Régió

BARANGOLÓ: Egy darab az egykori Aranykertből

Nagyléli-sziget | Aranykertnek nevezték a régi regékben a Csallóközt, nemcsak azért, mert gyönyörű volt, hanem azért is, mert tündérek lakták és a Duna nagy szigetei voltak kedvenc mulatóhelyeik. Mulatozásaik közben hosszú aranyhajukból és aranyos sarujukból arany-por hullott a földre, amely ellepte az egész környéket.
Somogyi Katalin

2020. július 21. 16:30

Nagyléli-sziget
- Somogyi Katalin felvétele

Jó hírünk van azoknak, akik korábban már megtapasztalták és ismét szeretnék megélni a csallóközi rétek, vagy ahogyan a helyi emberek nevezték, a „gyöpˮ illatát, a falusi udvarok hangzavarát, a rétek színkavalkádját vagy azt, ahogyan járás közben a magas fű enyhén csipkedi a látogatót, a szöcskék felrebbenését minden egyes lépéskor, a kiszikkadt táj feletti végtelen égboltot, a folyó illatát, a madarak koncertjét, hiszen a Csallóközben még létezik egy darabka ebből az egykori Aranykertből a Nagyléli-szigeten, amely a Duna egyik utolsó nagy kiterjedésű szigete.

Az újjászületés
A bősi erőmű megépítésével és üzembe helyezésével valamint a Duna mellékágainak elzárásával ez a hely is elveszítette természetes jellegét. Hála a Pozsonyi Természetvédelmi Társulás (BROZ) fáradhatatlan munkájának a mellékágakat 2013-ban újra megnyitották és mára a Nagyléli-szigetet ismét közrefogta a természetes folyóvíz, amely szabadon áramlik a mellékágakban, visszaadva a tájegység és az ökoszisztéma minden pozitívumát. 

Nagyléli-sziget

Könnyen megközelíthető
A Nagyléli-sziget könnyen elérhető a 63-as út mentén Pozsony irányából Somorja, Dunaszerdahely, Nagymegyer érintésével, majd nem egész 10 kilométerrel Tany község után egy éles jobboldali letérő és néhány derékszögű kanyar után megérkezünk Nagylélbe és az ökofarmra, amely önkormányzatilag Csallóközaranyos községhez tartozik. Aki nem navigációval indul útnak, jobb, ha figyeli a jelzőtáblákat. A Nagyléli-sziget felé vezető szakasz fekete-fehér táblával van jelezve. De nem ez az egyetlen módja, hogy ellátogassunk ebbe a földi paradicsomba. Kerékpárral is könnyen elérhető az EuroVelo 6-os nemzetközi kerékpárútvonalon keresztül, vagy vízi úton, csónakkal, kajakkal, vagy kenuval. Hála a nemzetközi kerékpárútvonal tavaly elkészített szakaszának, egyre többen fedezik fel ezt a rejtett ékszert. Ottjártunkkor, éppen két német kerékpáros turista szedte össze reggel a sátorfáját és folytatta útját Komárom felé.

A bázis
Az egész létesítményt a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Társulás (BROZ) állította helyre hét évvel ezelőtt, azóta is felügyelik és működtetik a farmot. A szigeti séták kiindulópontja a bázis, ahol a farm épülete áll egy jól felszerelt büfével, a fáradt vándort frissítőkkel, kávéval, teával, csapolt sörrel, üdítőkkel és némi harapnivalóval, meleg szendviccsel, virslivel várják. Itt található a felújított magtár is, melyben kisebb szimpóziumokat, workshopokat is lehet szervezni. Jelenleg az alsó szinten egy természetvédelmi interaktív kiállítás található, mely elsősorban a gyerekek számára készült. Itt alakították ki a mintegy 60–80 sátorozó befogadására alkalmas kempinget is. A farmra saját sátorral kell érkezni, de szükség esetén néhány turistát egy lakókocsiban, illetve a magtár épületében is el tudnak szállásolni. Egyszerű, de komfortos, nagyon tiszta mosdók, zuhanyzók és egy konyha is a látogatók rendelkezésére áll. A körbekerített kifutókban két megmentett gólya lépdel, a másikban egy kecskegida esdekel simogatásért, kissé távolabb három tehén kémleli a látogatókat, ők látják el a farmot tejjel. Az istállókban pedig ott vannak a borjúk és a ma már ritkaságszámba menő rengeteg fecskefészek a nyújtózkodó, sárga csőrű fiókákkal. Ez a látvány fogadja a farmra érkezőt.

Nagyléli-sziget

Három túraútvonal
A sziget egész területe másodfokú természetvédelmi terület, ennek ellenére látogatható, sőt, örömmel fogadnak minden érdeklődőt. Ha a bázisról elindulva áthaladunk Mandaléna kisasszony (Mahuliena zlatá panna) hídján – azért éppen ő, mert a híres szlovák film legtöbb jelenetét ezen a szigeten forgatták –, három kijelölt útvonal közül választhatunk. A legrövidebb a Tompa-folyamkagyló ösvénye, mely egyenesen a Duna partjára vezet. Ott fürödni is lehet, mert ezen a helyen tiszta és enyhe sodrású a Duna. Valamivel hosszabb a Hód-ösvénye, ez az útvonal a mellékág mentén halad, ott, ahol több hódcsalád is tanyázik. Ha csendben közelítünk és türelmesek vagyunk, szinte biztos, hogy a túlparton felbukkannak a néha igencsak tetemesre nőtt példányok. A leghosszabb a Szürke marha-körút, de ez sem tart 1 óránál tovább. Viszont gyönyörű réteken át vezet és számos látnivalót kínál. Itt legelészik az ősi, eredetileg a Kárpátok hegyi legelőin kitenyésztett hucul lovak csapata és a száztagú marhacsorda, melyet nem haszonállatként tartanak itt, hiszen egyetlen dolguk, hogy tisztán tartsák a réteket. Ezek az állatok természetes módon fejezik be életútjukat, nem lesznek luxuséttermek felkapott fogásai. A természetes elhullást az istállókban nevelt borjakkal pótolják. Kicsit távolabb a vízi bivalyok és a szürke marhák csordája bóklászik. Minden csorda elektromos kerítéssel van elhatárolva, amely sem emberre, sem állatra nem veszélyes, inkább csak figyelmeztet.

Nagyléli-sziget

Háromszáz éves tölgyek
Az állatok megszemlélése mellett érdemes élvezni a tájat, az illatokat, a vízi és réti élővilág együttes koncertjét, akár egy kellemes piknikezéssel egybekötve. Tanyázhatunk a 300 éves tölgyek tövében, amelyekből három is van nem messze egymástól, a borzas botló fűzfák mellett, vagy éppen az egyik körte-, illetve szilvafa árnyékában.

Nagyléli-sziget

Programok
A szigetet lóháton is be lehet járni, vagy éppen csónakkal, kajakkal, kenuval körbeevezni. A bázison elegendő vízi járművet tartanak a látogatók részére, és ha igényeljük, kísérőt is kaphatunk, akár a csónakázáshoz, akár a körsétához, hiszen valamelyik BROZ-aktivista szívesen elkalauzolja a látogatókat. Az aktivisták vállalták, hogy egész nyáron a szigeten lesznek. Kutyákkal is lehet jönni, a farm működtetői csupán azt kérik, hogy az állatok közelében tartsák őket pórázon a gazdik. „Ezen a nyáron fokozottan szeretnénk törődni az ide látogatókkal. Hála az EU-s LIFE-projekteknek sikerült kiépíteni ezt az ökofarmot és folyamatosan folytatni tudjuk természetvédő tevékenységeinket a szigeten. Ha van érdeklődés és a vendégek igénylik, szívesen végigkalauzoljuk őket a szigeten” – magyarázza Andrea Froncová, a BROZ egyik munkatársa. A kedvelt programok közé tartozik a lovas kocsis túra is, a gyerekek pedig kifejezetten élvezik a számukra kitalált nyomozó játékokat, amelyekkel nemcsak szórakoznak, hanem ezek segítségével rengeteget tanulnak a sziget állatvilágáról és növényzetéről.
Ha valaki csak egy nyugodt sétára, csendre és kikapcsolódásra vágyik, a Nagyléli-sziget biztos nem fog csalódást okozni. Azoknak, akik szeretnék aktívan élvezni a sziget kínálta lehetőségeket, azt ajánljuk, előre tájékozódjon a www.ekofarma.sk honlapon, mely szlovákul, magyarul és angolul kínál részletesebb tájékoztatást. Az info@ekofarma.sk e-mail-címen, illetve a 0948/ 104665-ös telefonszámon kaphatnak bővebb tájékoztatást az érdeklődők. A lovas kocsis körsétát, illetve a vízi járművek kölcsönzését jobb előre jelezni, mert a nyári hónapokban elég nagy az érdeklődés. Július és augusztus hónapokban szünetelnek az egyéni lovaglási lehetőségek, mert a vakáció alatt lovaglótáborokat szerveznek gyerekeknek. Egy éjszaka a kempingben 8 euróba, a magtárban 10 euróba kerül. Egy kétszemélyes kenu bérleti díja 3 órára 8 euró, motorcsónakázás 11 személy+vezető számára 50 euró. Egy egész napos réti exkurzió ebéddel együtt 11 euró, az egész napos vízi körút 13 euróba kerül. 

Nagyléli-sziget
A tündérekre való emlékezésként mindenki kipróbálhatja az aranymosást is, amely a 19. században nagyon népszerű volt a szigeten. Az aranymosáshoz szükséges alkalmatosságot díjtalanul megkapják az érdeklődők az ökofarmon.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pas

Magyar pártok: legyen újra szabad az állampolgárság!

Világi Oszkár

Világi is a Színmű kurátora lett

tankolás

Benzint Magyarországon tankoljunk

koronavírus

Tizenkét fertőzött egy báni cégnél

ddd

A tréfamester apró gyöngyszemei

fagyasztott zöldség

Gyümölcsöt, zöldséget a mélyhűtőbe!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.