Régió

Hárommillió eurós fejlesztésbe kezd Párkány és környéke

Párkány/Esztergom | Párkányban Viza Centrum épül, Muzslán borlaboratórium és mezőgazdasági időjárásjelző állomás létesül, Szőgyénben termelői udvart és falusi étkek házát építenek a pénzből.
Buchlovics Péter

2019. október 10. 11:30

Hárommillió eurós fejlesztésbe kezd Párkány és környéke
- Fotó: Ister-Granum EGTC

A nyertes INTERREG-pályázatnak köszönhetően hárommillió euró összértékű komoly fejlesztésekbe kezd a Párkány és Esztergom vonzáskörzetét magába foglaló Ister-Granum Európai Gazdasági Területi Csoportosulás. A társulás regionális termékfejlesztő hálózatot épít, a kézműiparra és tájjellegű élelmiszerekre alapozva. A nyertes uniós pályázat alapján az Ister-Granum helyi termék bejegyzett védjegyét vezetik be a piacra, és egy termékbemutató központ, a Viza Centrum is megépül Párkányban, nyolcszázezer euró értékben.

Meteorológiai állomás

Muzslán bor- és mustlaboratórium létesül, továbbá lesz ott egy digitális meteorológiai hálózati állomás is. „A szőlőtermelők egész biztos, hogy díjazni fogják a rendszert, ami az időjárás-előrejelzés alapján szőlőbetegségekre és egyéb, más, szükséges beavatkozásokra fogja figyelmeztetni őket. Ugyanis különböző szenzorok, mérőállomások lesznek kihelyezve az egyes borvidékeken, a szlovákiai és a magyarországi oldalon is, ennek a hálózati központja lesz Muzslánˮ– mondta el az Új Szónak Nagy Péter, az Ister-Granum EGTC igazgatója. A borlabor egyébként azért is fontos lesz, mert a helyi és régióbeli gazdák itt vizsgáltathatják majd be hivatalosan a boraikat, nem kell ezért a fővárosba utazniuk, és helyben palackoztathatják és címkéztethetik majd a bormintákat is.

Termelői piacok

A nyertes projekt célja egy határon átnyúló helyitermék-hálózat, egyfajta klaszter létrehozása, és ezen keresztül az eurorégió gazdasági fejlesztése, munkaerőpiaci helyzetének javítása és a regionális identitástudat erősítése. Ennek részeként az Ister-Granum egész területén kialakítják a termelői piacok hálózatát a határ mindkét oldalán, helyi termékekkel. Fontos a termékek marketingje és elismertetése is. „Lesznek Ister-Granum helyi termékek, ezek védjegyét már bejegyeztettük. A termékeket népszerűsíteni fogjuk, a köztudatba emeljük. Roppant fontos a termékek minőségbiztosítási rendszere is, ezen is dolgozunkˮ – mondta az igazgató.

Hárommillió eurós fejlesztésbe kezd Párkány és környéke
   - Fotó: Ister-Granum EGTC

Termékbemutató központ

A programban tizenkét partnertelepülés vesz részt a Duna mindkét oldaláról. Párkányban termékbemutató központ, a Viza Centrum épül, nyolcszázezer euró értékben. Szőgyén termelői udvart, hagyományos falusi étkek házát és termelői piacot hoz létre, 280 ezer euró értékben. „Lesz egy kinti, falazott nagy kemence, itt készül majd a szőgyéni lakodalmas kalács, a kemencés lepény és a kenyér – csupa hazai finomság. Emellett egy régi családi házat is megvett a falu, ezt felújítjuk, és itt nyitjuk majd meg a falusi étkek házát, ahol interaktív módon, a fiatalokat és gyerekeket illetve a látogatókat is bevonva mutatjuk majd be a régi főzési módszereket, a régi befőzéseket, egyebeketˮ – részletezte lapunknak a terveket Méri Szabolcs polgármester. Szőgyén a projekt keretében autóparkolókat is létesít a látogatók számára.

Fejlesztés Ipolyszakálloson

A nyertes pályázat fontos tétele az a közel háromszázezer eurós fejlesztés is, amely Ipolyszakálloson valósul meg, az ottani méz- és gyümölcsfeldolgozót bővítik. Új pasztörizáló és új csomagológépet vásárolnak a lekvárok és mézek tégelyezésére. Lesz továbbá két új, mobil szállítókonténer, hűtőszek-rénnyel, polcokkal, asztalokkal, számítógéppel, nyomtatóval. Ehhez kapcsolódóan a már meglévő szobi mellé Letkésen és Bernecebarátin két új terményátvevő központot is létesítenek. Nagymaros piacát tovább fejlesztik, Bajóton pedig egy új közösségi piacot hoznak létre.

A Helyi Termék-projekt a nyertes INTERREG-pályázat alapján október elsején indult és 36 hónapig tart. „Jelenleg az egyes partnerekkel kötjük meg a szerződéseket és a költségvetést finomhangoljuk, pontosítjukˮ – mondta el az Új Szónak Nagy Péter, az Ister-Granum EGTC igazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Híd holnapra tárgyalni hívta az MKP-t

Monika Jankovskát felfüggesztették bírói tisztségéből

Elbúcsúzhatunk a gyors növekedéstől

VIDEÓ: Meg akartak hajolni Meghan hercegné előtt, a reakciójára nem számítottak

Gazdagabb lesz az idei burgonyatermés

Új Ipoly-híd: nemzetközi közbeszerzés november végén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!