Régió

A komáromi képviselő cáfolta, hogy ŠtB-ügynök lett volna

Komárom | Fekete Ferenc, az MKP helyi elnöke szerint Korpás Péter az ŠtB együttműködő tisztje volt.
V. Krasznica Melitta

2017. február 26. 21:05

Az egykori állami titkosszolgálat, az ŠtB „együttműködő tisztjének” nevezte Korpás Péter városi képviselőt február 9-ei sajtótájékoztatóján Fekete Ferenc, az MKP helyi alapszervezetének elnöke annak kapcsán, hogy Korpás Pétert a KOMVaK víz- és csatornaművek elnökségi tagjává választotta a városi képviselő-testület. A kijelentést szintén sajtótájékoztatón cáfolta az érintett, amelyen Feszty Zsolt és Szabó Béla képviselő is jelen volt; 2014-ben mindhárman MKP-s jelöltekként, az MKP–Híd közös listáján kerültek a városi önkormányzatba; de ott már nem alakítottak velük közös frakciót.

Feszty Zsolt a bevezetőben megjegyezte: tulajdonképpen azóta folyik ellenük a lejárató kampány, amióta a közös listán indultak a helyhatósági választásokon a Híddal. A kampányidőszak kezdetétől véleményezték, bírálták őket, jobbára ugyanazok a személyek, akik ma az MKP helyi szervezetét alkotják. Míg viszont korábban nem reagáltak az őket érintő nyilatkozatokra, kritikákra, sajtón keresztüli üzengetésekre – mert nem kívántak meddő vitába, felesleges adok-kapokba bonyolódni, és nem állt szándékukban soha a nyilvánosság előtt folytatni magyar–magyar vitát –, most úgy gondolják, Fekete Ferenc legutóbbi kijelentésével túllépte a jó ízlés határát, és kikezdte egy ember tisztességét, becsületét. „Az ŠtB szeretett volna belőlem együttműködő ügynököt csinálni, de éveken át tartó próbálkozásaik kudarcba fulladtak – mondta Korpás Péter. – Ha az ŠtB tisztje lettem volna, nevemnek szerepelnie kellene a Nemzeti Emlékezet Hivatalának (Ústav pamäti národa – ÚPN) listáján, de nincs rajta. Nevem az ÚPN által nyilvánosságra hozott úgynevezett naplóbejegyzésben (Registračný protokol) szerepel, ami nem tartalmaz elég információt ahhoz, hogy bárkiről ki lehessen jelenteni, az ŠtB együttműködő tisztje volt.” Korpás Péter részleteket olvasott fel azokból a jegyzőkönyvekből, kiértékelésekből, amelyeket az ÚPN átadott neki, és felolvasta azt a zárójelentést is, amellyel az ŠtB 1988. február 23-án végleg lezárta az aktáját, mivel nem volt hajlandó együttműködni, nem jelentett senkiről terhelő adatokat. „Azon kevesek egyike vagyok, akiknek sikerült kibújni a rettegett kommunista ŠtB karmai közül. Nincs miért szégyenkeznem. Nem voltam, nem vagyok és nem is leszek zsarolható. Komárom érdekeit képviselem, nem gazdasági lobbicsoportokét” – tette hozzá a képviselő. Kérdésünkre, hogy jogi útra tereli-e a dolgot, azaz tesz-e feljelentést becsületsértés miatt, Korpás Péter azt válaszolta, nem zárja ki, de valószínűbb, hogy nem él ezzel a lehetőséggel, ugyanis nem célja az évekig tartó pereskedés.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.