Régió
Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

Csak személyautók használhatják majd az új hidat Helembánál

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. február 22. 23:10

Pozsony | Csak személygépkocsik közlekedhetnek majd a Helemba és Ipolydamásd közé tervezett új Ipoly-hídon, a kormány – közös megegyezés alapján – így módosítaná a híd építéséről szóló szlovák–magyar megállapodást.

A hídon legfeljebb 3,5 tonna maximális súlyú gépkocsik hajthatnak majd át, vagyis legfeljebb kisteherautók használhatják majd.

„A helembaiak nem akarták, hogy 3,5 tonnánál nehezebb teherautók is átmehessenek a hídon” – magyarázta a módosítást Érsek Árpád közlekedési miniszter.

Eredetileg a hidat nemzetközi forgalomra tervezték, 12 tonnás maximális terhelhetőséggel. Ez esetben kamionok is használhatták volna, ám ez ellen tiltakozott a helyi lakosság a határ mindkét oldalán, mivel a hídra vezető közút a falvakon vezet át.
 

2018. február 2. 12:50

Tíz évet kaphat az ipolysági méregkeverő

A Helemba–Ipolydamásd közti hidat uniós forrásból akarják megépíteni, a beruházó Helemba község, Nyitra megye önkormányzatának a támogatásával. A közlekedésügyi minisztérium csak mint a nemzetközi megállapodás egyik résztvevője szerepel a projektben. A költségeket az új feltételeknek megfelelően Nyitra megyének kell átszámítania. „Biztosan lesznek pénzügyi vonzatai is a teherbírás csökkentésének” – véli Érsek. A módosítást a magyar fél dolgozta ki, és a szövegben már tavaly megegyezett a két ország tárgyalódelegációja.

A híd építését már lassan 10 éve tervezik, a projektet lassította Nyitra megy és a magyar fél hozzáállása is. Az első államközi szerződést 2012-ben kötötte meg Szlovákia és Magyarország. Miután a 2007–2013-as uniós költségvetési csomagból nem jutott rá pénz, tavaly porolták le újra a terveket. Farkas Iván, az MKP Nyitra megyei frakciójának elnöke tavaly azt ígérte, hogy idén ősszel elkezdődhet a híd építése. Az építés akár egy év alatt is befejeződhet, ha a finanszírozás kérdése megoldódik. (TASR, lpj)

Önnek ajánljuk