2021-ben nyitna a lekéri intézet

Párkány
Párkány |

2021-ben nyitják meg a lévai járásbeli Lekéren azt az igazságügyi kényszergyógykezelési intézetet, ahol a legsúlyosabb pszichopata, deviáns, szexuálisan aberrált bűnözőket kezelik és őrzik majd. Az intézet szigorú biztonsági rendszerben, 75 pácienssel és 183 alkalmazottal kezdi meg működését – tájékoztatta az Új Szót az egészségügyi tárca.

Az intézet létrehozásról 2008-ban döntött a kormány, eredetileg 15,5 millió eurót szántak a felépítésre, de ez az összeg közben 18,13 millió euróra emelkedett, mert a legkorszerűbb biztonsági berendezésekkel, kétszer akkora területen és a legújabb energetikai paraméterekkel épül meg a létesítmény. 

Pályázatot írtak ki

A minisztérium e-mailben közölte, hogy jelenleg a kivitelezési közbeszerzés folyik, ennek eredményéről később tájékoztatnak.
Azért épp Lekéren lesz az intézet, mert a szomszédságában már működik egy pszichiátriai kórház, és nagyon közel van a nagypusztai fegyház is, ez biztonsági szempontból is fontos – tette hozzá Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője. Hozzáfűzte, ez a maga nemében az első ilyen intézmény lesz Szlovákiában, és rendszerszinten is előbbrelépést jelent.

Speciális intézet

Ezzel Csudai Róbert, Lekér polgármestere is azonosul, aki szerint ez tulajdonképpen egy fegyház és pszichiátria ötvözete, négy-műszakos állandó őrzéssel – az őrök szervezetileg a nagypusztai központhoz fognak tartozni. „Tudni kell, hogy ezeket a deviáns betegeket különböző elmekórtani intézményekben kezelik, szerte az országban. Most egy helyre kerülnek, szigorúbb felügyelet alá, ehhez hasonló intézmény már Csehországban is működik, kettő is, és beváltˮ – mondta el lapunknak a polgármester. 

Bérlakások épülnek

Az őrök a büntetés-végrehajtás szakemberei lesznek, képzésük már folyik, az intézetben nyolc szakorvos, ápolók és kiszolgáló személyzet is lesz – tudtuk meg Csudai Róberttől. Lekér község az intézet leendő alkalmazottai számára húsz bérlakást épít. 

„Mivel ezek speciális munkahelyek lesznek, épp ezért innen a faluból nem sokan fognak ott dolgozni. De Lekéren nem magas a munkanélküliségi ráta, és a régi pszichiátriai intézetben 127-en dolgoznak. Egyébként itt takarítanak, mosnak, főznek az új létesítmény számára is. Az új, országos igazságügyi kényszergyógykezelési központ 1,6 hektáros területen épül meg. Az építkezési területet már elkerítették, lezajlottak a geológiai és a régészeti vizsgálatok is. Úgy tudom, archeológiai leletekre bukkantak, ezek mentése, feltárása folyik, ez után folytatódhat az építkezésˮ – taglalta Lekér polgármestere. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?