Sokkal okosabbak a madarak, mint gondoltuk

<p>A svéd Lund Egyetem kutatói szerint a hollók is lehetnek ugyanolyan okosak, mint a csimpánzok, annak ellenére, hogy sokkal kisebb az agyuk. Mindez azt jelzi, hogy nem az agy mérete, hanem az agysejtek sűrűsége, valamint szerkezete az, ami nagy szerepet játszik a madarak intelligenciájában - írja az <a href="https://sg.hu/cikkek/118797/nem-szabad-lebecsulni-a-madaragyat">sg.hu</…;

"Az abszolút agyméret nem fed le mindent. Felfedeztük, hogy a varjúfélék sokkal kisebb agyuk ellenére is ugyanolyan jól teljesítenek, mint az emberszabású majmok" - hangsúlyozta Can Kabadayi, a kutatás egyik vezetője a Cognitive Science szaklapban.

Az állati intelligencia tesztelése nem egyszerű, az egyik megoldás a racionálisabb viselkedést lehetővé tevő válaszgátlás, valamint az állati impulzusok leküzdésének vizsgálata. Az amerikai Duke Egyetem kutatói széleskörű tanulmányt hajtottak végre 36 állatfajon, elsősorban főemlősökön és majmokon. A csapat egy úgynevezett henger-tesztet alkalmazott, élelmet helyeztek el egy átlátszó csőben, melynek mindkét vége nyitott. A kihívást az étel nyílásokon keresztüli megszerzése jelentette, a sikerhez az állatnak folyamatosan kényszert kellett gyakorolnia saját magán, és hatékonyabb stratégiát kellett alkalmaznia az élelem megszerzéséhez.

A tanulmány eredménye szerint az emberszabásúak teljesítettek a legjobban, ezáltal az abszolút agyméret tűnt az intelligencia kulcsának. A henger-tesztet azonban nem végezték el madarakon. Kabadayi a brit Oxford Egyetem, valamint a német Max Planck Ornitológiai Intézet kutatóival közösen varjakkal, csókákkal és hollókkal pótolták ezt a hiányosságot, hogy jobban megismerjék a válaszgátlást.

A csapat először megtanította a madarakkal hogyan szerezhetik meg a jutalmat egy nem átlátszó cső két végén keresztül, majd megismételték a tesztet az átlátszó csővel. Az állatok természetükből adódóan közvetlenül a csövön keresztül próbálnának az élelemhez jutni, amint meglátják azt. A hollók azonban minden alkalommal a cső végein keresztül próbálkoztak, a csókák és a varjak is közel 100 százalékos teljesítményt nyújtottak, ami gyakorlatilag megegyezett a bonobókéval és a gorillákéval.

"Ez azt bizonyítja, hogy a madáragy kifejezetten hatékony kisebb abszolút mérete ellenére is. Ahogy a tanulmány mutatja más tényezők is lehetnek, melyek fontosak az intelligencia esetében, például az agysejtek sűrűsége" - magyarázta Kabadayi. "Még annyi mindent meg kell ismernünk és tanulnunk az intelligencia és az agyméret kapcsolatáról, valamint egy madár agyának a szerkezetéről, de ez a tanulmány egyértelműen mutatja, hogy a madarak agya nem egyszerűen madáragy!"

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?