Régió
Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

3,5 tonnás súlykorlátozás lesz a helembai hídon

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 20. 19:24

Helemba | A kormány elfogadta a Helemba és Ipolydamásd közé tervezett hídra vonatkozó kormányközi megállapodás kiegészítését.

A kiegészítés értelmében a hídra csak a 3,5 tonnánál könnyebb gépjárművekkel lehetne felhajtani. A kiegészítésről szóló indítványt Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter nyújtotta be. Az elfogadott kiegészítést – az érintett települések kérését figyelembe véve – a magyar Nemzeti Fejlesztési Minisztérium dolgozta ki. Ezt 2016 novemberében – a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., Pest megye és Nyitra megye képviselőinek részvételével – tárgyalás előzte meg, ahol a felek megállapodtak, hogy a szlovákiai Helemba (Érsekújvári járás, Nyitra megye) és Ipolydamásd (Pest megye) közé tervezett hidat csak a 3,5 tonnánál könnyebb személy- és teherjárművek használhatják. Az eredeti elképzelés szerint a híd súlykorlátja 12 tonna lett volna.

 

2018. február 22. 23:10

Csak személyautók használhatják majd az új hidat Helembánál

A Helembát és Ipolydamásdot összekötő híd megépítéséről 2009 óta zajlanak a tárgyalások. Szlovákia és Magyarország 2012-ben írta alá azt a kormányközi megállapodást, amely a híd megépítését szorgalmazza. Miután Nyitra megye 2015 decemberében rábólintott a híd projekttervére, úgy tűnt, hogy építése, a kedvező pályázati feltételek mellett, már 2017-ben elkezdődhet. Az eredeti tervek szerint két híd épült volna. Az egyiket Ipolypásztó és Vámosmikola, a másikat Helemba és Ipolydamásd közé tervezték. 2012-ben Magyarország azt javasolta, a tervezett hidak közül csak a helembait építsék meg. Nyitra megye önkormányzata – mivel ez a híd egymagában többe került volna, mint a kettő együttvéve – ezzel nem értett egyet. Ezért Magyarország a 2014–2020-as időszakra új tervet dolgozott ki.

Nyitra megye és Pest megye végül abban állapodott meg, hogy az Ipoly-híd megépítését Nyitra megye Pest megyével, illetve a NIF Zrt.-vel közösen vállalja. A beruházás nagy részét uniós forrásokból fedezik.

(guzsu, sita)

Önnek ajánljuk