ház körül található állatkák, a hógolyózó gyerekek cukormázból.

A mézeskalács falu készítőinek névsora: Moťovská Alžbeta, Panyik Júlia, Varga Szilvia, Németh Éva, Tóth Tünde, Tóth Attila, Garaiová Zuzana, Kováč Lošonsky Marcela, Szolga Éva, Szabó Iveta, Szőcs Ildikó, Szőcs Zoltán. Kiegészítők: Vlasta Kasalová, Slávka Róžová Goleňová.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?