Panoráma

Rosszul tanul a gyerek? A pajzsmirigy is oka lehet

Alig észrevehető és felismerhető, ha az iskoláskorú gyerek pajzsmirigyének működésében valami miatt zavarok keletkeznek, a szülők gyakran nem veszik észre a figyelmeztető jeleket, és nem hívják fel rájuk a gyermekgyógyász figyelmét.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. november 8. 13:36

A kezeletlen pajzsmirigybetegség fiatal felnőttkorban szív- és érrendszeri betegséget, érelmeszesedést, a lányoknál pedig meddőséget okozhat. Melyek azok a figyelmeztető jelek, amelyeket minden szülőnek észre kellene vennie? Dr. Zuzana Pribilincová gyermekendokrinológus a legfontosabb árulkodó tüneteket az alábbiakban foglalta össze:

Lelassult növekedés

A hipotireózisnak, vagyis a pajzsmirigy alulműködésének legbiztosabb mutatója a növekedési zavar. Rendszeresen ellenőrzi a gyermekgyógyász a gyerek magasságát? Legalább évente egyszer megméri a gyereket? Ha talán nem, akkor itt az ideje, hogy elkezdje. Az adatokból kiszámítja, hogy elég gyorsan és megfelelően nő-e a gyerek. Ha nem, a részletes kivizsgálások felfedik, mi az oka a lelassult növekedésnek. A hipotireózison kívül más betegségek is lehetnek a háttérben.

Krónikus székrekedés

Ha gyermeke minden ok nélkül 3-6 hónapig székrekedésben szenved, erről feltétlenül tájékoztassa a gyerekgyógyászt. Ludas lehet a nem megfelelő étkezés, a kevés mozgás és egyéb okok, amelyeket mielőbb kezelni kell.

Hízás

Ha a gyerek hirtelen elkezdett hízni, pedig nem lett jobb az étvágya, legyen éber, figyelje állapota alakulását.

Fáradtság, aluszékonyság, fázás

Ha gyakran fáradt vagy minden ok nélkül álmos, például sportolás után, vagy megjátssza a fáradtságot, amikor neki kellemetlen munkát kell végeznie, például ki kell a szobáját takarítania stb. felmerülhet a pajzsmirigy alulműködésének gyanúja.

Vérszegénység

A vérszegénységet könnyen ki lehet zárni. A vörös vérsejtek hosszú távú hiánya külsőleg sápadtsággal, továbbá fejfájással, izomgyengeséggel vagy hideg végtagokkal mutatkozhat meg. A vérszegénységet a gyermekgyógyász tudja pontosan megállapítani. Ha a kezelés sikertelen, és a gyereknek nincs felszívódási zavara sem, hipotireózis is lehet a diagnózis.

Romló iskolai előmenetel

Ha a gyerek előmenetele hirtelen leromlik, közömbössé válik, nem figyel az órán, és hátterében nem iskolai (osztálytársakkal, pedagógusokkal) vagy családi konfliktusok állnak, ezt a jelenséget se vegye a szülő félvállról.

Száraz, vastag bőr, töredező haj és köröm

Az úgynevezett vízilóbőr vagy viszkető, száraz bőr a törzsön és a végtagokon, száraz, töredező haj és köröm a hipotireózis lehetséges tünete, ha a bőrgyó-gyász nem talál más okot.

Rendszertelen menstruáció

 

Ha a kislánynak kezdetben rendszertelen a menstruációja, ez nem kóros. Ám ha két éven belül nem rendeződik, ki kell vizsgálni az okot. Az intenzív vagy hosszú ideig tartó vérzés is lehet a pajzsmirigy csökkent működésének a jele.

Alacsony pulzusszám

A pulzus minden embernél más, de nyugalomban, soha nem intenzív mozgás, energiaital vagy más serkentő fogyasztása után kell mérni. A 6–14 éves gyerek esetében lassú pulzusnak számít a percenkénti 50-60.

Strumma

A megnagyobbodott pajzsmirigy vagy bármilyen elváltozás, ami a gyerek nyakának alsó felében tapintható ki, még nem ok a pánikra, de fontos, hogy az orvos mérje fel a helyzetet. Az ultrahangos vizsgálat az első lépés a nyakon kitapintható esetleges alakzat okának kinyomozására.

Abban az esetben, ha gyermekénél a fent említett tünetek közül egyet-kettőt tapasztal, még ha enyhe formában is, tájékoztassa erről a gyermekgyógyászt. (kovács)

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?