8 000 000 euróból indítják újra Szőlőskén a szőlő- és gyümölcstermesztés képzését

A szőlőskei szakközépiskola jelenleg is a Kassa Megyei Önkormányzat fenntartása alá tartozik
Szőlőske/Perbenyik |

Szlovákia egyik legismertebb bortermelő vidékén, a Tokaji borvidéken hamarosan újra beindul a szőlészet és a borászat oktatása. Az évtizedekkel ezelőtt felszámolt szakok újraindítását a tőketerebesi járásbeli szőlőskei Agrártechnikai és Gasztronómiai Szakközépiskolában jövő szeptemberre tervezi az iskola fenntartója, a Kassa Megyei Önkormányzat (KSK).

Az egykori szőlőskei szakközépiskola jelenleg a Mezőgazdasági és Vidéki Szolgáltatások Szakközépiskolájának (Kukučínova 23, Košice) kihelyezett részeként működik és fog működni egészen 2023 augusztusának utolsó napjáig.  Ahogy azt a Kassa Megyei Önkormányzat oktatási osztályának vezetésétől a napokban megtudtuk, a szóban forgó iskola 2023. szeptember elsejétől a Királyhelmechez közeli Perbenyikben működő Agrártechnikai és Gasztronómiai Szolgáltatási Szakközépiskola részévé válik. Ez a Világbank szakértőinek ajánlásával és a KSK  2021-2025 közötti középiskolai oktatás és képzés regionális stratégiájának legfrisebb intézkedésével összhangban történik. Michal Hudák, a megyei hivatal szóvivője szerint a perbenyiki szakközépiskola szakterületi hálózatába a következő, jelenleg inaktív szakok is szerepelnek: szőlészet és gyümölcstermesztés - vállalkozás, illetve szőlészet és gyümölcstermesztés - agroturizmus, amelyet a szőlészet és gyümölcstermesztés - sommelier szakkal szeretnének kibővíteni.

Vidéki adottságok

„A KSK vezetése tisztában van az egykor fontos szerepet betöltő középiskola lehetőségeivel és kivételes elhelyezkedésével. Ezen a területen nagy igény mutatkozik a minőségi borász diplomások iránt, akiket tapasztalt tanárok irányítanának, és a hagyományok tisztelete mellett képesek lennének a modern technológiák és eljárások alkalmazására a területen. A szlovák borok iránti fogyasztói érdeklődés egyre nő. A szlovákiai borászatok száma folyamatosan növekszik: öt év alatt szinte megduplázódott. Ez az egyik fő oka annak, hogy az iparág egyre nagyobb érdeklődést mutat a szakképzett munkavállalók iránt. A képzett személyzet iránti nyomás a borpiac közös szervezéséről szóló tanácsi rendeletből eredő új kötelezettségekhez is kapcsolódik, amely bevezette a közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező személy alkalmazásának kötelezettségét a kiválasztott borászati műveletekhez. Végül, de nem utolsó sorban, ezeknek az oktatási szakterületeknek a támogatása pozitív hatással lesz az alsó-zempléni régió turisztikai és gazdasági fejlődésére is. A megyei önkormányzat célja a tokaji borvidék kulturális örökségének és egyediségének megőrzése és annak fejlesztése” – közölte lapunkkal a megyei szóvivő.

Nyolcmilliós beruházás 

Mint kiderült, az iskola felújítására és újraindítására kiírt projektet az Európai Bizottság és a Világbank által vezetett Európai felzárkózó régiók kezdeményezés segítségével próbálják megvalósítani. A KSK a Beruházási, régiófejlesztési és informatizációért felelős minisztérium (MIRRI) által meghirdetett, a felzárkózó régiók projektjeinek előkészítéséhez való vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulásra vonatkozó pályázati felhívásra jelentkezik. Jelenleg 118 750 euró vissza nem térítendő támogatással rendelkeznek a projektet megelőző dokumentáció elkészítésére. „A projektet megelőző dokumentáció beszállítóinak beszerzésére vonatkozó leírás végrehajtása már folyamatban van. Az iskola felújításának és korszerűsítésének becsült összköltsége a megújult tantervekkel együtt 8 000 000 euró. A beruházás magába foglalja a volt szőlőskei iskola területén található valamennyi épület felújítását is. Az iskola létesítményei a terület északkeleti részére összpontosulnak, azonban a tervek szerint a felújítás néhány épület - a főépület és a melléképületek - megőrzésével és felújításával, vizuális módosításával, de funkciójuk megőrzésével fog történni. A főépület emeletén modern digitális tantermek lesznek, de speciális tantermeket is kialakítunk a vendéglátás és az élelmiszer-tudomány számára. A gazdasági épületet felújítják, benne pedig a tanulók, a személyzet és más érdeklődők számára hoznak létre egy étkezdét” – zárta Michal Hudák, a Kassa Megyei Önkormányzat szóvivője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?