A komáromi képviselő cáfolta, hogy ŠtB-ügynök lett volna

Komárom |

<p>Fekete Ferenc, az MKP helyi elnöke szerint Korpás Péter az ŠtB együttműködő tisztje volt.</p>

Az egykori állami titkosszolgálat, az ŠtB „együttműködő tisztjének” nevezte Korpás Péter városi képviselőt február 9-ei sajtótájékoztatóján Fekete Ferenc, az MKP helyi alapszervezetének elnöke annak kapcsán, hogy Korpás Pétert a KOMVaK víz- és csatornaművek elnökségi tagjává választotta a városi képviselő-testület. A kijelentést szintén sajtótájékoztatón cáfolta az érintett, amelyen Feszty Zsolt és Szabó Béla képviselő is jelen volt; 2014-ben mindhárman MKP-s jelöltekként, az MKP–Híd közös listáján kerültek a városi önkormányzatba; de ott már nem alakítottak velük közös frakciót.

Feszty Zsolt a bevezetőben megjegyezte: tulajdonképpen azóta folyik ellenük a lejárató kampány, amióta a közös listán indultak a helyhatósági választásokon a Híddal. A kampányidőszak kezdetétől véleményezték, bírálták őket, jobbára ugyanazok a személyek, akik ma az MKP helyi szervezetét alkotják. Míg viszont korábban nem reagáltak az őket érintő nyilatkozatokra, kritikákra, sajtón keresztüli üzengetésekre – mert nem kívántak meddő vitába, felesleges adok-kapokba bonyolódni, és nem állt szándékukban soha a nyilvánosság előtt folytatni magyar–magyar vitát –, most úgy gondolják, Fekete Ferenc legutóbbi kijelentésével túllépte a jó ízlés határát, és kikezdte egy ember tisztességét, becsületét. „Az ŠtB szeretett volna belőlem együttműködő ügynököt csinálni, de éveken át tartó próbálkozásaik kudarcba fulladtak – mondta Korpás Péter. – Ha az ŠtB tisztje lettem volna, nevemnek szerepelnie kellene a Nemzeti Emlékezet Hivatalának (Ústav pamäti národa – ÚPN) listáján, de nincs rajta. Nevem az ÚPN által nyilvánosságra hozott úgynevezett naplóbejegyzésben (Registračný protokol) szerepel, ami nem tartalmaz elég információt ahhoz, hogy bárkiről ki lehessen jelenteni, az ŠtB együttműködő tisztje volt.” Korpás Péter részleteket olvasott fel azokból a jegyzőkönyvekből, kiértékelésekből, amelyeket az ÚPN átadott neki, és felolvasta azt a zárójelentést is, amellyel az ŠtB 1988. február 23-án végleg lezárta az aktáját, mivel nem volt hajlandó együttműködni, nem jelentett senkiről terhelő adatokat. „Azon kevesek egyike vagyok, akiknek sikerült kibújni a rettegett kommunista ŠtB karmai közül. Nincs miért szégyenkeznem. Nem voltam, nem vagyok és nem is leszek zsarolható. Komárom érdekeit képviselem, nem gazdasági lobbicsoportokét” – tette hozzá a képviselő. Kérdésünkre, hogy jogi útra tereli-e a dolgot, azaz tesz-e feljelentést becsületsértés miatt, Korpás Péter azt válaszolta, nem zárja ki, de valószínűbb, hogy nem él ezzel a lehetőséggel, ugyanis nem célja az évekig tartó pereskedés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?